Asadar, daca vei indrazni sa ajungi la medicul de familie din cauza unei intoxicatii alimentare, trebuie sa stii ca acesta va avea tot dreptul sa te traga de nas si sa te intrebe: “Dar nu ai citit in ghidul mancarii sanatoase cum trebuie pastrata ciorba?”
Daca raspunsul va fi de genul “Ce ghid?” atunci cel mai probabil vei fi nevoit sa faci rost de manual in doi timpi si trei miscari, de frica domnului doctor.
De altfel, vei putea consulta ghidul mancarii sanatoase in timp ce iti astepti randul la medic.
Care a fost punctul de plecare?
Specialistii au ajuns la concluzia ca 50% dintre toxiinfectiile alimentare care ajung sa fie tratate la medic sunt cauzate de alimente gresit pregatite sau gresit pastrate.
In aceasta idee, ghidul cuprinde o serie de sfaturi pe care “musai” trebuie sa le urmam! De exemplu, bananele nu trebuie depozitate in frigider. Pe langa faptul ca tin mai putin, in pulpa lor se acumuleaza si un fel de reziduu toxic indigest. La fel patesc si cartofii care, odata pusi la frigider, nivelul de zahar creste in ei.
La o prima analiza, ai tinde sa crezi ca ideea nu este chiar atat de rea, insa stim cu totii proverbul “Afara-i vopsit gardul si inauntru-i leopardul”. Avem ghid, dar avem si spitale? N-avem! Avem ghid, dar avem si un personal gata sa sara in ajutorul nostru? N-avem! Avem ghid, dar avem si conditii igienice? N-avem! Si pana la urma, ce avem? Avem ghidul mancarii sanatoase!
In plus, acesta este scuza perfecta a autoritatilor de a mai scoate si ele un ban “cinstit”, ca vorba aia, muncesc pe branci!
Pana la noi dezbateri, iti urez multa sanatate, ca-i mai buna decat toate!