Familii rezistente: legaturile puternice va permit sa cresteti

Familiile rezistente sunt capabile sa creeze legaturi puternice cu care sa faca fata adversitatii. Dar este esential sa semanam putere ignifuga in zilele insorite pentru a ne ajuta in vremuri de furtuna.

Familiile rezistente stiu cum sa faca fata mai multor dificultati. Ele si-au intarit legamintele si si-au adunat rezerve pentru a infrunta viata nu numai cu mai multa integritate, ci si cu mai multa iubire, smerenie si speranta. Nu este intotdeauna usor sa ramanem impreuna in fata anumitor provocari ale destinului, dar exista cei care reusesc eficient.

Termenul „familii rezistente” ne poate atrage atentia; cu toate acestea, nu cautam un nou concept sau o abordare inovatoare a rezilientei. Stim ca dezvoltarea acestei competente in multe cazuri are loc in mediul familial. Acea faza primara in care crestem este adesea esentiala in construirea radacinilor rezilientei.

Pe de alta parte, exista un aspect relevant evidentiat de experti in acest domeniu precum doctorii Roland Atkinson, Allan Martin si CR. Rankin, (2009). Ar fi foarte util sa instruim familiile asupra componentelor acestei dimensiuni. Rezilienta trebuie sa fie semanate in zilele insorite, astfel incat acesta creste suficient pentru a ne ajuta in zilele furtunoase. Prin urmare, nu trebuie sa asteptam ca adversitatea sa cultivam acest instrument atat de necesar pentru bunastarea noastra psihologica.

Cum sunt familiile rezistente?

Salvador Minuchin, medic psihiatru, pediatru si cunoscut expert in terapie familiala, a conceput familia dintr-o perspectiva structurala, in care toti membrii acesteia se relationeaza si se influenteaza reciproc intr-un mod decisiv. In acest fel, capacitatea de a face fata unor astfel de realitati concrete, cum ar fi problemele economice sau de sanatate, va depinde in mare masura de personalitatea si resursele membrilor sai si de modul in care acestia interactioneaza intre ei.

Unele familii, de exemplu, nu sunt in masura sa ofere sprijin efectiv membrilor lor. Acestea sunt microcosmos sociale in care sinergia si armonia sunt absente, unde nu exista o unitate familiala solida si aliantele se destrama atunci cand lucrurile merg prost. Aceasta realitate ne poate parea familiara tuturor si, fara indoiala, cunoastem consecintele.

Experti in subiect precum dr. Fiona Walsh, de la Universitatea din Boston, explica intr-un studiu ca una dintre strategiile de garantare a bunastarii psihologice a fiintei umane este, fara indoiala, aceea de a putea preda parintilor componentele rezilientei. Sa vedem mai jos cum.

Atasament si sprijin

Orice legatura satisfacatoare necesita afectiune, siguranta, iubire sanatoasa care sa se respecte fara sa-l deranjeze pe celalalt, pe care o sustii fara conditii sau santaj. Primul pilon al familiilor rezistente este, fara indoiala, cel al atasamentului si al sprijinului, in care toti membrii isi dau o mana de ajutor si simt o legatura solida si puternica care nu va permite nimanui sa cada. Orice s-ar intampla, acea unitate familiala va ramane mereu impreuna, sustinandu-se si hranindu-se emotional.

Valorile familiei

In aceasta familie credem in iubire si respect. Nu toleram minciuna, nu acceptam cuvinte care ranesc si comportamente care dispretuiesc. In aceasta casa aparam imbratisarile si cuvintele frumoase. Respectam opiniile, chiar daca nu coincid cu ale noastre. De asemenea, apreciem sa petrecem timp impreuna, sa vorbim cinstit, sa cerem ajutor atunci cand vi se solicita si sa ne sprijinim reciproc in orice moment si in orice circumstante. Aceste idei sunt simple exemple ale valorilor care ar trebui sa stea la baza oricarei familii rezistente.