Care sunt avantajele sistemelor și soluțiilor ERP pentru companii

Pe măsură ce tehnologia evoluează, companiile se digitalizează pentru a eficientiza modul de lucru. Un mod prin care poți face acest lucru este să utilizezi în cadrul afacerii tale sisteme ERP. Află din acest articol care sunt caracteristicile acestora și ce beneficii aduc business-ului.

Ce înseamnă ERP?

Enterprise resource planning – ERP, în traducere planificarea resurselor întreprinderii, se referă la un tip de software utilizat pentru gestionarea activităților cotidiene. Soluțiile se adresează oricărui domeniu de activitate: contabilitate, financiar, vânzări, credite, asigurări, medical, agricultură și altele.

Există diferite sisteme și soluții ERP și HCM în România, potrivite pentru orice afacere, indiferent de mărimea sa. Pentru a înțelege cum te poate ajuta un astfel de soft, trebuie să discutăm despre modul în care este construit.

Sistemele ERP și HCM sunt create în jurul unei structuri de date unice. Informațiile sunt normalizate și bazate pe definiții comune, astfel încât toți utilizatorii (angajații) să le poată folosi cu ușurință. Aceste construcții sunt interconectate cu toate procesele din toate departamentele. Scopul principal al unui soft de genul este să centralizeze datele pentru distribuție la scară largă.

Exemple de soluții ERP pentru companii

Există mai multe tipuri de software-uri care te-ar putea interesa. 

Aplicațiile de bază susțin procese universale pentru orice companie. De exemplu, prin intermediul lor poți eficientiza departamentele de contabilitate, financiar, achiziții, vânzări. Mai sunt utile și în recrutare, pontaje, salarizare, managementul performanței sau managementul documentelor.

Aplicațiile specifice unei industrii sunt proiectate astfel încât să acopere anumite nevoi, în funcție de domeniul de activitate. Spitalele și laboratoarele au nevoie de soft-uri diferite de cele folosite în comerțul cu cereale sau leasing.

Nu în ultimul rând, există și soluții extinse. Utile în interacțiunea cu clienții, dar nu numai, sunt utilizate în achiziții & cost control, business intelligence, ticketing etc.

Beneficiile ERP pentru afacerea ta

Avantajul principal îl reprezintă centralizarea informațiilor importante din companie. Sistemul unic integrează toate activitățile din toate departamentele. Acest lucru duce la alte beneficii:

 • îmbunătățirea colaborării inter-departamentale;
 • transferul rapid de date și informații;
 • îmbunătățirea capacității de a lua decizii mai rapid;
 • generarea rapoartelor în timp real;
 • automatizarea circuitelor de lucru;
 • creșterea productivității prin reducerea activităților realizate manual;
 • neutralizarea pierderilor și optimizarea proceselor operaționale;
 • scăderea timpului de livrare al comenzilor;
 • reducerea riscurilor prin intermediul integrității îmbunătățite a datelor și al controalelor financiare;
 • înregistrarea și urmărirea în detaliu a tuturor operațiunilor financiare;
 • eficientizarea activităților legate de calcului salarial;

Odată ce începi să folosești un sistem ERP și HCM, compania va avea procese interne optimizate. Modelul de business este îmbunătățit datorită tehnologiei, iar imaginea companiei este îmbunătățită. În plus, interfața este prietenoasă cu utilizatorul, fiind ușor de folosit de către toți angajații. 

Soluțiile ERP sunt esențiale pentru orice companie modernă. Prin monitorizarea, controlul și managementul tuturor operațiunilor, activităților și proceselor derulate, productivitatea și eficiența vor ajunge la cote maxime. Fiind compatibile cu specificul oricărui sector de activitate, aceste programe se potrivesc tuturor afacerilor. Dacă ai observat că activitățile simple durează prea mult, obții greu rapoarte, angajații prelucrează de mai multe ori aceleași date sau pur și simplu folosești prea multe aplicații, un astfel de soft poate fi o soluție potrivită pentru business-ul tău.