Cum putem explica rezultatele de la BAC prin vanzarile editurilor?

Cred ca nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca generatiile sunt intr-o perpetua schimbare. Tinerii vor alte lucruri, se revolta impotriva altor stringente, au alte preferinte. Daca este sa analizam numai diferentele tehnologice care apar de la o generatie la alta, ne putem da seama ca modificarile structurale prin care trec tinerii sunt radicale.

Mai toti profesorii se plang ca tinerii nu mai citesc. Cat se poate de fals.

Citesc, numai ca alte lucruri. Orice parinte stie cate oe petrece un adolescent in fata ecranului computerului. Ei bine, navigand de la o pagina la alta, tinerii citesc, numai ca nu au neaparat lecturi formatoare. Informatiile de pe internet sunt trunchiate, nu sunt verificate de nicio autoritate, motiv pentru care nu arareori acestea sunt false, intentionate sa induca in eroare. Dar nici internetul nu-i chiar atat de negru ca dracul, caci si aici tinerii pot gasi informatii utile si pot fi indrumati catre performanta. Insa un inalt nivel de studii nu poate fi atins daca internetul este singura sursa de informare. Tocmai de aceea am contactat cateva dintre editurile prestigioase din tara pentru a vedea care sunt titlurile care atrag indeosebi atentia adolescentilor. Desigur, cum piata editoriala din Romania nu beneficiaza de resurse suficiente pentru a face analize performante, aceste date sunt rezultatul unor observatii subiective. Reprezentantii editurilor pot afla care sunt titlurile preferate de adolescenti prin intermediul interactionarii directe cu acestia in librarii si la targuri sau prin caile virtuale, anume prin intermediul blogurilor. Chiar daca in acest mod nu se pot afla cifre precise, anumite estimari se pot face.

De asemenea, sondaje de opinie precise, realizate de institutii specializate nu se prea fac, caci costurile presupuse de acestea sunt prea mari. Ultimul sondaj a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) cu ocazia targului de carte Bookfest. Rezultatele acestuia indica o situatie unanim cunoscuta: aproape un sfert dintre romani nu au mai citit o carte de cativa ani. Acest lucru este pus pe seama lipsei banilor, a timpului, dar si a chefului de citit. Studiul indica faptul ca romanii care citesc cel mai mult au varste cuprinse intre 36 si 65 de ani, iar specia preferata de acestia este romanul. Tot acest studiu ne arata ca un procent de 2% este format din cei care citesc doar carti pentru scoala sau facultate. Acelasi sondaj indica faptul ca 26% dintre cei intervievati citesc din placere, doar 10% dintre respondenti citind din nevoia de a afla informatii utile pentru scoala si profesie. Cei mai multi romani (30%) sunt atrasi de subiectul cartii, iar un procent de 11% este atras de carte la recomandarea unui prieten.

Sondajul realizat de Mercury Research in urma cu cativa ani indica faptul ca, in segmentul de varsta 18-20 de ani, doar 13% dintre barbati si 13% dintre femei citesc. Obiceiurile de lectura ale acestora difera in functie de temperamentul fiecaruia, insa una din informatiile care ne atrage atentia este aceea ca multi dintre adolescenti nu au obiceiul de a discuta cu prietenii lor despre volumele preferate.

Ce spun editurile?

Intrebate care sunt cartile preferate de adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, editurile au oferit urmatoarele raspunsuri:

Editura Rao mentioneaza ca, pe primul loc la vanzari continua sa se situeze seria Amurg, de Stephenie Meyer. Desi interesul pentru serie a mai scazut in ultima perioada deoarece aceasta a fost publicata in urma cu doi ani, ea continua sa aiba prima pozitie in top. Dintre aparitiile recente, cartile care suscita interesul adolescentilor sunt Fior, primul volum al seriei Mercy Falls, de Maggie Stiefvater, o poveste in care rolul vampirilor este luat de un lup cu ochii galbeni care se poate metamorfoza in om. Intre acesta si personajul principal feminin se infiripa o relatie amoroasa, in jurul careia se leaga firul narativ. Acestora le urmeaza indeaproape volumul A 16-a luna, de Kami Garcia si Margaret Stohl, un alt fantasy care are la baza o poveste de dragoste dintre un muritor si o fata blestemata, care provine dintr-o familie de vrajitoare. Adolescentii sunt interesati si de Darul, primul volum al seriei Cele Sapte Regate, de Kristin Cashore, un fantasy al carui personaj principal, Katsa, este un graceling al carui dar este acela de a ucide.

Editura Humanitas ne anunta ca adolescentii sunt in special atrasi de volumele aparute in colectia „Raftul Denisei”, dintre care cea mai mare cautare o are seria Rabbit, de John Updike. Povestea este centrata in jurul lui Harry Angstrom, un personaj devenit celebru in spatiul american, un antierou plin de umor. Insa adolescentii achizitioneaza si carti ale autorilor consacrati, Mircea Eliade, Emil Cioran si Eugen Ionescu. E adevarat, acest lucru poate fi explicat si prin faptul ca acesti autori fac parte din programa scolara, motiv pentru care nu putem sa cuantificam realmente procentajul adolescentilor interesati de numele fondatoare ale literaturii romane.

Editura Leda, membra a Grupului Editorial Corint, anunta ca, in topul preferintelor adolescentilor continua sa se pozitioneze cartile cu vampiri. Dintre acestea, pe primul loc se situeaza seria Jurnalele Vampirilor, de L.J- Smith, care prezinta povestea unor vampiri si a relatiilor, adeseori amoroase, care se stabilesc intre acestia si muritori. Pe locul doi gasim seria Academia Vampirilor, de Richelle Mead, care are la baza povestea lui Rose in cadrul academiei celor cu puteri supranaturale. Pozitia a treia ne prezinta o aparitie recenta, Micutele mincinoase, de Sara Shepard, un fantasy despre un grup de fete rele care cunoaste multe secrete intunecate pe care le scot, usor-usor la iveala. Adolescentii sunt atrasi si de seria Instrumente mortale, de Cssandra Clare. Acest fantasy urban al unui „vanator de umbre, spintecator de demoni”.

Cei de la Editura Art ne anunta ca locul 1 in topul cartilor preferate de adolescenti este ocupat de Vand kilometri, de Mihai Barbu, volum care contine mai mult de 500 de fotografii color si care prezinta in scrisori si imagini povestea unui motociclist care a strabatut in 4 luni 13 tari si 26.000 de kilometri. Pe locul 2 se afla volumul lui Marjane Satrapi, Persepolis, un roman grafic, o autobiografie alb-negru a lui Marjane Satrapi. Pe locul 3 se situeaza volumul Jurnalul Diavolului, de Nicholas Satan, un roman plin de umor despre modificarile suferite de lume, dar si de Diavol. Pretextul manuscrisului gasit sta la baza povestii, caci textul ii apartine Diavolului, fiind doar transcris de catre Profesorul M.J. Weeks.

Editura Polirom anunta ca optiunile adolescentilor merg de la cartile de beletristica din literatura universala la cele din literatura romana. Printre preferate se numara De veghe in lanul de secara, de J.D. Salinger, Printul din negura, de Carlos Ruiz Zafon. Dintre cele mai iubite carti ale autorilor romani, editura Polirom atrage atentia asupra volumului Baiuteii, de Filip Florian si Matei Florian, dar si al uneia dintre cartile lui Razvan Radulescu, Teodosie cel mic. Oana Boca, PR-ul editurii Polirom ne atrage atentia asupra faptului ca adolescentii sunt interesati si de volumele de self-help, dintre care mentioneaza volumul lui Stephane Rusinek, Cum sa intri in mintea celuilalt.

Concluzia e ca vampirii si fantasy-urile se bat pe primul loc

Ceea ce putem constata este faptul ca preferintele adolescentilor vizeaza, in primul rand, romanele de consum, al caror limbaj este mult prea simplu pentru a-i putea incuraja pe acestia catre performanta. De asemenea, firul narativ este atat de simplu incat nu pune probleme de intelegere si nici nu ii poate ajuta pe scolari sa inteleaga subtilitatile termenilor de teorie literara invatati, cel putin teoretic, la scoala. Mai mult, povestea ii indeamna pe acestia sa empatizeze doar cu personaje inzestrate cu o structura morala simplista, rezumabila la o poveste de dragoste a carei intriga este generata de o incompabilitate dintre specii. Sper doar ca interesul manifestat si pentru autorii importanti si pentru literatura contemporana sa fie macar pe sfertul celui manifestat pentru cartile cu vampiri, caci, in acest mod, avem macar o speranta ca BAC-ul de anii viitori sa nu mai aiba rezultate la fel de proaste ca acesta.