Influenta culorilor in mobilier

Influenta culorilor in mobilier este un factor determinant. Culorile afecteaza starea de spirit, deci este bine sa alegeti cu atentie culorile pentru a decora anumite camere mai degraba decat altele. Iata tot ce trebuie sa stiti despre rolul culorilor in mobilier, pentru a le utiliza in cel mai bun mod.

Culorile din mobilier

Influenta culorilor asupra psihicului este un fenomen automat si zilnic. De fapt, culorile afecteaza starea de spirit si nivelul fizic. Exista nuante care relaxeaza, precum albastru si roz, si culori care in schimb stimuleaza corpul, precum rosu si portocaliu. Culorile sunt impartite in trei mari categorii: cald, rece si neutru. Tonurile calde includ galben, rosu, portocaliu; cele reci, pe de alta parte, includ verde si albastru. Nuantele neutre, pe de alta parte, sunt reprezentate de alb, negru, gri si toate acele nuante neutre, precum gri porumbel sau fildes. Atunci cand alegem culorile de utilizat intr-o camera, trebuie sa tinem cont de efectul pe care il pot avea asupra emotiilor noastre. Pentru a evita un rezultat haotic este recomandabil sa folositi maximum 2 sau 3 nuante diferite, combinandu-le intr-un mod echilibrat.

Culori calde

Culorile calde fac camerele mai intime, de fapt camera pare mai mica. Galbenul si portocaliul, de exemplu, incalzesc mediul, stimuleaza energia corpului si insufla optimism. Galbenul este minunat pentru sala de mese, deoarece faciliteaza digestia. Rosul, care este culoarea pasiunii si a iubirii, stimuleaza corpul, determina o crestere a presiunii si a batailor inimii, din acest motiv ar trebui utilizat cu prudenta. Daca il folositi pentru pereti, este bine sa pictati doar unul sau doi alternandu-i cu altii in alb, pentru a nu da impresia unui mediu mai restrans.

Culori reci

Culorile reci precum albastrul sunt linistitoare si, in tonuri mai putin stralucitoare, ajuta la adaugarea adancimii incaperilor mici atunci cand sunt folosite pe doar cativa pereti. De asemenea, reprezinta spiritualitate si introversiune, facandu-le ideale pentru dormitor si baie. Verde aminteste, de asemenea, de spiritualitatea naturala, dar influenta sa variaza foarte mult in functie de umbra. Relaxeaza si promoveaza concentrarea, facandu-l perfect pentru colturile de studiu. Albastrul, pe de alta parte, este ideal pentru dormitor sau pentru locuri dedicate meditatiei, deoarece are si o puternica putere relaxanta.

Culori neutre

Culorile neutre si pastelurile sunt cele mai usor de utilizat in interior, deoarece se potrivesc bine in orice camera. Sunt perfecte pentru a se combina cu culori vibrante si stralucitoare, pentru a da viata unui mediu caracteristic si personalizat. Aveti grija insa, combinand doua culori opuse, efectul va fi contrastant si viu, in timp ce nuantele ton-pe-ton vor da gradatii delicate. Culorile neutre deschise, cum ar fi albul sau bejul, au capacitatea de a face spatiul sa para mai mare si mai curat. Acestea genereaza echilibru si armonie, motiv pentru care sunt recomandate pentru zone de tranzit precum intrarea.

Violetul este o culoare ambivalenta, daca este mai albastrui este rece, in timp ce daca este rosu, este cald. In plus, abilitatea sa principala este de a facilita somnul.

Terapia prin culoare este un medicament alternativ care utilizeaza culoarea ca terapie nu numai pentru tratamentul bolilor, dar, de asemenea , pentru imbunatatirea bunastarii psihologice.

Culorile au o semnificatie simbolica foarte puternica si ajuta corpul si mintea sa-si gaseasca echilibrul natural. Prin urmare, fiecare culoare este asociata cu anumite caracteristici psihice si spirituale si produce efecte sensibile asupra functionarii organismului. Combinatia dintre mobilier si cromoterapie este, prin urmare, esentiala pentru a asigura bunastarea psihofizica in casa.

Culorile pot fi definite ca senzatii vizuale generate de semnalele nervoase pe care retina le trimite creierului, ca raspuns la diferitele lungimi de unda ale luminii. Intr-un sens, prin urmare, chiar daca toata lumea le cunoaste, ele exista doar in ochiul privitorului.