Cand pot bebelusii sa manance miere? Riscuri, beneficii si sfaturi

Expunerea bebelusului la o varietate de alimente si texturi noi este una dintre cele mai interesante parti ale primului an. Mierea este dulce si blanda, asa ca parintii pot crede ca este o alegere buna. Cu toate acestea, expertii recomanda sa asteptati pana dupa primul an de nastere al bebelusului pentru a introduce mierea in alimentatia lui. Aceasta include mierea produsa in masa, mierea cruda si nepasteurizata si mierea locala. Aceasta regula alimentara se aplica si tuturor alimentelor si produselor de panificatie care contin miere.

Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre introducerea mierii copilului dumneavoastra, inclusiv riscurile, beneficiile si cum sa o introduceti.

Riscul principal de a introduce mierea prea devreme este botulismul infantil. Bebelusii sub 6 luni prezinta cel mai mare risc. Desi aceasta afectiune este rara, majoritatea cazurilor raportate sunt diagnosticate in Statele Unite.

Un bebelus poate face botulism mancand spori de Clostridium botulinum gasiti in sol, miere si produse din miere. Acesti spori se transforma in bacterii in intestine si produc neurotoxine daunatoare in organism.

Botulismul este o afectiune grava. Aproximativ 70 la suta dintre bebelusii care sufera de botulism pot necesita ventilatie mecanica pentru o medie de 23 de zile. Starea medie in spital pentru botulism este de aproximativ 44 de zile. Pot fi multe imbunatatiri mici urmate de esecuri. Majoritatea bebelusilor se recupereaza cu tratament. Rata mortalitatii este mai mica de 2 la suta.

Alti indulcitori lichizi, cum ar fi melasa si siropul de porumb, pot prezenta, de asemenea, un risc de botulism. Siropul de artar este in general considerat sigur, deoarece provine din interiorul unui copac si nu poate fi contaminat de sol. Totusi, unii medici nu recomanda sa le dai bebelusilor indulcitori decat dupa prima aniversare. Cel mai bine este sa consultati medicul pediatru inainte de a oferi indulcitori ca parte a dietei copilului dumneavoastra.

Cele mai frecvente simptome ale botulismului includ:

  • slabiciune
  • alimentatie slaba
  • constipatie
  • letargie

De asemenea, copilul dumneavoastra poate fi iritabil, sa aiba dificultati de respiratie sau sa planga slab. Cativa bebelusi pot avea, de asemenea, convulsii.

Simptomele apar de obicei in decurs de 12 pana la 36 de ore de la consumul de alimente contaminate si adesea incep cu constipatie. Cu toate acestea, unii sugari cu botulism pot sa nu prezinte semne pana la 14 zile dupa expunere.

Unele dintre simptomele botulismului, cum ar fi letargia si iritabilitatea, pot duce la un diagnostic incorect al altor afectiuni, cum ar fi sepsisul sau meningoencefalita, asa ca este important sa anuntati medicul copilului dumneavoastra daca a mancat miere. Obtinerea unui diagnostic adecvat va asigura ca bebelusul dumneavoastra primeste tratamentul adecvat.

Daca bebelusul tau are simptome de botulism si a consumat recent miere, ar trebui sa o tratezi ca o urgenta. Mergeti la camera de urgenta locala cat mai curand posibil.

Este mierea cruda mai buna decat alte tipuri de miere?

Mierea cruda este mierea care nu a fost filtrata sau procesata in niciun fel. Iese direct din stup si contine toate vitaminele naturale, mineralele si alti compusi sanatosi gasiti in mierea filtrata si procesata. Mierea cruda poate contine un numar usor mai mare de polen, asa ca daca utilizati miere pentru a incerca sa ameliorati alergiile sezoniere, mierea cruda poate oferi mai multe beneficii.

Mierea cruda poate provoca in continuare botulism atunci cand este consumata de copiii sub 1 an. Mierea cruda poate fi, de asemenea, mai scumpa decat mierea filtrata sau procesata.

Ca si in cazul tuturor indulcitorilor adaugati, nu trebuie sa va grabiti sa oferiti miere copilului dumneavoastra. Daca doriti sa introduceti miere, incorporarea acesteia poate fi la fel de simpla ca si adaugarea unui pic la alimentele lor preferate. Ca si in cazul oricarui aliment nou, este o idee buna sa introduceti mierea incet. O metoda este abordarea de „asteptare de patru zile” pentru a vedea daca micutul are o reactie. Pentru a folosi aceasta metoda, dati copilului (daca are mai mult de 1 an) miere si apoi asteptati patru zile inainte de a o adauga intr-un alt aliment complet nou. Daca observati o reactie, contactati medicul pediatru.

Pentru a adauga miere in dieta bebelusului dvs., incercati oricare dintre urmatoarele:

  • Amestecati mierea in fulgi de ovaz.
  • Intindeti miere pe paine prajita.
  • Se amesteca mierea in iaurt.
  • Stoarceti miere intr-un smoothie de casa.
  • Folositi miere in loc de sirop de artar pe vafe sau clatite.

Daca copilul dumneavoastra este prea mic pentru a incerca mierea, consultati-va cu medicul pediatru. Puteti incerca sa utilizati siropul de artar ca inlocuitor in retete. Nectarul de agave este o alta optiune care este similara cu mierea, fara riscul de botulism infantil.

Dar alaptarea?

Botulismul infantil nu poate fi transmis prin laptele matern. Daca copilul dumneavoastra contracta botulism, expertii recomanda sa continuati sa alaptati sau sa furnizati lapte matern extras in timp ce copilul dumneavoastra este bolnav.

Mierea poate fi un plus frumos in dieta bebelusului tau, dar este important sa astepti pana dupa varsta de 12 luni. Alimentele de evitat includ mierea lichida, indiferent daca este produsa in masa sau cruda, si orice alimente coapte sau procesate care contin miere. Cititi cu atentie etichetele pentru a vedea daca alimentele procesate contin miere.

Daca aveti intrebari suplimentare despre hranirea sugarilor si cand sa introduceti anumite alimente, contactati medicul pediatru. Recomandarile se pot schimba de la an la an, iar medicul copilului dumneavoastra ar trebui sa aiba cele mai actualizate informatii.