Studiu Harvard: persoanele care posteaza poze cu mancare pe Instagram risca sa se ingrase

Conform statisticilor, 70% dintre tineri fac poze la mancare inainte de a o consuma. Noi studii demarate in cadrul unor universitati prestigioase arata ca postarea pozelor pe retelele de socializare dau impresia ca alimentele au un gust mai bun decat in realitate.

La unul dintre aceste studii au participat 145 de studenti. Acestia au fost divizati in doua grupuri, si li sa oferit cate o portie de biscuiti cu branza. Doar unui grup i sa cerut sa faca fotografii inainte de a manca. La final, toti participantii au fost intrebati daca le place mancarea si daca mai doresc o portie.

Alti specialisti sunt de parere ca persoanele care fotografiaza mancarea pot suferi de diferite boli. Motivul pentru care oamenii aleg sa posteze poze cu mancarea pe retelele de socializare sunt numeroase: acestia vor sa se laude cu mancarea pe care au gatit-o sau pe care isi permit sa o manance. 

Exceptie de la rezultatele acestui studiu sunt persoanele care au un stil de viata sanatos, si care consuma mancaruri sanatoase, ca parte a unei diete.

1. Persoanele care posteaza poze cu mancarea pe Instagram risca sa se ingrase

Conform unui studiu recent, oamenii care distribuie poze cu mancarea pe Instagram, dorind sa isi impartaseasca experientele culinare cu ceilalti sunt predispusi sa fie mai pofticiosi, ceea ce le afecteaza silueta si duce la cresterea in greutate. In urma chestionarului, se pare ca 70% din tineri distribuie poze cu mancarea inainte de a o consuma.

2. Pozele fac mancarea sa para mai gustoasa

Studiul a fost demarat de cercetatorii de la Universitatea din Georgia, si a aratat ca persoanele care si-au distribuit poze cu meniul pe retelele de socializare sunt mai predispusi sa doreasca o a doua portie. Alte studii au aratat ca distribuirea pozelor cu mancare pe Instagram a facut ca mancarea sa aiba gust mai bun, din cauza faptului ca pozele au facut creierul sa se concentreze mai mult asupra gustului si mirosului mancarii.

3. La studiu au participat 145 de persoane

Pentru acest studiu au fost selectati 145 de studenti, care au fost divizati in doua grupuri. Ambele grupuri au primit cate o farfurie cu biscuiti cu branza, insa unul dintre ei au primit instructiunea de a face poze mai intai. Imediat dupa ce au consumat mancarea, voluntarii au fost intrebati daca le-a placut gustarea si daca mai doresc o portie.

4. Ce arata rezultatele

Se pare ca persoanele care au facut poze s-au simtit mai bine si au vrut o a doua portie. Studiul a aratat ca facutul pozelor a schimbat modul in care creierul percepe mancarea si a crescut pofta de mancare.

Cercetatorii au declarat ca “memoria mancarii si actul de consumare ‘inregistrata’ poate afecta cantitatea pe care o mancam. Rezultatele noastre indica faptul ca facutul pozelor conduce la o mai mare pofta, dupa consumarea alimentelor” Respectivele efecte au fost mai vizibile in cazul persoanelor care au primit portii mai mici – 6 biscuiti in loc de 12.

5. Pozele la mancare ar trebui evitate

Oamenii care au consumat portii mai mici, mai ales cand vine vorba de mancare gustoasa, dar bogata in calorii, si doresc sa scada riscul de a se ingrasa, ar trebui sa evite sa faca poze la ceea ce consuma.