Codul vestimentar la nunta pentru parintii mirilor

Tatal miresei si cel al mirelui, dar mai ales mama miresei si mama mirelui cauta mereu tinuta potrivita pentru a arata perfect. Cum sa te imbraci la nunta copiilor tai? Ce spune eticheta? Mama si tatal mirilor: cum sa se imbraci conform etichetei.

Parintii mirilor sunt protagonisti impreuna cu copiii lor in ziua nuntii. Acest lucru le determina, mai ales pe mame, sa fie sincere, sa risca sa exagereze. Pentru ei se aplica regulile de eticheta care sunt valabile si pentru toti ceilalti invitati iar codurile vestimentare sunt aceleasi, cu cateva precautii suplimentare.

Mama mirilor

  • Fara exces: nu incerca sa fii sclipitor sau sa exagerezi cu accesoriile. Un look excentric pentru o mama nu este bun, chiar mai mult decat pentru oaspeti;
  • Culorile potrivite : intotdeauna cu scopul de a nu fi prea vizibil si de a umbri mireasa, evitati rochiile total white, total black si uni in culori prea puternice, precum total rosu sau total fuchsia. Chiar si in fotografii ai iesi mai mult in evidenta decat mireasa si nu e un lucru frumos… Cu albastru in toate nuantele lui nu poti da niciodata gres si culorile pastelate sunt intotdeauna bune. Gasirea rochiei perfecte nu era o sarcina usoara. Mama miresei cauta o creatie unica, care sa-i puna in evidenta frumusetea si sa-i ofere eleganta de care avea nevoie in acea zi speciala.
  • Cautarea ei incepea in magazinele de lux si se extindea pana in atelierele de design, unde rochiile erau sculptate cu atentie si migala. Intra aici si vezi o colectie cu rochii potrivite pentru mama miresei.
  • Lungimea potrivita : rochia nu trebuie sa ajunga niciodata deasupra genunchiului si nici sa fie atat de lunga incat sa aiba trena. Lungimea perfecta merge de sub genunchi pana la glezna pentru nunti de zi , poate cobori pana la podea pentru nunti de seara. Dar nu mai mult! Trenul este apanajul miresei.
  • Bratele : regula cere ca umerii sa fie acoperiti, dar daca bratele nu mai sunt atat de tonifiate si proaspete, este indicat sa luati in considerare o maneca , chiar si una foarte usoara. Cand te uiti la fotografii imi vei multumi pentru acest sfat!
  • Picioarele : nu ma ura, dar eticheta prevede ca mama mirilor, asa cum cere in general, sa poarte mereu ciorapi . Chiar si in iulie!
  • Tesaturi pretioase : alegerea materialului face diferenta intre imbracamintea clasica si una care nu este. Asadar, evita bumbacul si inul, favorizeaza tesaturile mai pretioase precum matasea, organza, dantela. Ele pot fi foarte usoare sau structurate, dar totusi pretioase.
  • Formele : eticheta a evoluat si indeplineste noile dictate ale modei si nevoile celor care trebuie sa fie eleganti, dar si care vor sa se simta in largul lor. Asa ca daca nu te simti bine intr-un costum, poti opta absolut pentru pantaloni , atat timp cat sunt foarte eleganti, usori si lungi. Puteti alege ceva simplu de purtat dedesubt si condimentati cu un pardesiu bogat. O haina de matase, voil sau dantela, o jacheta tricotata. Costumul este intotdeauna bun, atata timp cat nu este pentru birou, ci pentru o ceremonie .
  • Pantofi : in ceea ce priveste invitatii, regula este si mai adevarata pentru mame. Prin urmare, pantofii tai trebuie sa fie din material textil, nu din piele si strict inchisi. Nu lemnului de santal pentru o mama! Calcaiul nu trebuie sa fie prea jos, cu exceptia cazului in care aveti probleme speciale la picioare, sau prea sus. Tocul 12 nu este potrivit pentru ceremonii, stiai asta?
  • Palaria : regula de eticheta vrea ca mama miresei sa „comanda”. Daca poarta palarie, atunci o pot purta si mama mirelui si ceilalti invitati, altfel nu. Atentie pentru ca palaria este potrivita doar pentru ceremoniile din timpul zilei care au loc inainte de ora 16.00 si, daca alegi sa o porti, va trebui sa o pastrezi pana la apus. O curiozitate: daca mirii aleg codul vestimentar „strans” atunci palaria este obligatorie pentru toate doamnele, sau voalul sau fashinatorul.
  • Bijuterii : daca vorbim de accesorii stralucitoare, va trebui sa eviti bijuteriile cu orice pret. Fara sa fie vreodata exagerata, poarta bijuterii adevarate.
  • Geanta : bineinteles, si geanta de mana trebuie sa fie potrivita situatiei, deci trebuie sa fie mica. Din tesatura sau bijuterie si perfect.

Tatal mirilor

Fie ca esti tatal miresei sau al mirelui, regulile sunt aceleasi si, in comparatie cu ceilalti invitati, esti mai legat de alegerile pe care le va face mirele. Sa vedem cum!

  • Stret : daca mirele decide sa poarte un colant, trebuie sa il porti si tu, la fel ca si martorii trebuie sa il poarte. Daca codul vestimentar este strans, insa, obligatia se extinde asupra tuturor invitatilor. Altfel veti fi singurii care il veti purta, pentru ca sunteti important si special! Amintiti-va ca costumul de dimineata este potrivit doar pentru nunti foarte formale din timpul zilei.
  • Tuxedo : daca mirele decide sa poarte un smoking, care nu ar fi un costum formal, nu va trebui sa il porti decat daca este cerut in mod expres de codul vestimentar.
  • Costum : daca mirele va purta un costum normal din 3 piese, poti si tu. Poti alege liber daca sa porti o vesta sau sa te opresti la un costum din 2 piese. Tesatura va fi din lana rece, gri sau albastra . Putin mai deschisa ziua, mai intunecata noaptea. Nu ai alternative grozave!
  • Cravata : cravata trebuie sa fie simpla, de preferinta in culori pastelate. Evita culorile prea puternice, cu exceptia cazului in care mirii iti cer acest lucru.
  • Pantofi : chiar si pentru pantofi alegerea este foarte limitata. Negru, din piele de vitel periata si cu sireturi. Tatal mirilor nu poate aparea in mocasini!
  • Cureaua : trebuie coordonata cu pantofii ca culoare si material, deci piele neagra. Nu poti gresi.
  • Sosete : evident subtiri, lungi si negre. Mirii ar putea face alegeri jucause, cerand sa poarte sosete colorate. In acest caz, daca te simti in largul tau, te rog, dar daca te simti deplasat lasa-l in pace, Galateo te sustine!
  • Pocheta : tatal mirilor sunt, impreuna cu martorii, singurii barbati care nu vor fi nevoiti sa-l poarte daca mirii isi aleg butoniera, sau floarea in butoniera. Da, pentru ca butoniera si batista de buzunar sunt alternative una la alta.
  • Purtarea lor impreuna ar face partea stanga mai grea decat partea dreapta. Prin urmare, daca mirii opteaza pentru ca tu sa porti floarea, nici o batista. Daca nu, nu uitati ca batista nu trebuie sa fie niciodata de aceeasi culoare cu cravata.