Cinci sfaturi pentru a imbunatati viteza conexiunii Wi-Fi gratuite

Wi-Fi-ul rapid este ca aerul conditionat, nu il observi pana nu il ai. O conexiune lenta la internet poate fi un calvar, mai ales daca mediul tau de lucru este un computer sau un dispozitiv mobil conectat in mod constant la retea.

Desi viteza Wi-Fi-ului tau poate depinde de multe conditii care interfereaza cu semnalul, cum ar fi peretii insisi sau undele proiectate de cuptoarele cu microunde, camerele video sau chiar unele telefoane fara fir, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-l imbunatati. Aici va propunem cateva.

1. Mutati routerul in pozitia perfecta

Primul lucru de retinut este ca viteza conexiunii depinde direct de distanta dintre routerul wireless si dispozitivul conectat.

Usor, dar eficient, este sa plasati routerul in centrul casei – ori de cate ori este posibil. Rationamentul este simplu: cu cat dispozitivele sunt mai departe de router, cu atat semnalul Wi-Fi care le ajunge va fi mai slab sau, cel putin, nu le va ajunge pe toate in mod egal. Aceasta pozitie centrala va permite obtinerea unei acoperiri globale in casa.

Cu cat vrei sa mergi mai departe -liniar, cu atat mai sus ar trebui sa plasezi routerul wireless. De asemenea, este indicat sa-l plasati cat mai sus pentru a evita obstacolele care se afla la o inaltime mica.

De asemenea, asigurati-va ca se afla intr-un spatiu deschis – nu in interiorul mobilierului si dulapurilor, sau intre carti – si departe de orice alte dispozitive electronice, cum ar fi televizoare, cuptoare cu microunde sau telefoane fara fir. De asemenea, nu trebuie asezat pe o masa metalica.

De asemenea, retineti ca structurile sau materialele din otel, beton, acvarii, gresie si chiar sistemele de aer conditionat pot interfera cu semnalul Wi-Fi.

2. Actualizati-va routerul la cel mai recent standard

Daca nu va amintiti cand v-ati cumparat routerul, probabil ca trebuie sa cumparati unul nou sau, cel putin, sa-l faceti upgrade. Un router actualizat va va maximiza semnalul Wi-Fi, obtinand o viteza mai mare.

Cum sa stii daca routerul tau este actualizat? Doar introduceti numarul de model al routerului dvs. in Google si aflati standardul sau wireless. In mod ideal, ar trebui sa aiba 802.11ac, care este cea mai rapida versiune a conexiunilor wireless traditionale, putand ajunge pana la 1,3 gigabiti pe secunda in conditii ideale. Protocoalele Wi-Fi utilizate de majoritatea utilizatorilor au o viteza maxima de 600 de megabiti pe secunda.

Daca routerul dumneavoastra nu functioneaza cu protocolul AC, cel putin ar trebui sa functioneze cu N. Standardele A, B si G sunt deja foarte depasite.

3. Asezati corect antenele routerului

O antena verticala si una orizontala. Asa ar trebui amplasate antenele routerului pentru a obtine o receptie optima. In acest fel te asiguri ca cel putin unul dintre ele este aliniat cu antena dispozitivelor, care poate fi pozitionata orizontal – in cazul MacBook-urilor, de exemplu – sau vertical.

Pozitia antenelor routerului nu era atat de vitala inainte, cand computerele erau statice de cele mai multe ori, dar astazi, cu laptopuri, tablete si smartphone-uri, este.

Aceste dispozitive sunt atat de versatile incat se misca in aproape orice pozitie imaginabila. Practic, de fiecare data cand schimbati orientarea dispozitivului, schimbati si orientarea -polaritatea- a antenei dispozitivului respectiv.

4. Schimbati canalul wireless

Poate ca nu stiti acest lucru, dar este posibil sa partajati un canal cu reteaua unui vecin, deoarece multe routere folosesc acelasi canal in mod implicit. Exista pana la unsprezece canale diferite, dar cel mai comun este 6 in banda de 2,4 Ghz.

Aglomerarea multor dispozitive intr-un canal poate ingreuna viteza Wi-Fi-ului, asa ca este recomandat sa il schimbati si, pentru aceasta, va trebui sa consultati manualul de instructiuni sau site-ul producatorului. Exista aplicatii precum Wi-Fi Analyzer sau Network Analyzer care va permit sa localizati cu usurinta un canal cu mai putini utilizatori conectati.

5. Amplificatoare Wi-Fi pentru a imbunatati acoperirea

O solutie care, in general, este inca interesanta este optiunea de cumparare a amplificatoarelor de semnal, asa-numitele PLC-uri , care pot fi conectate direct la orice priza si functioneaza ca repetoare. Ele transmit semnalul prin cablurile electrice ale casei tale, astfel incat nu trebuie sa fie folosite fire.

De asemenea, puteti utiliza routere vechi si le puteti configura pentru a fi utilizate ca repetoare. Producatorii explica de obicei in manualele lor cum sa faca acest lucru.

In plus, exista si alte posibilitati mai noi care va vor permite sa va rezolvati problemele de acoperire Wi-Fi. Pe de o parte, exista dispozitivele Luma si, pe de alta parte, WIFI Move.

Luma este un dispozitiv care, atunci cand este inclus in reteaua Wi-Fi a casei, creeaza automat o retea de retea care este responsabila de analizarea si desemnarea celor mai eficiente cai prin care conexiunea poate merge de la routerul Wi-Fi la dispozitivul electronic. care il conecteaza nevoie – un computer, un smartphone, o tableta.

Wifi Move permite crearea de retele wireless rapid si usor. Va fi necesar sa amplasam adaptoare PLC cu interfata Wi-Fi in fiecare camera in care dorim acces la retea. Tehnologia Wifi Move va face ca dispozitivele sa schimbe adaptoarele, conectandu-se intotdeauna la cel mai apropiat. Aceasta tehnologie permite utilizarea a pana la opt adaptoare pe un singur circuit electric si ofera o conexiune Wi-Fi stabila in orice camera.