Logica reprezintă unul dintre elementele cheie, necesare pentru o viață plină de sens. Un copil care învață încă din primii ani de viață să gândească logic va deveni un adult inteligent, isteț, care găsește o explicație sau o soluție în orice context.
Studiile efectuate de-a lungul timpului spun că oamenii au creierul împărțit în două emisfere. Cea stângă este responsabilă cu rezolvarea de probleme, logică, matematică, știință și limbaj, iar cea dreaptă este corespunzătoare creativității, intuiției și abilităților sociale.
Astfel, jocurile de logică pentru copii reușesc să activeze ambele emisfere, contribuind în mod direct la dezvoltarea cognitivă și creativă.
Iată care sunt beneficiile imediate și pe termen lung ale jocurilor de logică pentru cei mici!
1. Îmbunătățirea capacității de concentrare
Când micuțul tău încearcă să rezolve un joc de logică, toată atenția sa este concentrată asupra activitiății. Astfel, puterea sa de concentrare devine din ce în ce mai mare.
Începe prin a-i oferi prichindelului jocurile de logică pentru copii de la De-a Joaca și observă cum începe să fie din ce în ce mai atent și mai focusat. Sunt abilități care îl vor ajuta să fie echilibrat, răbdător și atent în viața de zi cu zi.
2. Dezvoltarea abilității de a rezolva probleme
Jocurile de logică, precum puzzle-urile, stimulează curiozitatea și îl fac pe cel mic să caute soluția potrivită pentru orice situație.
De asemenea, jocurile de acest fel transformă procesul de rezolvare a problemei într-o activitate captivantă, interesantă și plăcută. Cel mic nu se va mai feri de probleme, ci le va aborda într-o manieră productivă și pozitivă, încercând să găsească cele mai bune rezolvări.
3. Îmbunătățirea memoriei
Memoria este și ea stimulată, în special cea pe termen scurt, atunci când copilul încearcă să rețină forme, culori și proceduri prin care să rezolve puzzle-urile sau jocurile cu cuburi sau piese.
4. Reducerea timpului petrecut în fața ecranului
Chiar dacă mulți părinți încearcă să-și încurajeze copiii să nu petreacă prea mult timp în fața telefonului sau a tabletei, aceștia sunt mereu atrași de rețelele sociale și aplicații.
Câteva jocuri de logică interesante îl vor captiva pe micuț și îl vor face să fie preocupat și de alte activități, acestea din urmă contribuind la educația lui fără ca el să-și dea seama pe moment.
5. Inducerea unei stări de bine
Când reușește să rezolve o situație – în acest caz, un joc de logică perceput drept dificil la început –, creierul uman secretă dopamină, hormon care oferă o stare de bucurie, de relaxare și de bine.
Astfel, nu numai că micuțul se va distra rezolvând jocul, dar se va simți și mai bine odată ce reușește să-l termine.
6. Mărirea stimei de sine
Un copil cu o stimă de sine sănătoasă va ajunge un adult echilibrat, încrezător, curajos și optimist, gata să facă față oricărei situații.
Jocurile de logică pot contribui la construirea stimei de sine, mai ales odată ce nivelul de dificultate al acestora crește. Copilul se va simți capabil și mândru atunci când va reuși să se descurce din ce în ce mai bine și din ce în ce mai rapid!
7. Sănătatea creierului
Creierul este ca un mușchi: cu cât îl antrenezi mai mult, cu atât acesta se menține într-o formă mai bună, iar jocurile de logică reprezintă antrenamentul ideal, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.
Un creier puternic face față cu brio situațiilor dificile de pe parcursul vieții și, în plus, este mai puțin predispus la afecțiuni grave, precum Alzheimer sau Parkinson.
Acestea fiind spuse, dacă micuțul tău va fi expus frecvent la jocuri care îi provoacă și îi antrenează logica, el va beneficia de toate lucrurile de mai sus – utile atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung!
Sursa foto: https://www.pexels.com