Gamingul este una dintre cele mai atractive metode pentru a petrece niște timp liber într-un mod amuzant și relaxant. Dar pentru aceasta, ar trebui să ai la dispoziție echipamentele adecvate și accesoriile necesare. Opțiunile sunt nelimitate, atât din punct de vedere al bugetului disponibil, dar și al platformelor pentru gaming.
Dacă ai eliminat deja consolele din ecuație, mai trebuie doar să te decizi dacă preferi să te joci pe un computer sau un laptop. Fiecare dintre variante are avantaje și dezavantaje, astfel încât va trebui să cântărești foarte bine ambele opțiuni.
Posibilitatea de upgrade
Unul dintre argumentele care îi face pe mulți gameri să aleagă varianta PC, este faptul că își pot construi chiar ei propria platformă, cu specificațiile pe care și le doresc. Un laptop nu poate fi construit în sufrageria de acasă, dar un desktop este foarte accesibil pentru o persoană pasionată și cu niște cunoștințe minime în domeniu. În funcție de buget și de necesitățile privind upgrade-ul, se poate monta un GPU mai bun sau o memorie RAM mai rapidă. De cele mai multe ori, carcasa împreună cu sursa de alimentare pot fi utilizate în continuare sau, eventual, pot fi vândute pe piața specifică de componente folosite. Unele laptopuri permit și ele upgrade-ul memoriei RAM sau a spațiului de stocare, dacă nu au lipită memoria de placa de bază. Dar dacă, printre pasiunile tale nu se numără și construirea unui desktop, poți opta cu încredere pentru calculatoare de gaming de ultima generatie.
Portabilitate
Am ajuns la o caracteristică unde vor avea câștig de cauză laptopurile. Dacă vei alege un model special pentru gaming, cu ecran de 17 inchi, te vei bucura nu doar de performanțele pe care ți le oferă ci și de faptu că vei putea să te deplasezi între diferite locații și chiar să călătorești, fără să fii nevoit să renunți la pasiunea ta preferată.
Dimensiunea ecranului
Un PC se poate conecta cu diverse monitoare, în funcție de bugetul și preferințele utilizatorului. Pe de altă parte, laptopul este limitat la ecranul cu care a fost dotat în fabrică, din acest motiv alegerea inițială va fi definitivă. Un monitor performant, de 24 de inchi, 1080p sau 4k nu va putea fi egalat niciodată ca performanță de ecranul unul laptop. Un alt avantaj al monitoarelor este că pot fi înlocuite rapid dacă se sparg ori se dorește un upgrade. Utilizatorii de laptopuri sunt limitați la ecrane de 15,6 și 17 inchi. O variantă de mijloc poate fi adăugarea unui monitor mai mare laptopului, dar costurile deja ridicate ale întregului sistem vor crește și mai mult.
Buget
Discuțiile privind bugetul au valoare orientativă deoarece există un foarte mare număr de configurații, iar prețurile acestora pot diferi destul de mult, în funcție de furnizor. În funcție de modul în care sunt echipate sistemele, dacă au Intel Core i5 sau Core i3-9100, GTX Ti sau versiunea Max-Q, dimensiunea memoriei RAM sau a spațiului disponibil pe disk. Costurile suplimentare apar la varianta PC, deoarece este nevoie și de un monitor special pentru gaming, precum și de tastatură și mouse adecvate. Varianta laptop include tastatura de gaming, dar tot va fi nevoie de mouse. Atât PC-ul cât și laptopul vor avea nevoie de căști de gaming sau boxe de calitate. Evident, ecranul laptopului nu va fi la fel de mare precum cel al monitorului de la desktop.
Performanța
Este un subiect care trebuie analizat în profunzime, deoarece performanțele sunt direct legate de specificațiile alese. Dacă alegi un laptop de gaming din vîrful seriei lui și îl compari cu desktop de gaming de la începutul listei, cu siguranță laptopul va câștiga. Dar atunci când se face o comparație între componente identice sau similare, PC-ul va câștiga întotdeauna. Chiar dacă procesoarele si GPU-urile de la AMD, Nvidia sau Intel, care se găsesc pe laptopurile de gaming, sunt de top, nu vor atinge niciodată performanțele componentelor instalate pe desktop.
Dacă ești nevoit să iei o decizie, cu siguranță informațiile din acest articol te vor ajuta să te hotărăști. Dar va trebui să analizezi fiecare argument în parte, deoarece unele dezavantaje de moment se pot transforma în avantaje pe termen lung.