Leurda si efectele sale pozitive asupra sanatatii!

Leurda, la fel ca usturoiul de cultura, este foarte sanatoasa datorita Alicinei. Aceasta substanta sulfuroasa are efect antibiotic si, de asemenea, regleaza nivelul de grasime din sange. Studiile stiintifice au aratat ca atat nivelul colesterolului LDL, cat si tensiunea arteriala scad sub influenta alicinei. Dar beneficiile sale pentru sanatate nu se opresc aici.

Leurda ( Allium ursinum ) se gaseste in Europa si in parti ale Asiei, in special in paduri. In special in Germania, Austria si Elvetia, aceasta planta este apreciata atat ca specie alternativa la usturoiul cultivat, cat si ca remediu natural eficient. In plus, leurda nu are efecte secundare si, la fel ca usturoiul clasic, ofera o cantitate mare de vitamina C si diverse uleiuri esentiale. Mai multe despre beneficiile leurde gasesti aici.

Leurda provine din familia cepei. Infloreste in salbaticie din aprilie pana in iunie in zone de padure umede umbroase si atinge o inaltime maxima de aproximativ 40 de centimetri. Este o planta din genul Allium si, prin urmare, este inrudita cu arpagicul, ceapa si usturoiul cultivat. 

Dar aceasta planta, care are un miros intens de usturoi, poti creste in zonele noastre tot timpul anului intr-un ghiveci pe pervaz. In acest context, se recomanda recoltarea leurdei inainte de a inflori.

Aroma leurdei nu este la fel de puternica ca usturoiul, este mult mai blanda. Si mai are si un alt avantaj: mancarurile asezonate cu leurda nu provoaca respiratia urat mirositoare.

Utilizarea leurdei

Leurda este atat un condiment, cat si o planta medicinala. Ca condiment este folosit in supe, sosuri, branza de vaci, mancaruri din peste sau legume si, de asemenea, ca baza pentru unt de plante. Desi planta este complet comestibila, frunzele sunt folosite in principal. 

Leurda poate fi folosit, in general, in multe feluri, in functie de gustul si creativitatea dvs. Leurda (numit si „kimchi”) este durabil timp de multe luni prin fermentare.

Incalzirea schimba substantele care contin sulf, astfel incat leurda isi pierde o mare parte din aroma sa distinctiva. In general, se amesteca cruda si se taie in bucati mici in salate sau alte feluri de mancare. Datorita aromei sale interesante poate inlocui primavara arpagicul sau ceapa.

Efectele vindecatoare ale leurdei

In leurda este acelasi ingredient care face usturoiul cultivat atat de sanatos: alicina . Aceasta substanta sulfuroasa are efect antibiotic si, de asemenea, regleaza nivelul de grasime din sange. Studiile stiintifice au aratat ca atat nivelul colesterolului LDL, cat si tensiunea arteriala scad sub influenta alicinei. vezi articolul Usturoiul bun pentru inima

Leurda este folosit in medicina naturista in cazul urmatoarelor afectiuni:

– probleme stomacale si intestinale

– flatulenta

– crampe

–  diaree

– varsaturi

– probleme cu bila

– Functionare defectuoasa a ficatului

– hipertensiune

– insomnie

– oboseala

– slabiciune generala

– probleme articulare reumatice

– tuse cronica

Ca instrument preventiv, leurda este folosit pentru:

– Probleme vasculare ( de exemplu, accident vascular cerebral, atac de cord )

– Arterioscleroza ( intarirea arterelor )

– Hipertensiunea

– Constipatie, balonare

– Inflamatie a pielii

Leurda este o planta cu multe proprietati pozitive si practic nu are efecte secundare.

Leurda: stiinta confirma efectul sau pozitiv

Leurda ar putea preveni atacurile de cord, arterioscleroza printre altele. Cercetarile privind leurda sunt inca la inceput. Dar cel putin primele experimente de laborator pe animale confirma efectele pozitive. In 1994, farmacologii de la Universitatea din Munchen (Germania) au analizat substantele active din leurda.

Studiile la sobolani au aratat ca leurda are un efect relaxant asupra vaselor, ceea ce contribuie la prevenirea atacurilor de cord, a arteriosclerozei si la scaderea nivelului tensiunii arteriale .

In acest studiu, rezultatele testelor cu leurda au fost comparabile cu cele ale usturoiului cultivat. Un alt rezultat pozitiv : cercetatorii au demonstrat ca substantele active din leurda, in special alicina sulf si ajoena, au un efect semnificativ de scadere a colesterolului.

Rezumat: Aceste studii confirma cel putin partial experientele bune din medicina naturista folosind aceasta planta de primavara . Este recomandat ca oameni ca tine sa incerce leurda. In orice caz, oamenii care acorda multa atentie unei vieti sanatoase ar trebui sa foloseasca leurda.

Efecte secundare si interactiuni

In cazuri foarte rare, au fost observate reactii alergice si o scadere critica a tensiunii arteriale.

In legatura cu posibilele interactiuni, trebuie mentionat ca leurda impiedica absorbtia seleniului in intestin. Din acest motiv, se recomanda respectarea unui interval de aproximativ 4 pana la 5 ore intre aportul de seleniu si leurda.

Componentele leurdei

Substantele cu sulf se gasesc in concentratii mari in leurda. Cu alte cuvinte, un continut de sulf mult mai mare decat in ​​usturoiul cultivat. Ingredientul sau principal este metil-L-cisteina sulfoxid. In plus, exista inca o serie de alte substante bioactive, cum ar fi gamaglutamilpeptidele, flavonoidele, adenozina si cantitati mici de prostaglandine.

Organismul uman are nevoie de sulf si de substantele mentionate mai sus pentru producerea de enzime care descompun toxinele si astfel ne protejeaza de substantele nocive.

De o importanta deosebita este glutationul tripeptidic care contine sulf. Aceasta substanta reactioneaza cu toxinele respective formand o substanta solubila in apa, care poate fi apoi excretata prin rinichi. Prin urmare, un deficit de glutation duce la o crestere a substantelor toxice in corpul nostru. In plus, glutationul este capabil sa lupte impotriva radicalilor liberi, protejand astfel eficient celulele impotriva daunelor oxidative.

Desigur, leurda poate fi obtinut sub forma de suplimente alimentare, o alternativa buna pentru persoanele care nu au dorinta sau timpul necesar pentru a-l prepara proaspat . Suplimentele au si un alt avantaj: spre deosebire de leurda proaspat, ele sunt disponibile pe tot parcursul anului.