Sfaturi pentru îngrijirea pielii în sezonul rece

Pielea trebuie îngrijită zilnic, indiferent de anotimp, pentru fi protejată de factorii externi. Totuși, în sezonul rece, factorii de mediu sunt mai duri, iar epiderma poate avea mai mult de suferit în aceste condiții. Temperaturile foarte scăzute și vântul usucă pielea, favorizând a apariția descuamărilor, crăpăturilor, rănilor și eczemelor. De asemenea, exacerbarea dermatitei atopice este comună în această perioadă. De aceea, în sezonul rece, rutina de îngrijire a pielii trebuie adaptată corespunzător. Deși tenul și mâinile sunt cele mai expuse în fața factorilor agresivi, și pielea corpului poate fi afectată și necesită îngrijire. Iată cum să îți îngrijești în mod corect pielea în sezonul rece.

Fă dușuri scurte și călduțe

Dușurile prelungite și fierbinți sunt foarte plăcute și relaxante, însă distrug bariera hidrolipidică a pielii care reține hidratarea și previne uscarea. Prin urmare, pentru a nu leza această barieră, este indicat ca dușurile să fie limitate la 5-10 minute, iar temperatura apei să fie caldă, nu fierbinte. Usucă-ți pielea prin tapotare cu prosopul, nu prin frecare.

Hidratează-ți pielea

Atât fața, dar și corpul și mâinile necesită hidratare. Cremele hidratante refac bariera hidrolipidică și rețin uleiurile naturale în piele. 

Pași pentru îngrijirea tenului

După curățarea feței cu cleanser, urmează aplicarea tonerului pentru echilibrarea pH-ului. Atât cleanserul, cât și tonerul trebuie schimbate în sezonul rece. Optează pentru variantele hidratante, pentru piele uscată și sensibilă, fără parfumuri și alcool. Renunță în această perioadă la produsele care conțin alfa-hidroxi-acizi (AHA) și retinoizi. 

Următorul pas este aplicarea unui serum hidratant cu acid hialuronic sau niacinamide. 

Crema hidratantă pentru ten se aplică obligatoriu la finalul rutinei de îngrijire. Optează pentru o cremă non-comedogenică (nu blochează porii). 

De asemenea, nu uita să îți exfoliezi tenul de 2-3 ori pe săptămână și să aplici o mască hidratantă de 2-3 ori pe săptămână, înainte de cremă.

Cum ai grijă de corpul tău

Imediat după duș, aplică o cremă de corp hidratantă. Sunt recomandate cele pe bază de uleiuri în acest sezon. Alege un produs cu unt de shea, acid hialuronic, glicerină sau petrolatum.

Mâini  

Nu uita de crema hidratantă pentru mâini, ca să eviți crăpăturile la acest nivel. Aplică cremă pe mâini de mai multe ori, după fiecare spălare sau dezinfectare.

Bea suficientă apă și mănâncă sănătos

Hidratarea vine și din interior. Bea 6-8 pahare de apă pe zi și consumă mai multe fructe și legume proaspete. Supele și ciorbele sunt perfecte în sezonul rece și conțin multă apă. 

Nu uita de crema de protecție solară

Dacă e frig afară, nu înseamnă că radiațiile ultraviolete nu mai există. Acestea afectează în continuare pielea și reprezintă un factor agresiv. După aplicarea cremei hidratante, aplică și una de protecție solară pe zonele expuse.

Menține o temperatură ambientală adecvată

Încălzirea excesivă a locuinței pe timp de iarnă scade umiditatea din aer, ceea ce contribuie la deshidratarea pielii și mucoaselor. În primul rând, este important să știi că o temperatură de 18-20 grade Celsius este optimă pentru locuință. Pentru a crește umiditatea din casă, poți folosi un umidificator – dispozitiv care răspândește în aer vapori de apă. 

Evită alergenii 

Dacă te confrunți cu o dermatită, un alt sfat de luat în seamă este evitarea alergenilor. Detergenții, săpunurile dure, hainele strâmte, parfumurile sunt factori iritanți care agravează descuamarea pielii în cazul unei dermatite atopice. Folosește detergenți hipoalergenici și evită produsele de îngrijire cu parfum și alcool.

Prin urmare, în sezonul rece, pielea are nevoie de o extraîngrijire. Totuși, nu neglija nevoile pielii nici în celelalte anotimpuri.