Alimentele organice: beneficiile pentru tine si pentru mediu

Te-ai intrebat vreodata ce se ascunde in spatele a ceea ce mananci? De multe ori consumam alimente fara sa ne oprim sa ne gandim la valorile sale nutritive sau la procesul sau de productie. Cu toate acestea, aceasta tendinta a inceput sa se schimbe putin cate putin in ultimii ani.

Consumul de alimente ecologice este o practica din ce in ce mai raspandita in familiile de astazi, datorita constientizarii sporite a mediului si adoptarii unui stil de viata mai sanatos.

Desi costul achizitionarii unui produs organic este mai mare in comparatie cu cel al unui produs traditional, beneficiile viitoare pentru bunastarea familiei dvs. si conservarea mediului sunt incalculabile.

Productia organica elimina utilizarea pesticidelor, ingrasamintelor, semintelor modificate si a altor substante chimice care, pe langa afectarea solului, ar putea modifica proprietatile organoleptice (gustul, culoarea, textura si mirosul) alimentelor sau sa le contamineze. Aceasta este inlocuita de tehnici agricole naturale care includ compost si ingrasaminte organice , avand astfel grija de pamant si sanatatea consumatorilor.

Avantajele alimentelor ecologice

Sunt bogate in substante nutritive, deoarece nu sunt expuse substantelor chimice conventionale.

Cultivarea naturala este o garantie a calitatii si este sigura pentru consumul copiilor care nu si-au dezvoltat inca apararea.

Isi pastreaza proprietatile naturale, cum ar fi aroma, aroma si culoarea.

Este un sprijin pentru fermierii mici si mijlocii si promoveaza ocuparea fortei de munca in domeniu.

Cu aceasta forma de cultivare, fermierii contribuie la protejarea biodiversitatii.

Se cauta protectia aerului, a apei si a pamantului, impiedicand contaminarea acestuia.

Cultivarea se bazeaza pe utilizarea resurselor regenerabile.

Animalele sunt crescute in conditii bune si nu primesc hormoni sau antibiotice.

Alimentele nu contin substante toxice.

Toate aceste beneficii au condus la o transformare nu numai a consumatorilor, ci si a productiei agricole care a trebuit sa caute metode de certificare pentru a diferentia produsele organice de produsele conventionale.

Asadar, daca astazi mergeti la un supermarket sau magazin pnline cum este https://produse-bio.ro/ in cautarea unui produs organic, il puteti identifica prin eticheta si puteti verifica daca acesta are recunoasterea unei entitati autorizate sau mergeti direct la micul fermier pentru a obtine alimente proaspete in cele mai bune conditii.

De asemenea, iti poti crea propria gradina acasa , acest lucru te va face sa petreci un timp placut si iti va oferi mari satisfactii stiind ca ceea ce consumi in casa ta l-ai plantat singur.

In cele din urma, retineti ca adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase face parte dintr-un stil de viata cuprinzator si trebuie sa fie insotita de actiuni precum reciclarea, utilizarea pungilor ecologice , economisirea energiei si un proces de educatie pentru mediu in care este implicat. intregii familii.

Este clar ca alimentele organice au avantaje si dezavantaje. Deoarece orice rupere cu practicile obisnuite de cultivare implica faptul ca exista imbunatatiri si inconveniente in procesul de productie. Printre avantajele productiei ecologice se remarca grija pentru mediu si calitatea produsului final si impactul acestuia asupra sanatatii umane. Nefolosirea fungicide, pesticide si erbicide au un impact pozitiv asupra mediului, prevenirea solurilor si a terenurilor de a fi contaminate. Permitand ca ecosistemele sa nu fie modificate si sa poata fi mentinuta biodiversitatea. Ca exemplu al impactului produselor chimice asupra naturii, este suficient sa subliniem rata ridicata a mortalitatii albinelor, care sunt marii polenizatori naturali care au un impact direct asupra randamentelor culturilor. In cadrul practicilor de ingrijire a solului, rotatia culturilor devine decisiva pentru nedegradarea terenului si pierderea nutrientilor. Productia agricola ecologica are o influenta pozitiva asupra reducerii efectului de sera, lucrand la retentia de carbon in terenurile cultivate. Un alt aspect pozitiv consta in respectarea animalului la reproducere, utilizarea furajelor organice care nu contin pesticide, produse chimice si reziduuri ale altor animale, cum ar fi echilibrate. Animalele cresc fara stres, evitand inchiderea excesiva si lipsa de mobilitate, suprapopularea, antibioticele.

Pe cealalta parte a monedei, dezavantajele alimentelor organice putem constata ca productia lor este notoriu mai scumpaiar randamentele sunt mai mici. Procesele de selectie a semintelor pentru o productie mai buna sunt mult mai lente decat utilizarea transgenicului. Din acest motiv, valorile productive sunt de obicei mai mici si adaptabilitatea lor la conditii de crestere mai nefavorabile este mult mai putin marcata. Varietatea produselor produse este limitata. Desi in ultima vreme oferta se extinde, este dificil pentru cineva sa gaseasca intreaga gama de produse necesare unei diete complet organice. Culturile sunt mai susceptibile la concurenta din partea ierburilor si daunatorilor salbatici, cu care multe culturi ajung sa fie deteriorate. Prin faptul ca nu utilizeaza conservanti sau aditivi, produsele au o durata mai scurta, prezentand semne de descompunere in perioade semnificativ mai scurte decat elaborarile traditionale. Exista o oferta globala mai mica, intrucat transferul unui produs pe distante mari genereaza o poluare nejustificata a mediului pentru politicile organice. Avantajele si dezavantajele alimentelor organice, desi avantajele sunt mai multe, deoarece in toate aspectele vietii exista si dezavantaje de enumerat.

Pentru mai multe informatii despre produsele organice, bio si naturale viziteaza https://produse-bio.ro/.