10 sfaturi pentru a fi administrator in WhatsApp

Dupa mai bine de un an in care am gestionat cateva grupuri WhatsApp, am adunat o serie de axiome pe care orice fiinta umana (subliniez umanul) care indrazneste sa se ocupe de unul dintre aceste grupuri ar trebui sa le cunoasca.

Imi imaginez ca, avand in vedere complexitatea aproape de neconceput a problemei, vor mai exista si alte principii pe care inca nu le-am descoperit. Asadar, daca ati gasit vreuna dintre aceste arcane, va invit sa le impartasiti in comentarii.

Li s-ar fi intamplat sa paraseasca medicul stomatolog – un medic care in general nu vede cu ochi buni pe acel spion la telefon in timp ce ne trece burghiul – si sa gaseasca 435 de mesaje noi. Patru sute treizeci si cinci. Intr-un cerc cu fundal rosu. Nu stiu despre tine, dar acele notificari m-au suparat. Pana nu dispar, nu pot face altceva. Solutie? Simplu, deschizi grupul si gata, numerele alienante dispar. Timp de 30 de secunde, dar hei, ceva este ceva.

Acum, daca esti administrator, nu-ti poti permite acest lux. Trebuie sa citesti totul si sa fii atent la ce au nevoie ceilalti membri. Pentru a incepe, adaugati noi participanti.

Noi, veteranii, stim asta din, sa zicem, 1996 sau 1997, cand discutam si eventual gestionam canalele IRC. Erau vremuri salbatice pe un teritoriu neexplorat. Douazeci de ani mai tarziu, WhatsApp poate parea mai civilizat, dar rolul administratorului este inca complex si solicitant. Adaugand acele experiente indepartate si cele din ultimul an si ceva, acestea sunt cateva dintre lucrurile pe care le-am invatat.

Daca aveti vreo posibilitate de la distanta de a utiliza un computer, notebook, statie de lucru sau orice altceva cu o tastatura si acces la Internet, utilizati WhatsApp pe Web. Exact, acel sentiment de extaz pe care il traiesti este acela de a raspunde la un mesaj printr-un dispozitiv care a fost conceput – mai exact – sa tasteze, nu printr-o bucata de sticla. Acele imagini clare si distincte sunt aceleasi care arata ca niste stampile de pe telefonul tau si te fac sa starnesti ochii cand incerci sa stabilesti daca este un rucsac, un incalzitor solar sau un terrapin. Web-ul pastreaza chiar si criptarea asimetrica implementata de Facebook in aprilie. Dar atentie: cel care continua sa comunice este telefonul, astfel incat, chiar daca folosesti Web-ul, daca nu exista Wi-Fi, iti vei consuma planul de date. In general, insa, nu este grav.

Daca cineva a spus ceva in grup in urma cu o ora, uita-l, este exact la fel ca sa nu spui niciodata. Nu mai exista, a fost, este istorie. Acea mama a unui coleg de clasa a fiicei tale nu are probleme sa inteleaga textul cand intreaba daca intalnirea parintilor este luni sau marti. Corect, tu si alte 36 de persoane ati raportat deja ca intalnirea respectiva a fost anulata, acum trei ore. Dar nu te supara, ni se intampla acelasi lucru cu toti: e mai usor sa intrebi din nou decat sa te intorci in istoricul mesajelor; pur si simplu pentru ca sunt milioane. Nici nu ar trebui sa fim iritati de cei care arata acelasi videoclip despre scorpioni sau dengue care a fost deja distribuit de 26 de ori in acea zi. O fac cu cele mai bune intentii, va asigur. In WhatsApp traiesti un prezent perpetuu, fara memorie, fara amintiri si, daca esti administrator,

Truc: printre optiunile care sunt afisate in meniul unui chat (privat sau de grup) se numara Cautarea . Functioneaza doar la telefon, dar este o solutie sa gasesti ceva ce s-a spus in urma cu cateva zile fara sa-ti gaseasca o blistera pe degetul aratator.

A doua lectie cheie este ca toata lumea are toate grupurile dezactivate. Aproape nimeni, cu exceptia unor persoane pregatite in profesii extrem de riscante (piloti de lupta, de exemplu), nu ar putea tolera stresul atator notificari. Am vazut multi oameni care se dezaboneaza de la un grup dupa una dintre acele discutii care a rezultat in 260 de notificari pe minut. Nu fi amarnic, cu siguranta acei oameni nu au avut grupul tacut, iar reactia lor este perfect logica. Trebuia sa fie un grup WhatsApp, nu acelasi centru de operatiuni. Ceea ce ma duce la o alta chestiune.

Sunt probleme care au sens de discutat in grup. Dar cand subiectul devine foarte specific, cand ajungem la acea parte in care transmitem reteta de bechamel unui grup de experti in fitotoxine, acesta este momentul sa continuam in privat. Si chiar daca vorbim doar de fitotoxine, dar unul dintre participanti se concentreaza, sa spunem prea persistent, pe rolul acetil coenzimei A in sinteza terpenelor, este timpul sa trecem la privat.

Din experienta mea, si acest lucru este de asemenea firesc, doar un mic procent din membrii unui grup participa activ. Majoritatea se alatura dialogului doar atunci cand problema ii priveste sau ii priveste. Deci da, un grup WhatsApp este in mare masura un serviciu pentru altii si asa ar trebui tratat. Nu este grupul tau . Nu detineti nimic. Esti un fel de functionar public virtual. Daca nu vedeti asa, nu aveti ceea ce este necesar pentru a fi administrator. Este o munca de sacrificiu? Da, este de luni pana luni? Da, vrei sa iei o vacanta? Buna intrebare, care ma duce la urmatorul punct.

A fi administrator al unui grup WhatsApp mare nu este (repet, nu este) ceva ce poti face singur. Urcarea Everestului in slapi ar fi mai rezonabil. Deci, atunci cand creati un grup, prima voastra misiune este sa numiti cel putin un alt administrator. Dar te rog sa nu o faci fara sa-l intrebi mai intai. Un administrator trebuie sa aiba timp si dorinta pentru a-si indeplini acel rol. Si inca un lucru: sa nu numesti niciodata pe cineva administrator care insista ca vrea sa fie administrator, pentru ca fie pune la cale ceva, fie habar nu are in ce se baga. Multi isi vor aminti acea nenorocire a potentialilor administratori pe canalele IRC. Este acelasi.

Asa cum sunt oameni care participa rar la dialog (si repet, asta e in regula, se intampla in orice grup uman), sunt si altii care sunt bucurosi sa colaboreze. Asa ca nu abuzati de prezenta dvs. A fi administrator nu inseamna leadership. 80% din munca ta va fi tacuta si, in mare masura, invizibila. Asa ca nu-ti impune niciodata vocea. In acest fel, se va instala ideea ca grupul este al tuturor, ceea ce este, pe de alta parte, foarte adevarat. La inceput, in primele luni, in functie de o serie de factori, poate fi necesar sa intervii mai mult, dar dupa aceea este mai bine sa te dai deoparte. Cu exceptia, desigur, intr-un caz.

Poate fi un grup de scriitori, clovni, vecini, parinti de scoala, astronauti pensionari, fizicieni relativisti sau soferi Uber, mereu vor fi doi-trei care au obiceiul de a-i agita pe restul. Nu toata lumea o face cu rautate. Unii vor doar sa fie auziti. Altii poate sa fi avut o copilarie dificila. Oricare ar fi cazul, rolul tau de administrator este sa-i asculti pe toata lumea, chiar si pe cei care au un mod agresiv de a comunica. Sa o spunem astfel: ca modul nu te impiedica sa vezi daca acea persoana are dreptate in ceea ce spune. Daca te prefaci ca traiesti intr-o lume in care toata lumea este politicoasa si amabila, ei bine, ai gresit lumea. Si un grup WhatsApp mare este o fractiune din aceasta lume.

Daca te gandesti la cuvantul „moderat”, ai ghicit bine. O mare parte din munca ta va fi cea de moderator. Inregistrati acest lucru inainte de a incepe sa gestionati un grup WhatsApp: in orice dezbatere, toate partile au o fractiune din adevar. Provocarea este de a evita simultan doua rele: fanatismul si partialitatea. Si, in primul rand, evita-le singur.

O trasatura caracteristica a grupurilor WhatsApp sunt lanturile, glumele (rele, bune, decolorate, de neinteles, repetate pana la nebunie etc.) si vanzarea de tot felul de produse si servicii. Cu exceptia unor cazuri foarte specifice – de exemplu, un grup dedicat emiterii de urgente medicale sau alerte meteo–, pozitia mea este ca totul este in regula, desi cu anumite limite legate de faptul ca cei mici au tendinta de a lua telefonul de la tata sau de la mama , si cu siguranta nu vrem sa vedeti acele imagini pe care unii oameni par atat de dornici sa le impartaseasca. Presupun ca ma inteleg. Restul este ok. Glume, lanturi, videoclipuri, GIF-uri, tranzactii, nu vad nimic rau in asta. Cred ca insulta si descalificarea nu numai ca nu se aduna, ci contribuie si la crearea unui crack si ne-am saturat de asta.