Top 10 boli inspaimantatoare

Sanatatea este vitala. Nu multi apreciaza faptul ca sunt sanatosi, iar atunci cand se imbolnavesc isi doresc sa dea timpul inapoi ca sa se apere mai bine de boala. Fie ca sunt cauzate de neglijenta, fie ca sunt genetice sau pur si simplu au aparut in viata cuiva, bolile sunt cei mai groaznici dusmani pe care omul ii poate avea. Nu numai ca nu-si pot trai viata la capacitatea lor, dar ii impiedica sa fie fericiti, iar teama de o noua boala se va inradacina adanc in subconstientul celui bolnav. Am hotarat sa fac o lista cu niste boli mai putin intalnite ca sa aflati ceva nou in domeniul medicinei si sa fiti mai recunoscatori pentru starea de sanatate pe care o aveti.

 1. Sindromul Proteu

Sindromul Proteu (sau sindromul Proteus), cunoscut si sub numele de sindromul lui Wiedemann, dupa pediatrul german Hans-Rudolf Wiedemann, este o afectiune congenitala care determina hiperplazia pielii si dezvoltarea anormala a oaselor, insotite adesea de tumori localizate intr-o jumatate a corpului. Sindromul Proteu este numit astfel dupa zeul grec Proteu, care isi putea schimba infatisarea.

 2. Sindromul Mobius

Aceasta este o boala foarte rara care este caracterizata prin pareza faciala si incapacitatea de a misca ochii dintr-o parte in alta. Majoritatea oamenilor care sufera de Sindromul Mobius nu sunt capabil sa aiba expresie faciala si toata pielea le atarna. Deocamdata, au fost inregistrate 80 de cazuri in Spania si 200 in Marea Britanie. Potrivit Med Tempus, aproximativ 300 de cazuri noi apar anual in Europa.

 3. Boala omului balon

Chandra Wisnu este un indonezian de 57 de ani, care de 40 de ani a inceput sa se transforme intr-un adevarat monstru, poreclit “Omul balon” din cauza basicilor care i-au acaparat intreaga piele. Fata lui Wisnu a inceput sa se umple de basici pe cand acesta avea numai 19 ani, la 24 de ani ii acoperisera tot spatele, iar la 32 de ani aproape tot corpul lui era acoperit cu asemenea basici. El este unul dintre putinii oameni care sufera de o boala de piele foarte rara. La inceput parintii sai l-au dus la multi medici, o parte zicandu-i ca este vorba de o boala genetica. Indonezianul a incercat diverse tratamente, dar nu a reusit sa scape de ciudata boala. Din nefericire, si copiii sai, de 32, respectiv 26 de ani, au inceput sa aiba aceleasi basicute pe corp, iar barbatul se teme ca vor ajunge asa cum este el.

4. Sindromul Treacher Collins

O fetita din Statele Unite s-a nascut aproape fara niciun os la nivelul fetei din cauza unei afectiuni genetice extrem de rare, denumita Sindromul Treacher Collins. Fata Julianei Wetmore arata ca o masa amorfa de carne. Este cel mai grav caz inregistrat vreodata in lumea medicinei, iar doctorii au fost nevoiti sa o opereze imediat dupa ce s-a nascut, pentru a-i scoate la iveala ochiul stang si pentru a-i crea un canal prin care sa respire. Mai mult, Juliana s-a nascut si fara urechi, insa medicii au constatat ca avea un creier perfect format. Pentru ca nu are o gura formata corespunzator, parintii au invatat-o pe fetita sa vorbeasca in limbajul semnelor. Juliana a trecut prin numeroase operatii estetice si de reconstructie a fetei, insa nu va arata niciodata normal.

5. Boala pielii albastre

Aceasta boala se manifesta prin culoarea diferita a pielii. Boala este cauzata de o expunere prea mare la metale ce contin argint sau la saruri de argint. Pielea bolnavilor poate ajunge de la bleu deschis, la mov.

6. Progeria

Aceasta boala se manifesta prin imbatranirea prematura a copiilor. Aceasta boala mai este cunoscuta si sub numele de sindromul Hutchinson-Gilford. De obicei copiii care sufera de aceasta maladie nu traiesc mai mult de 11 ani. Se pare ca  Progeria este o maladie genetica, ce apare sporadic si atinge aproximativ 1 din 4 milioane de nou nascuti. Imbatranirea incepe cam la varsta de 4 ani, si la 10-12 ani copilul are toate caracteristicile externe ale imbatranirii, de ex. par carunt, chelie, lipsa grasimii din corp. Schimbari degenerative au loc si in interiorul corpului, de exemplu arteroscleroza. Foarte putini copii atinsi de aceasta boala grava, care provoaca imbatranirea rapida, ajung la varsta de 13 ani. Persoana care a trait cel mai lung cu aceasta boala a fost Leon Botha, care a decedat la varsta de 26 de ani in 5 iune 2011.

7. Filarioza limfatica

Elefantiazis este o boala cu ingrosarea anormala a unor regiuni corporale, mai ales a membrelor inferioare, prin inflamarea ganglionilor si cailor limfatice din tesutul conjunctiv.

8. Sindromul omului rigid

Persoanele care sufera de aceasta tulburare neurologica experimenteaza spasme musculare repetate, adesea durereoase, precum si rigiditate musculara si senzatie de intepenire. Spasmele pot fi aleatorii sau pot fi cauzate de ceva simplu, cum ar fi un contact fizic usor sau un zgomot neasteptat. Simptomele acestei boli pot fi controlate prin tratament. Netratat insa, sindromul omului rigid poate duce la pierderea capacitatii de a merge.

 9. Sindromul Cantrell

Sindromul Cantrell-Heller-Ravitch presupune existenta a 5 defecte: ectopia cordis, defect de perete abdominal, defect la nivelul sternului, diafragmului anterior si pericardului diafragmatic. Boala este extrem de rara. Apare la aproximativ 5 nasteri dintr-un milion. Pana in prezent s-au inregistrat 90 e cazuti de sindrom Cantrell, dintre care foarte putine alcatuiau tabloul complet al sindromului. Aici amintim cazul unui baietel de 4 ani din China nascut cu inima in afara cutiei toracice, care de asemenea a fost diagnosticat cu acest sindrom si a fost supus unei interventii chirurgicale pentru corectarea afectiunii.

10. Fasceita necrozanta

Efectele acestei infectii bacteriene extrem de rare sunt acelea ca distruge pielea, dar si grasimea de sub aceasta, iar uneori chiar si muschii. Tesuturile afectate mor foarte repede, de aceea se spune despre o persoana care are fasceita necrozanta ca este infectata cu o bacterie `mancatoare de carne`. 30% dintre cei care sunt afectati de aceasta boala mor din cauza ei.