Un col uterin moale este un lucru normal care este de obicei legat de momentul nasterii. Cu toate acestea, in unele cazuri poate pune in pericol sarcina si sanatatea bebelusului.
A avea un col uterin moale este o situatie frecventa asociata cu sarcina. Colul uterin este un organ al tractului genital feminin. Se mai numeste si colul uterin. Este partea inferioara a uterului si se conecteaza la vagin.
Colul uterin este o banda musculara cilindrica care, in conditii normale, masoara de obicei aproximativ 3 centimetri. La o femeie care nu este insarcinata este rigid si inchis. Cu toate acestea, de-a lungul sarcinii sufera numeroase modificari.
Un col uterin moale poate duce la anumite complicatii daca apare intr-un alt moment decat travaliul. In acest articol va explicam tot ce trebuie sa stiti despre subiect si cand este patologic.
Ce cauzeaza colul uterin moale?
Cervixul, dupa cum au explicat specialistii in reproducere asistata, este portiunea inferioara a uterului, alcatuita din tesut fibromuscular. Este una dintre partile aparatului genital feminin care sufera cele mai multe modificari in timpul sarcinii.
Atat lungimea, consistenta cat si diametrul sau variaza. Colul uterin ii permite copilului sa paraseasca uterul in timpul nasterii, dar este legat si de fertilitate. Datorita deschiderii sale, spermatozoizii pot ajunge la ovul pentru fertilizare.
Cervixul moale este de obicei o situatie fiziologica. Aceasta are loc la sfarsitul sarcinii, cand corpul mamei se pregateste sa nasca. In mod similar, se intampla de obicei si in timpul ovulatiei.
Cu toate acestea, in zilele ciclului menstrual, cand femeia nu este fertila, colul uterin este de obicei mai rigid si inchis. Astfel, actioneaza ca un fel de bariera naturala impotriva posibilelor infectii din vagin.
In timpul sarcinii, faptul ca colul uterin pare moale, fara nicio legatura cu nasterea poate duce la complicatii. Cea mai importanta este nasterea prematura.
Uterul are in partea inferioara gatul, care se conecteaza cu vaginul, devenind parte a canalului de nastere.
Ce se intampla in sarcina?
La inceputul sarcinii, colul uterin devine mai vascularizat si devine sensibil la actiunea hormonilor. De exemplu, oxitocina, care este responsabila pentru stimularea contractiilor care vor ajuta la nastere.
Pe masura ce sarcina progreseaza, colul uterin devine mai moale si mai scurt in lungime. Este modul in care corpul femeii se pregateste pentru nastere. Prin urmare, colul uterin moale este ceva fiziologic in acest stadiu. Inseamna ca momentul nasterii se apropie.
Nasterea este considerata normala intre 37 si 42 de saptamani de gestatie. Daca are loc inainte de a fi prematur. Prin urmare, colul uterin moale poate reprezenta un risc pentru copil si mama.
Simptome de col uterin moale
Dupa cum am vazut, a avea un col uterin moale este de obicei un semn ca travaliul este pe cale sa inceapa. Prin urmare, este normal ca acesta sa fie insotit de alte semne tipice. De exemplu, sangerare usoara, dureri de spate sau o senzatie de presiune in abdomenul inferior.
Dupa cum explica profesionistii de la Clinica Mayo, colul uterin este, de asemenea, adesea sters si dilatat. Dilatarea totala este considerata a fi de aproximativ 10 centimetri in diametru. In plus, poate aparea o crestere a secretiei vaginale, care, daca exista o scurgere, devine rosie sau roz pal.
Unele femei experimenteaza ruperea membranelor sau ceea ce se numeste ruperea apei . Pe de alta parte, contractiile devin mai frecvente, regulate si dureaza mai mult. Ele nu se opresc chiar daca schimbi pozitia sau mergi.
In afara sarcinii
Daca o femeie are un col uterin moale si nu este insarcinata, probabil ca nu va prezenta niciun simptom. Multi pacienti isi dau seama doar atunci cand, in timpul unui examen ginecologic, medicul comenteaza.
Este frecventa in timpul ovulatiei si este asociata cu o crestere a secretiei vaginale si a dorintei sexuale. Unele femei raporteaza, de asemenea, unele dureri in timpul ovulatiei in abdomenul inferior.
Este un lucru rau sa ai un col uterin moale?
A avea un col uterin moale poate fi rau daca nu trebuie inca sa nasteti. Nasterea prematura pune in pericol sanatatea copilului. Din acest motiv, este obisnuit ca acesti copii sa sufere de probleme respiratorii, cardiace, gastrointestinale sau neuronale.
Este important sa se stabileasca tratamentul daca un col uterin moale este detectat inainte de momentul ideal. Ideea este de a incetini cursul travaliului, astfel incat copilul sa aiba mai mult timp sa se dezvolte.
Tratamentul variaza in functie de varsta gestationala. Daca acest lucru se intampla inainte de 34 de saptamani, poate fi necesar sa se administreze corticosteroizi pentru a permite sistemului respirator sa se maturizeze.
In mod similar, sulfatul de magneziu ajuta la accelerarea dezvoltarii sistemului nervos al copilului. In unele cazuri, se folosesc medicamente care incetinesc cursul travaliului, numite tocolitice .
Insuficienta cervicala
Insuficienta colului uterin este o patologie care se prezinta cu un col uterin moale. Dupa cum se explica in Manualul MSD, aceasta inseamna ca tesuturile colului uterin sunt slabite. Acesta este motivul pentru care se poate inmuia si dilata mai devreme decat era de asteptat.
Pe langa o nastere prematura, poate duce la pierderea sarcinii ca atare. Este o situatie care trebuie controlata cu strictete. Poate fi necesar sa fie tratata prin cerclaje cervicale.
Cerclajul cervical este o procedura care implica inchiderea colului uterin folosind suturi puternice. In acest fel ramane inchis suficient de mult pentru a preveni pierderea sarcinii.
Cervixul moale poate fi ingrijorator
Cervixul moale este o situatie care apare de obicei la sfarsitul sarcinii. Inseamna ca travaliul a inceput si ca livrarea va avea loc in curand. Cu toate acestea, atunci cand acest lucru se intampla inainte de 37 de saptamani de gestatie, poate prezenta riscuri.
Cel mai adesea este asociat cu nasterea prematura. Este important sa subliniem din nou ca un col uterin moale apare si fiziologic la femeile care nu sunt insarcinate. De exemplu, in timpul ovulatiei.