12 alimente și suplimente care te ajută să revii în formă după o răceală

După o răceală sau orice tip de infecție a tractului respirator, ne simțim epuizați și avem nivelul de energie la minim. Statusul proinflamator din timpul unei infecții respiratorii promovează procesele catabolice, adică de utilizare a depozitelor de nutrienți din organism. În urma unei astfel de infecții, rămân leziuni la nivelul țesuturilor tractului respirator care necesită apoi recuperare. De asemenea, inapetența (lipsa poftei de mâncare) este un simptom comun al răcelii. Astfel, alimentația deficitară din timpul bolii provoacă unele deficiențe nutriționale, motiv pentru care vindecarea și  recuperarea sunt dificile. 

Prin urmare, dieta echilibrată nu este o prioritate doar în timpul infecției respiratorii, ci și după vindecare, pentru recuperarea optimă a organismului și pentru creșterea nivelului de energie. Iată care sunt alimentele și suplimentele care te ajută să revii în formă după o răceală.

  1. Alimente probiotice

Bacterii bune, de tipul lactobacililor și bifidobacteriilor, probioticele colonizează în mod natural intestinul și au multiple roluri în organism (modularea imunității, îmbunătățirea tranzitului intestinal etc). Medicamentele și antibioticele afectează diversitatea bacteriilor din intestin, iar o microbiotă intestinală anormală are consecințe nedorite asupra sănătății. Alimentele bogate în probiotice sunt preparatele fermentate, cum ar fi:

  • vegetalele murate (varza murată, castraveți murați și orice alte legume fermentate în sare);
  • iaurturile, chefirul, sana, laptele bătut;
  • tofu și unele alimente asiatice fermentate (miso, tempeh) care pot fi preparate în casă;
  • măslinele;
  • pâinea dospită.
  1. Alimente bogate în proteine

Un aport optim de proteine este necesar pentru refacerea țesuturilor tractului respirator și pentru îmbunătățirea forței musculare. Alimentele bogate în proteine sunt:

  • carnea (este recomandată carnea slabă, nu grasă);
  • peștele;
  • lactatele;
  • ouăle; 
  • leguminoasele boabe;
  • nucile și alunele crude;
  1. Fructe și legume intens colorate

Pentru refacerea nivelurilor de minerale și vitamine din organism, dar și pentru un aport optim de fibre care hrănesc bacteriile din intestin, sunt recomandate fructele și legumele. Alege-le pe cele intens colorate (sfeclă roșie, legume cu frunze verzi, roșii, ardei gras, dovleac, citrice, fructe de pădure) care sunt bogate și în antioxidanți.

  1. Cereale integrale

Cerealele integrale conțin mai multe vitamine decât cele rafinate și o cantitate mare de fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin. Mănâncă fulgi integrali, pâine integrală, paste integrale și orez brun. 

  1. Alimente bogate în grăsimi sănătoase

Acizii grași Omega-3 au rol antiinflamator, fiind esențiali pentru scăderea inflamației legate de infecțiile respiratorii. Alimentele bogate în acizi grași omega 3 sunt:

  • nucile (walnuts);
  • peștele gras (somon, macrou, hering, sardine);
  • boabele de soia și edamame;
  • semințele de in.
  1. Probiotice 

Bacteriile bune pot fi luate și sub formă de supliment alimentar într-o formă mai concentrată și mai eficientă decât sursele alimentare. Alege suplimentele cu probiotice, însă caută-le pe cele care rezistă acțiunii stomacului și care se descompun direct în intestin. 

  1. Spirulina

Spirulina reprezintă un tip de alge care se găsește în suplimente sub formă de comprimate, capsule sau praf. Este bogată în antioxidanți (clorofilă), vitamine, minerale și proteine. Spirulina pudră poate fi adăugată în smoothie-uri sau în terciuri. Atenție! Utilizați cantități mici, deoarece este foarte concentrată în iod.

  1. Omega-3

Acizii grași Omega-3 se găsesc în suplimentele cu ulei de pește, ulei de krill (crustacee) sau ulei de ficat de cod. Acestea au rol antiinflamator și conțin și vitamina A și D.

  1. Vitamina D

Vitamina D are o importanță deosebită pentru buna funcționare a sistemului imunitar. În sezonul rece, deficiența de vitamina D este comună; sursa principală de vitamină D este soarele, iar în lunile reci expunerea la astrul solar este scăzută. Un supliment cu vitamina D te ajută să-ți întărești sistemul imun și să previi alte infecții respiratorii. 

  1.  Multivitamine

Dacă te-ai confruntat cu lipsa poftei de mâncare pe durata răcelii și nu ai mâncat nimic în afară de supe calde, un supliment cu multivitamine te va ajuta să-ți refaci rezervele de vitamine și minerale. Totuși, nu lua un supliment cu multivitamine pe termen lung, ca să eviți excesele. 

  1. Supliment proteic 

Dacă și după vindecare te confrunți cu lipsa poftei de mâncare, un supliment cu proteine izolate din zer sau din soia îți poate completa necesarul zilnic de proteine pe durata recuperării. 

  1. Ashwagandha 

Ashwagandha este o plantă utilizată în medicina tradițională indiană. Aceasta te ajută să îți crești nivelul de energie, să te simți în formă și să reduci starea de oboseală. De asemenea, scade stresul și ameliorează anxietatea. 

Prin urmare, pentru a susține recuperarea organismului după o răceală, asigură-te că ai o alimentație echilibrată, variată și sănătoasă. De asemenea, apelează la suplimente ajutătoare dacă este necesar; în catalogul de produse Herbagetica, găsești tot ceea ce ai nevoie.