10 lucruri pe care nu le stiati despre lei

1. Isi imbratiseaza mandria. Leii africani sunt incredibil de sociali si traiesc in grupuri comunale cunoscute sub numele de mandrie, care constau din 10 – 15 lei. Mandriile sunt formate din grupuri de femele si puii lor, cunoscuti si sub numele de pui, pui sau leoi. Masculii se alatura regulat si parasesc mandria in cautarea oportunitatilor de imperechere.

2. Locul unei femele este la vanatoare. Pentru a satisface o dieta carnivora formata din mamifere precum gnu, zebre, bivoli, impala (si uneori rinoceri, hipopotami si elefanti cand hrana este rara), femelele sunt insarcinate sa vaneze, in timp ce masculii patruleaza si protejeaza teritoriul mandriei. Chiar si dupa ce femelele fac munca de a ucide prada si de a-i aduce carnea inapoi la mandrie, masculii mananca intotdeauna primii.

3. Urletul lor este mai mult decat sa se arate. Atat leii masculi, cat si femeile racnesc pentru a-si comunica locatia, pentru a-si arata puterea si pentru a intimida leii de alte mandrie. Acest avertisment poate fi de pana la 114 decibeli si poate fi auzit pana la cinci mile distanta.

4. Sunt sportivi naturali. In ciuda faptului ca au o lungime de pana la trei metri si cantaresc pana la 550 de lire sterline, leii pot sprinta la 50 mph si pot sari pana la 36 de picioare. Cu toate acestea, se stie ca se obosesc repede dupa ce alerga pe o distanta scurta sau mananca pana la 70 de kilograme de carne intr-o singura masa.

5. Le pasa de par. Coama unui leu dezvaluie caracteristici importante precum varsta si puterea. Cu cat coama este mai intunecata, cu atat leul este mai in varsta si cu atat potentialul sau de a fi un bun luptator si partener este mai mare. Leoaicele sunt atrase de coama mai lunga si mai inchisa la culoare; provocatorii de sex masculin vad mai multa coama ca pe un semn de a sta departe.

6. Spatiul personal nu este o problema. Leii pot dormi pana la 20 de ore pe zi, drapandu-se unul peste altul in gramezi sau gramezi strans.

7. Sunt profesionisti din varful picioarelor. La fel ca majoritatea pisicilor, calcaiele leilor nu ating pamantul cand merg, iar labele lor au pernite moi pentru a le ajuta sa calce usor atunci cand urmaresc prada. Cand sunt gata sa atace, leii dezlantuie gheare retractabile ascutite care pot creste pana la doi inci lungime.

8. Durata lor de viata este relativ scurta. Se stie ca leii salbatici traiesc pana la 16 ani, in timp ce cei crescuti in captivitate pot ajunge la 25 de ani.

9. Familia este pe primul loc. Teritoriul unui leu este determinat de mandria sa, iar teritoriul fiecarei mandrie poate varia in marime de la 15 la 400 de mile patrate. Deoarece mandrile sunt dominate de femei, teritoriile sunt, de asemenea, matriliniare. Femelele din aceeasi mandrie au grija de toti puii si pot chiar sa-si alapteze puii.

10. Au nevoie de ajutorul nostru. In toata Africa au ramas mai putin de 21.000 de lei. Gama lor se intindea candva in Africa, Asia, Grecia, Orientul Mijlociu si India, dar acum este limitata doar la cateva regiuni africane.

  Desi nu au pradatori naturali, leii au o amenintare de care nu pot scapa: oamenii. Pierderea habitatului si violenta din partea oamenilor sunt cei mai mari doi factori care contribuie la scaderea populatiei lor.