In primul trimestru al acestui an, cheltuielile gospodariilor au reprezentat 90,5% din veniturile totale, principalele destinații ale cheltuielilor fiind bunurile alimentare, nealimentare, serviciile, taxele și impozitele și achizitionarea de bunuri legate de producție (hrana animalelor, ingrașamant, servici veterinare, etc.).
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistica (INS), in trimestrul I din 2011, veniturile totale medii lunare pentru o gospodarie s-au ridicat la 2318 lei, adica 804 lei pe persoana.
Cea mai importanta sursa de venituri o reprezinta salariile, iar veniturile in natura au fost in valoare medie de 450 lei pe gospodarie. Veniturile din prestații sociale au reprezentat 24,9% din veniturile totale, in timp ce veniturile din agricultura s-au ridicat la 1,9 procente și veniturile din activitați neagricole independente la 2,6 procente.
Veniturile gospodariilor din mediul urban au fost mai mari cu 25,9% decat cele inregistrate de gospodariile din mediul rural și cu 9,8% mai mari fața de ansamblul gospodariilor.
Daca la orașe veniturile gospodariilor au provenit in proporție de 60,6% din salarii, in mediul rural principala sursa de venit a fost producția agricola, cu un procent de 39% din totalul veniturilor.
In primul trimestru al acestui an, cheltuielile lunare totale ale populației s-au ridicat la 2098 lei pe gospodarie și la 728 lei pe persoana, ceea ce inseamna un procent de 90,5% din veniturile totale inregistrate.
In aceste condiții, oamenii aloca sume din ce in ce mai mici pentru diverse investiții, precum cumpararea sau construcția de locuințe, achizitionarea de terenuri și echipamente necesare gospodariilor, cumpararea de acțiuni, etc.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in medie, 42,0% din consumul gospodariilor.
Cheltuielile pentru educație s-au clasat pe ultimul loc, cu un procent de 0,7%, iar cheltuielile pentru hoteluri, cafenele și restaurante au ocupat penultimul loc, cu 1,2% din veniturile totale lunare.
Și cheltuielile pentru utilitați – apa, energie electrica, gaze naturale, combustibil, mobilier, intreținere, etc. – reprezinta o mare parte a consumului, cu un procent de 22,4%.
Conform INS, veniturile banești reprezinta ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse pentru care nu exista obligatia de restituire (exclusiv sumele retrase de la CEC sau alte banci siinstitutii similare, imprumuturile si creditele primite).
Cheltuielile banești reprezinta ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie (inclusiv contravaloarea veniturilor in natura obtinute de salariati si beneficiarii de prestatii sociale, exclusiv sumele depuse la CEC Bank, alte banci si institutii similare, imprumuturile si creditele restituite), efectuate pentru: cumpararea produselor alimentare (consumate si neconsumate in perioada de referinta), marfurilor nealimentare si plata serviciilor; investitii; productie; plata impozitelor, taxelor, contributiilor, cotizatiilor; alte cheltuieli banesti.