De la ceaiul verde la hibiscus, de la ceaiul alb la musetel, ceaiurile sunt pline de flavonoide si alte bunatati sanatoase.
Considerat de mii de ani in Est ca o cheie pentru o buna sanatate, fericire si intelepciune, ceaiul a atras atentia cercetatorilor din Occident, care descopera numeroasele beneficii pentru sanatate ale diferitelor tipuri de ceaiuri.
Studiile au descoperit ca unele ceaiuri pot ajuta la cancer, boli de inima si diabet ; incurajeaza pierderea in greutate ; scad colesterolul ; si sa aduca vigilenta mentala. Ceaiul pare, de asemenea, sa aiba calitati antimicrobiene.
„Nu pare sa existe un dezavantaj al ceaiului”, spune purtatoarea de cuvant a Asociatiei Dietetice Americane Katherine Tallmadge, MA, RD, LD. „Cred ca este o alternativa excelenta la consumul de cafea. In primul rand, ceaiul are mai putina cofeina . Este destul de bine stabilit ca compusii din ceai – flavonoizii lor – sunt buni pentru inima si pot reduce cancerul. ”
Desi raman o multime de intrebari cu privire la cat timp trebuie preparat ceaiul pentru cel mai mare beneficiu si cat trebuie sa beti, nutritionistii sunt de acord ca orice ceai este un ceai bun. Totusi, prefera ceaiurile preparate in locul imbuteliatului pentru a evita caloriile si indulcitorii in plus.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului: Ceaiul verde, negru si alb
Ceaiul este un nume dat multor preparate, dar purii considera ca ceaiul verde , ceaiul negru, ceaiul alb, ceaiul oolong si ceaiul pu-erh sunt adevaratul. Toate sunt derivate din Camellia sinensis planta , un arbust originar din China si India si contin unici antioxidanti numiti flavonoizi. Cel mai puternic dintre acestea, cunoscut sub numele de ECGC, poate ajuta impotriva radicalilor liberi care pot contribui la cancer , boli de inima si artere infundate .
Toate aceste ceaiuri au, de asemenea, cofeina si teanina, care afecteaza creierul si par sa sporeasca vigilenta mentala.
Cu cat frunzele de ceai sunt mai prelucrate, de obicei continutul mai mic de polifenoli. Polifenolii includ flavonoizi. Ceaiurile negre si Oolong sunt oxidate sau fermentate, deci au concentratii mai mici de polifenoli decat ceaiul verde ; dar puterea lor antioxidanta este inca mare.
Iata ce au descoperit unele studii despre beneficiile potentiale ale ceaiului pentru sanatate:
Ceai verde : Fabricat cu frunze de ceai aburit, are o concentratie mare de EGCG si a fost studiat pe scara larga. Antioxidantii ceaiului verde pot interfera cu dezvoltarea de vezica , cancerelor san , plamani, stomac , pancreas si colorectal; preveni infundarea arterelor , arde grasimi, contracareaza stresul oxidativ asupra creierului , reduce riscul de tulburari neurologice, cum ar fi bolile Alzheimer si Parkinson, reduce riscul de accident vascular cerebral si imbunatateste nivelul colesterolului .
Ceai negru : Fabricat cu frunze de ceai fermentate, ceaiul negru are cel mai mare cofeina continut de si sta la baza ceaiurilor aromate precum chai, alaturi de cateva ceaiuri instantanee. Studiile au aratat ca ceaiul negru poate proteja plamanii de daunele cauzate de expunerea la fumul de tigara. De asemenea, poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
Ceai alb : nevindecat si nefermentat. Un studiu a aratat ca ceaiul alb are cele mai puternice proprietati anticanceroase in comparatie cu ceaiurile mai procesate.
Ceaiul Oolong : intr-un studiu efectuat pe animale, s-a constatat ca cei care au primit antioxidanti din ceaiul Oolong au mai scazute de rau niveluri colesterol . O varietate de oolong, Wuyi, este puternic comercializata ca supliment de pierdere in greutate, dar stiinta nu a sustinut afirmatiile.
Ceai Pu-erh : Fabricat din frunze fermentate si imbatranite. Considerat un ceai negru, frunzele sale sunt presate in prajituri. Un studiu pe animale a aratat ca animalele carora li s-a administrat pu-erh au avut o mai mica in crestere greutate si au redus colesterolul LDL.