Top 6 locuri de vizitat in Cluj-Napoca pentru prima data

Un oras universitar dinamic si tineresc, capitala Transilvaniei este al doilea centru urban din Romania. Fidel fundalului sasesc al Transilvaniei, Cluj-Napoca este inzestrata cu minuni gotice, cum ar fi Uimitoarea Biserica Sf. Mihail si Biserica Reformata.

Cluj-Napoca are, de asemenea, o mostenire istorica interesanta, fiind casa ducilor maghiari si locul de nastere al regelui maghiar Matthias Corvinus din secolul al XV-lea, care este amintit cu o statuie impunatoare in fata Sf. Mihail. Pentru cultura va puteti familiariza cu obiceiurile si istoria rurala la muzeul etnografic, care are o expozitie extraordinara in aer liber, cu sute de case reconstituite. Exista, de asemenea, o gradina botanica de renume national, parcuri elegante si un defileu epic care va asteapta chiar in afara orasului. De asemenea te poate asteapta aici si fata frumoasa pe care ai cunosccut-o pe Matrimoniale Cluj, fata pe care erai nerabdator sa o cunosti fata in fata.

Sa exploram cele mai bune lucruri de vizitat in Cluj-Napoca:

1. Biserica Sf. Mihail

Viziunea grea a Cluj-Napoca este aceasta uimitoare biserica gotica din secolul al XV-lea din Piata Unirii. Cu trei nave egale si cu o lungime de 70 de metri si o inaltime de 80 de metri, putine biserici din Romania se pot potrivi cu Sfantul Mihail atat pentru putere, cat si pentru profunzimea istoriei. Regele Ungariei si Croatiei din secolul al XV-lea, Mathias Corvius, a fost incoronat in aceasta cladire nu dupa mult timp dupa finalizarea sa in 1464. Aproape 500 de ani mai tarziu a existat un alt moment important cand episcopul Aron Marton s-a pronuntat deschis impotriva Holocaustului la aceasta biserica, chiar in timp ce evreii erau inca pastrati in ghetoul Kolozsvar. Dupa renovari din secolul al XX-lea, frescele care dateaza din anii 1400 au fost dezvaluite in diferite parti ale bisericii. Cea mai completa dintre acestea poate fi vazuta in Capela Schleunig din sud-vest. In secolul al XVIII-lea, sculptorul clujean Johannes Nachtigall a sculptat amvonul si altarul foarte elaborat pentru cei trei regi.

2. Muzeul de Arta Cluj-Napoca

De cealalta parte a strazii Iuliu Maniu, Palatul Banffy este un punct impunator al Bisericii Sf. Mihail. Aceasta resedinta baroca din secolul al XVIII-lea a fost proiectata de arhitectul german Eberhard Blaumann si a fost construita la mijlocul anilor 1770 pentru ducele maghiar Gyorgy Banffy. Printre un numar mare de invitati se numara imparatul Sfantului Roman Francisc al II-lea, care a vizitat impreuna cu sotia sa Caroline Augusta in 1817. Muzeul din interior are lucrari ale unora dintre cei mai celebri pictori ai Romaniei, precum impresionistul Ion Andreescu si post-impresionistul Nicolae Tonitza. Dar si mai interesant este Altarul gotic tarziu din Jimbor, un poliptic din secolul al XVI-lea, cu figuri sculptate ale Maicii Domnului si Pruncului in centru.

3. Gradina Botanica

La cateva minute de mers pe jos de orasul vechi se afla o gradina botanica de 14 hectare, trasata in anii 1920. Exista 11.000 de specii diferite aici, plantate in sere si o serie de gradini individuale amenajate in functie de geografie sau aplicatii precum medicina si meseriile istorice. Exista, de asemenea, o zona dedicata ornamentarii si designului, unde veti intalni rozariul, gradina mediteraneana si o gradina japoneza autentica. La fel ca in toate atractiile botanice, gradina este cel mai bine vizitata primavara si vara, dar in orice moment al anului puteti apela la Muzeul Botanic si Herbarium, care are 660.000 de foi de plante uscate in dulapuri.

4. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Pentru a va infasura capul in jurul istoriei complexe si tumultoase a Transilvaniei, veniti la aceasta cladire rosie pictata in pastel de pe Piata Muzeului. Exponatele incep cu preistorie, ducandu-va prin perioadele paleolitice si neolitice, pana in epoca bronzului si a fierului, afisand instrumente, oase, bijuterii si ceramica. Exista, de asemenea, monede si articole din sticla dacice romane, documente medievale, arme si mobilier din Europa de Vest dintr-o serie de perioade. O expozitie deosebita este un sarcofag egiptean din secolul al III-lea i.Hr., precum si aproximativ 700 de placi de soba datand din anii 1300 pana in anii 1800. La momentul redactarii, muzeul era inchis temporar pentru renovari.

5. Colectia de istorie a farmaciei

Casa Hintz gazduieste cea mai veche farmacie din Cluj-Napoca, datand din 1573. In 1954 s-a deschis un muzeu in interior, iar de-a lungul timpului colectia a crescut la 1.800 de piese, oferind o prezentare cuprinzatoare a farmaciilor si medicinii din Transilvania din anii 1500 pana in anii 1900. Aceste vase istorice, sticle, alambicuri de cupru, replici de sticla, cantare si carti merg mana in mana cu accesoriile originale ale farmaciei, ca o frumoasa pictura baroca din magazinul principal din 1766 si un dulap cu o pictura care infatiseaza ciclul de viata al omului. Puteti, de asemenea, sa rasfoiti unele dintre substantele bizare care au trecut pentru medicina cu secole in urma, cum ar fi ochii homarului, theriac venetian (antidot otravitor) sau mumia (mumiile umane sub forma de pulbere).

6. Parcul Central

Acum mai vechi de 190 de ani, principalul parc al Clujului a fost unul dintre primele spatii publice de recreere din Europa de Est. Parcul Central este un monument istoric oficial si este delimitat de elegantul Cluj Arena la est si raul Somesul Mic la nord.

Chiar si in zilele inghetate din timpul iernii, te-ai putea indrepta aici pentru a merge pe aleile gratioase, infrumusetate cu o fantana magnifica de marmura, iaz, chiosc de banda si cladirea izbitoare a cazinoului vechi, urmarita de o colonada.