Testarea Software descrie, in general, procesul prin care se executa un program sau un sistem informatic cu intentia de a se gasi erori sau bug-uri.
De asemenea, testarea software poate fi folosita si pentru a evalua un atribut sau o capacitate a unui program sau sistem informatic pentru a determina daca acesta intruneste rezultatele asteptate. Astfel, testarea software reprezinta orice activitate care are ca scop evaluarea unor attribute sau capacitati ale unui program sau sistem informatic si determinarea daca acesta intruneste rezultatele asteptate si cerute de catre inginerii de test.
In mod normal, mai mult de jumatate din timpul dedicat dezvoltarii unui program sau sistem informatic este dedicat testarii. La modul general, testarea se realizeaza:
- Pentru a imbunatati calitatea;
- Pentru verificare si validare (V&V);
- Pentru estimarea soliditatii unui produs;
In ziua de azi sistemele informatice controleaza absolut orice dispozitiv intalnit in jurul nostru. Daca un bug intalnit intr-un dispozitiv de uz casnic este doar deranjant, o eroare sau un bug intalnit in sisteme care ghideaza traficul, care ajuta soferii auto si pilotii de avioane sa sofeze, respectiv, sa piloteze poate duce la accidente grave si chiar decesul multor persoane. Din aceste motive, bug-urile pot cauza dezastre si, in anumite domenii, un software de incredere este o chestiune de viata si de moarte.
Dupa cum bine stim, testele genereaza numeroase date si numerosi parametri. Aceste date pot fi folosite pentru a se stabili daca un produs poate fi utilizat sau nu in anumite conditii controlate. De asemenea, aceste date pot fi utile si pentru a compara calitativ anumite produse sub aceleasi specificatii.
Soliditatea sau rezistenta unui produs software poate fi stabilita in concordanta cu multe aspecte ale acestuia cum ai fi structura sistemului informatic sau cantitatea de date care a trecut prin program. Cu ajutorul testarii se pot sintetiza metode de obtinere ale datelor privitoare la esecul sau rateul aplicatiei care sunt extrem de utile in aproximarea rezutentei unui program in fata erorilor si a bug-urilor.
Dupa cum se poate vedea, testarea este un proces aparut din necesitate si din nevoia inginerilor de a imbunatati si optimiza un produs software atat preventiv (in fazele de cercetare si dezvoltare) cat si dupa ce produsul a fost lansat pe piata.
Acestea fiind spuse, testarea software este un process aflat inca in schimbare iar acest lucru face ca aceasta disciplina sa fie greu de sintetizat.
Exact din motivul expus mai sus domeniul generic numit testare software cuprinde multe manuale, tutoriale web si umple numeroase bloguri din intreaga lume.
Pentru a putea intelege cu adevarat acest domeniu, cu ajutorul cailor conventionale, este neovie de mult timp si de multe ore de lectura iar de aceea necesitatea a produs, ca de obicei, o solutie.
Se spune ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte si acest lucru este perfect adevarat cand vine vorba de invatarea mai facila a tehnicilor si uneltelor folosite in cadrul testarii software.
Un tutorial video poate prezenta mult mai clar uneltele si metodele folosite decat orice manual sau blog pentru ca utilizatorul vede efectiv procesul de testare si aparatura folosita in loc sa incerce sa vizualizeze mental acest proces complex.
Prin puterea exemplului si a imaginii, tehnicile si uneltele ( atat hardware cat si software ) folosite in cadrul testarii unui program sau sistem informatic devin accesibile si nu mai par atat de abstracte pe cat pot parea atunci cand sunt citite dintr-un manual sau curs.
Un tutorial video are forma unei lectii practice ceea ce iuteste procesul de invatare si elimina limbajul tehnic greoi folosit in majoritatea manualelor care descriu acest proces.
In concluzie, testarea software este un process foarte riguros, complex si intr-o continua schimbare, iar de aceea persoanele care se ocupa de acest proces si cauta informatii mai actualizate sau cei care vor sa invete de la zero cum sa faca acest lucru au nevoie de informatii clare si detaliate care pot fi prezentate cel mai eficient doar cu ajutorul unui tutorial video.