Cumparam practic totul online si exista multe avantaje in a face acest lucru, dar, mai presus de toate, nu trebuie sa plecam de acasa si comanda ajunge la noi rapid si cand vrem. Este util si practic, dar nu este intotdeauna sigur sa o faceti fara a respecta cateva reguli sau sfaturi care nu pun in pericol siguranta noastra. Pentru a evita problemele viitoare, examinam cum sa cumparati online in conditii de siguranta, ce sfaturi ar trebui sa urmati sau ce ar trebui sa cautati atunci cand alegeti un magazin sau altul sau va lasati purtati de oferte.
Daca cumparati de obicei online, este posibil sa stiti deja toate sfaturile pentru a cumpara online in conditii de siguranta, dar daca nu, va compilam cateva idei de baza pe care ar trebui sa le luati in considerare pentru a evita escrocheriile, pericolele, riscurile si nesiguranta. La ce ar trebui sa te uiti atunci cand alegi un magazin online, care sunt drepturile pe care le ai ca consumator sau care sunt cele mai bune metode de plata etc.
Putini oameni astazi nu au cumparat niciodata online. Are cateva avantaje importante, cum ar fi capacitatea de a face achizitia la momentul dorit, de a face achizitia fara a pleca de acasa sau de a compara preturile fara a fi nevoie sa mutati magazin cu magazin. In multe cazuri gasim si preturi mai bune sau avem un catalog mult mai larg din care sa alegem decat cel pe care il gasim intr-un magazin fizic. Evitam calatoriile, evitam cozile si putem cumpara de oriunde printr-un telefon mobil, tableta sau un computer cu conexiune la internet. Este rapid si foarte practic.
Sfaturi de baza
Desi in urmatoarele cateva paragrafe va vom oferi sfaturi detaliate cu privire la modul de detectare a unui site web fals sau la modul de evitare a problemelor atunci cand cumparati online, exista cateva sfaturi de baza pe care le puteti urma daca doriti sa evitati sa va regretati ceea ce ati facut in viitor. Sfaturi foarte elementare pentru a cumpara online in siguranta si care, in majoritatea cazurilor, folosesc doar bunul simt.
Fii atent la ofertele atractive
Internetul este plin de oferte, dar fiti intotdeauna suspicios daca este prea stralucitor sau daca exista prea multe diferente de pret intre un site web si altul. Daca un telefon mobil de 900 de euro se afla pe o pagina web de 100 de euro, nu va parea foarte fiabil. Exista intotdeauna exceptii si timpi de vanzare, dar nu va lasati purtati sau nu va indragostiti de cei mai ieftini.
Este nou sau nu?
Fii atent cu ofertele. In urma celor de mai sus, poate exista o oferta foarte atractiva si nu ati citit amprenta mica. Un telefon care valoreaza de obicei 900 de euro si acum valoreaza 100 de euro. Dar atentie, este nou? Multe marci si magazine online vand produse reconditionate, in special in sectorul tehnologic, asa ca trebuie sa ne asiguram ca indeplineste ceea ce cautam.
Compara preturile
Comparati preturile pentru a vedea daca cumparati bine, daca este sau nu o oferta buna … Nu cumparati pe primul site pe care il vedeti si nu aveti intotdeauna incredere in oferte. Cu alte cuvinte, compararea preturilor ne va ajuta sa vedem care este costul obisnuit al produsului, asa cum am explicat in paragraful anterior. Dincolo de a o face manual, exista si comparatoare online care ne ofera rezultate din mai multe pagini sau magazine in timp real. Sau comparatoare care ne spun daca este intr-adevar o oferta buna.
Nu utilizati retele publice WiFi
Desi il vom explica mai tarziu, este un sfat de baza sa nu utilizati retelele WiFi publice, deoarece acestea pot fi periculoase si va pot fura datele bancare. Asteptati pana ajungeti acasa pentru a cumpara orice, chiar daca vedeti o oferta tentanta, de obicei poate astepta. Sau utilizati rata de date a telefonului dvs. mobil. Daca nu poti sa astepti sau sa ai date, daca nu ai de ales decat sa folosesti o retea WiFi publica, foloseste un VPN cu care sa obtii o mai mare confidentialitate si securitate in cumparaturi.
Cine vinde asta?
Aveti grija, deoarece ati cumparat de pe Amazon sau orice alt magazin online, cum ar fi Carrefour sau Fnac, iar acestia nu sunt vanzatorii. Se intampla in multe magazine online care au deja optiunea deschisa pentru ca alte persoane sa se ocupe de vanzare. Sunt, in general, vanzari verificate si produse in stare buna, dar ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand vine vorba de garantie etc.
Gasiti informatii despre magazin.
Cautati opinii si informatii pe orice site web sau aplicatie. Asigurati-va ca pagina inspira incredere si ca este sigura: consultati metodele de plata, informatiile de contact etc.
Pagos online
Incercati sa utilizati un card de plata online sau platforme precum PayPal. Inregistrarea la PayPal este complet gratuita si puteti adauga cardul sau contul dvs. bancar. Avantajul este ca garantia pentru clienti PayPal ne va asigura ca ne va restitui banii daca este o inselatorie sau nu ii trimite.
Foloseste bunul simt.
Poate parea evident, dar folosirea bunului simt ne va ajuta sa stim daca o pagina ne inspira sau nu avem incredere, daca o oferta are sens sau nu. Ganditi-va inainte sa mergeti dupa ele si va va salva o multime de probleme mai tarziu.