Lapte de canepa: nutrienti, beneficii si reteta

Laptele de canepa este o bautura vegetala care se obtine din amestecul de seminte de canepa macinate si apa. Poate fi folosit ca alternativa la laptele de vaca si este potrivit pentru consumul vegan.

Laptele de canepa este o bautura cu o valoare nutritiva ridicata , deoarece contine cantitati mari de vitamine, aminoacizi si minerale. Are o textura matasoasa si o culoare albicioasa. Aroma sa aminteste de nuci si este usor amara, asa ca poate fi indulcita cu zahar sau indulcitori.

Aceasta bautura este o optiune interesanta pentru cei care au intoleranta la lactoza sau urmeaza o dieta vegana.

Valoarea nutritiva a laptelui de canepa

Laptele de canepa este un supliment ideal pentru oricine doreste sa-si creasca aportul zilnic de proteine, vitamine si minerale. Se face din seminte de canepa, care este planta de canabis, pentru consum legal si strict reglementat.

Proportia de nutrienti pe care o prezinta este urmatoarea:

  • Continut ridicat de acizi grasi esentiali (40%): acei acizi grasi pe care organismul nu ii poate sintetiza si trebuie sa ii includa din surse externe. Cantitatea sa mare de omega 3, omega 6 si acid gama-linolenic este deosebit de remarcabila.
  • Procent mare de proteine ​​vegetale (35%): contine toti aminoacizii esentiali intr-un procent similar cu sursele de proteine ​​animale precum carnea, laptele sau ouale.
  • Cantitate mare de fibre (6%): benefic pentru sanatatea digestiva.
  • Continut ridicat de vitamina E : un puternic antioxidant natural.
  • Bogat in minerale esentiale: fosfor, potasiu, fier, zinc si magneziu.

Mai degraba, au o cantitate mica de:

  • Carbohidrati (10%).
  • Vitamina A, B y C.
  • Calciu si mangan.

Beneficiile laptelui de canepa

Contine nutrienti si vitamine esentiale

Dupa cum am vazut in sectiunea anterioara, laptele de canepa este bogat in nutrienti esentiali pentru organism precum fosfor, magneziu, potasiu, fier sau zinc. Aceste minerale sunt importante in procesul de contractie musculara, formarea oaselor si unele procese biochimice ale sistemului nervos, printre multe alte lucruri.

Pe de alta parte, vitamina E este un antioxidant important in domeniul sanatatii cardiovasculare.

Reglarea tranzitului intestinal si a colesterolului

Continutul mare de fibre al semintelor de canepa folosite la realizarea acestei bauturi vegetale favorizeaza reglarea tranzitului intestinal, prevenind problemele de constipatie.

De asemenea, merita remarcata actiunea sa reglatoare asupra nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, deoarece fibrele impiedica absorbtia LDL (colesterolului rau).

Contraindicatii ale laptelui de canepa

Interactiunea acestei bauturi cu alti compusi poate scadea formarea trombocitelor, prin urmare, persoanele care au probleme legate de coagulare sau care iau anumite medicamente trebuie sa ia aceasta bautura cu precautie si sa consulte un profesionist.

De asemenea, consumat in exces, laptele de canepa poate provoca diaree, dureri de stomac si balonare datorita continutului ridicat de fibre.

Reteta medicala

Laptele de canepa este foarte usor de preparat si poate fi pastrat in stare buna pana la trei zile daca este pastrat intr-un loc racoros, uscat, ferit de lumina directa a soarelui. Metoda sa de preparare este similara cu cea a altor bauturi vegetale, precum laptele de migdale sau de soia.

Ingrediente

  • 150 de grame de seminte de canepa
  • 1 litru de apa
  • Zahar sau indulcitor natural: miere, stevie, scortisoara sau curmale
  • un varf de cutit de sare

Pregatirea

  • Inmuiati semintele de canepa intr-un litru de apa timp de aproximativ doua ore.
  • Dupa ce timpul a trecut, treceti la zdrobirea amestecului cu ajutorul unui blender. Este recomandat sa o faceti pe parti, pentru a va asigura ca rezulta un amestec omogen.
  • Apoi, strecoara bautura rezultata cu o strecuratoare foarte fina sau cu o carpa din tesut vegetal. Partea ramasa in strecuratoare poate fi folosita pentru a face biscuiti, paine, musli sau biscuiti.
  • Adaugati un praf de sare si indulciti dupa bunul plac.
  • Puneti laptele intr-o sticla si este gata de consum.

Laptele de canepa, ca si alte bauturi vegetale, este foarte versatil si poate servi drept baza pentru prepararea smoothie-urilor, deserturilor si sosurilor. Combinat cu fructe, branza cu continut scazut de grasimi si unele cereale integrale, constituie un mic dejun sau o gustare hranitor si complet.