Totul despre striptease

Despre striptease cu siguranta ati auzit majoritatea, insa nu multi sunt cei care cunosc adevarata istorie a acestui dans. Nu doar in zilele noastre barbatii sunt avizi dupa un astfel de show incendiar, deoarece striptease-ul are o istorie destul de bogata.

Ce este striptease-ul

Termenul striptease denumeste un dans erotic, in care protagonista sau protagonsitul renunta la haine treptat, pe ritmul unui dans, cat se poate de lasciv, asteptand ca spectatorii sa isi manifeste dorinta de a vedea mai mult spectacol. Persoana care face striptease poarta numele de stripper. In zilele noastre, locurile unde se practica astfel de dansuri poarta numele de “cluburi de striptease”. De-a lungul timpului, acest dans erotic a reprezentat un subiect destul de controversat, fiind interzis in anumite culturi, iar in altele este considerat un subiect tabu.

Istoria striptease-ului

Striptease-ul a fost si este considerat ca facand parte din arta dansului; asa a fost caracterizat chiar din cele mai vechi timpuri. Se spune ca in societatea sumeriana, zeita dragostei, a sexualitatii si a fertilitatii, Inanna, coborand in Infern, a renuntat la cate un articol vestimentar sau la cate o bijuterie la fiecare dintre cele sapte porti. Legenda spune ca acest mit a fost preluat de catre seducatoarea Salomeea in dansul celor sapte voaluri.

In Grecia antica existau mai multe tipuri de prostituate, printre care si unele care dansau si se dezbracau lasciv pentru a-i starni pe barbati. Si in Egiptul antic existau astfel de dansuri.

In unele culturi, o femeie dezbracata este considerata un blestem, chiar si in zilele noastre. De exemplu, in Africa, se considera ca o femeie care danseaza dezbracata savarseste un mare pacat si nimeni nu se va mai casatori cu aceasta.

Dar exista si popoare care au imbratisat cu drag acest dans si l-au exploatat la maximum, devenind celebre pentru acest lucru. Este vorba de poporul francez. Intre anii 1880-1890 demonstratiile de striptease care aveau loc la faimosul cabaret Moulin Rouge erau de-a dreptul fascinante si la mare cautare. Insa nu doar la Moulin Rouge se organizau astfel de spectacole, ci si la Folies Bergere. Se presupune ca primul show de striptease de la Moulin Rouge reprezinta inceputurile stripteasului modern. Se spune ca in timpul acestui spectacol, cea care dansa a inceput sa se dezbrace usor, invocand ca se afla in cautarea unui purice care o ciupeste pe tot corpul.

Si celebra dansatoare si curtezana Mata Hari, de origine germana, a sustinut un astfel de spectacol care i-a adus celebritatea. Aceasta a dansat, dezbracandu-se pe ritmul muzicii, pana cand a ramas cu un sutien frumos decorat cu pietre pretioase; ea mai purta si alte bijuterii luxoase, in jurul gatului si mainilor.

Un alt spectacol de striptease care a ramas in istoria acestui dans erotic are loc la Moulin Rouge in 1907, protagonista fiind actrita Germaine Aymos.

Si America are cu ce se lauda la acest capitol. Stripteas-ul american a luat nastere in timpul carnavalurilor si al spectacolelor de circ. Doua dintre cele mai importante protagoniste ale acestui gen sunt Gypsy Rose Lee si Sally Rand.

In anii ’60 stripteas-ul a luat o noua forma, luand nastere genul de dans “go-go”, dar la acea vreme era practicat topless. In zilele noastre, go-go este genul adoptat de catre animatoarele din cluburi. Prima care a adoptat acest stil a fost Carol Doda, in clubul Condor Night. Numarul celor care calcau pragurile acestui club din San Francisco era mare, iar treptat a fost introdus dansul nud.

Si in Marea Britanie stripteasul are o istorie de aproximativ 100 de ani. Excentrica Laura Henderson a inceput sa sustina astfel de show-uri in jurul anului 1930. Insa la scurt timp, nuditatea a fost interzisa. Incepand cu anul 1950, au inceput sa se sustina show-uri de striptease in intreaga regiune.

Acest dans controversat a devenit popular si in Japonia la sfaristul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

In ultimii ani se pare ca pole dancing (dansul la bara) este cel care domina lumea show-urilor de striptease. In secolul XX, acest tip de dans era foarte des intalnit in cluburile de striptease din Canada. Treptat acest gen s-a raspandit in intreaga lume, iar cluburile au devenit foarte populate, aducand un mare profit proprietarilor.

Pana in anii ’70, doar femeile practicau striptease-ul insa, treptat si barbatii au fost interesati sa ofere placere doamnelor care vor sa vada un spectacol in care domnii sunt cei care se dezbraca. In ultima perioada, foarte multe spectacole de striptease masculin se organizeaza cu ocazii speciale, cum ar fi petrecerea burlacilor si petrecerea burlacitelor. In Romania, in fiecare an pe data de 8 martie, de Ziua Femeii se organizeaza astfel de spectacole, pentru doamnele si domnisoarele care vor sa isi sarbatoreasca ziua intr-un mod cat se poate de inedit.

Chiar daca acest dans este inca privit cu reticenta de catre unii, striptease-ul nu reprezinta decat un spectacol pe care fiecare ar trebui sa il priveasca cel putin o data in viata.