Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/marmura
Daca vrei sa oferi locuintei tale un aspect deosebit, marmura este materialul pe care ar trebuie sa il iei in considerare. Folosita in trecut pentru constructiile monumentale, marmura a intrat treptat si in case, asa ca, in prezent, se regaseste frecvent amenajarile interioare.
Practic, marmura poate fi integrata in amenajarea oricarei incaperi, dupa cum iti vom arata in cele ce urmeaza.
Placarea peretilor si a pardoselii
Vei intalni aceasta amenajare in multe locuinte in care proprietarii au ales marmura ca material de constructii, aceasta fiind cea mai frecventa utilizare. Încaperile placate cu marmura capata un aspect monumental, fara a genera insa acea atmosfera rece, specifica mausoleelor sau altor constructii grandioase. În general, marmura este folosita pentru placarea holului, a livingului, baii si bucatariei.
Placile de marmura pentru baie si cele pentru bucatarie pot inlocui cu succes gresia si faianta, fiind usor de curatat si protejand peretii de umiditate.
Integrarea marmurei in bucatarie
Chiar daca nu ai ales sa plachezi integral peretii si pardoseala cu marmura, acest material poate fi utilizat si in alte scopuri intr-o bucatarie. Spre exemplu, poti folosi marmura pentru amenajarea blatului de lucru, oferindu-i acestuia si un important rol estetic, pe langa cel practic. Suprafata dura si lucioasa este perfecta pentru a pregati ingredientele pentru mancare, avand si avantajul ca se curata foarte usor. Un blat din marmura necesita insa multa grija, pentru ca se poate zgaria mai usor decat alte materiale mai dure.
Susa foto: https://www.piatraonline.ro/piatra-decorativa-bucatarie
De asemenea, marmura mai poate fi folosita in bucatarie pentru a proteja peretele din spatele chiuvetei si aragazului. În locul unui banal panou splashback poti sa plachezi cu marmura peretele respectiv, obtinand astfel un efect estetic deosebit.
Integrarea marmurei in living
Livingul este camera in care iti petreci, poate, cea mai mare parte din zi si in care iti primesti oaspetii; de aceea, este important ca acest spatiu sa arate bine. Daca ai ales sa plachezi peretii si pardoseala cu marmura, deja ai rezolvat in mare parte acest aspect. Retine, insa, ca marmura te poate ajuta si in alt mod sa decorezi livingul. O masuta de cafea cu tablia din marmura e de mare efect, la fel ca si o masca pentru semineu, care il va scoate si mai mult in evidenta.
De asemenea, daca ai folosit marmura pentru alte amenajari si ti-a mai ramas un pic, foloseste-o pentru a placa piese mai mici de mobilier, cum ar fi o masa de toaleta sau o comoda.
Integrarea marmurei in baie
Fiind rezistenta la umiditate, marmura este un material foarte potrivit pentru amenajarea baii. Pentru baile de dimensiuni mai mici, este recomandata marmura alba, care reflecta lumina si amplifica senzatia de spatiu. În cazul in care baia este ceva mai spatioasa, vei obtine un efect deosebit folosind marmura neagra, sau pe cea cu nuante de albastru si verde. Bineinteles, nimeni nu te poate impiedica sa folosesti si combinatii intre aceste tipuri de marmura.
În afara de placarea integrala a peretilor si pardoselii, alta idee inspirata de amenajare este masca pentru cada sau cabina de dus. De asemenea, la fel ca in cazul bucatariei, poti placa doar un singur perete cu marmura, respectiv pe cel din dreptul cazii. Astfel, marmura va actiona ca un paravan in fata stropilor de apa, protejand si infrumusetand aspectul baii.
Nu in ultimul rand, poti aplica si aici metoda placarii cu marmura a obiectelor de mobilier, in cazul de fata, a dulapului din baie.
La toate aceste idei de amenajare mai putem adauga diferite decoratiuni si accesorii din acelasi material: suporturi pentru lumanari, statuete, veioze, cutii pentru bijuterii etc.