Daca esti pasionat de tehnologie, upgradarea PC-ului sau laptopului pe care il detii este cel mai probabil o preocupare constanta. Fie ca doresti sa inlocuiesti anumite componente sau sa investesti intr-o configuratie complet noua, va fi necesar sa compari specificatiile disponibile de la cei mai mari producatori din domeniu. Daca esti interesat de un procesor nou, va trebui sa explorezi cele mai noi serii de la Intel si AMD.
Cel mai adesea, poti diferentia procesoarele in functie de numarul de nuclee, frecventa de lucru per nucleu, cipul grafic integrat, memoria cache prezenta si eficienta termica asigurata. Aplicand aceste criterii poti decide ce procesor este mai bine sa alegi in 2022: Intel sau AMD?
Care sunt cele mai noi serii?
De-a lungul timpului, AMD si Intel, doua nume iconice in industria componentelor PC, au adus in prim-plan multe dintre cele mai rapide procesoare de pe piata potrivite atat pentru gameri, cat si pentru cei care se rezuma la activitati profesionale sau navigarea pe internet. Uneori AMD a lansat arhitecturi inovative, iar alteori Intel a impresionat prin dezvoltarea de cipuri revolutionare.
In anul 2022, acesti doi producatori mari de procesoare au lansat fiecare o serie noua. AMD a facut disponibile diversele modele de procesoare Ryzen 7000, in timp ce Intel le-a permis pasionatilor de tehnologie sa aleaga un procesor preferat din a 13-a generatie supranumita Raptor Lake.
Procesoare pentru laptop-uri
Noile procesoare pentru laptopuri dezvoltate de Intel si AMD pun la dispozitie mai multe nuclee, frecvente mai mari de lucru si multe alte noi specificatii care pot conduce la o performanta mai mult decat satisfacatoare.
In cazul laptopurilor, majoritatea modelelor sunt inca bazate pe generatiile anterioare: a 12-a generatie de procesoare de la Intel supranumita Alder Lake si seria Ryzen 6000 de la AMD. Toti marii producatori de laptopuri ofera configuratii bazate pe ambele tipuri de procesoare, astfel incat nu va fi dificil sa gasesti un laptop Asus cu un procesor Intel sau AMD favorit.
Procesoarele de laptop Alder Lake de la Intel pot fi:
-
U – sunt low-power;
-
P – ofera putere medie;
-
H/HX – procesoarele de top.
Pe de alta parte, procesoarele Ryzen 6000 pot apartine clasei:
-
C – low power;
-
U – performanta medie;
-
HS – performanta superioara;
-
H/HX – procesoarele cele mai puternice.
Asadar, in ambele cazuri performanta la care te poti astepta variaza destul de mult. Cel mai adesea, procesoarele din clasele U si P le vei intalni in laptopurile mai usoare care asigura o autonomie a bateriei mai mare si un cip grafic integrat in procesor. Seriile H si HX sunt de regula utilizate pentru laptopurile de gaming si combinate cu o placa video dedicata de la AMD sau Nvidia.
Si procesoarele de la AMD sunt utilizate atat pentru configuratii de gaming cat si pentru laptopuri de uz general, uneori preturile fiind mai accesibile decat in cazul variantelor de la Intel. Asadar, este necesar sa te raportezi la preferintele si nevoile proprii pentru a face o alegere.
Procesoare pentru desktop-uri
Daca ai nevoie de un procesor potrivit pentru o configuratie desktop de gaming sau potrivita pentru editare grafica, atat AMD, cat si Intel ofera variante adecvate. Topul de gama al ambilor producatori asigura performante impresionante atunci cand se lucreaza cu multiple fire de executie.
Varianta de la Intel este Core i9-13900K care pune la dispozitie 24 de nuclee si poate rula pana la 32 de fire de executie. Optiunea de top de la AMD ofera un numar de 16 nuclee si tot 32 de fire de executie posibile. Cu toate acestea, nivelul de performanta este aproape identic, cu exceptia situatiilor in care numarul mai mare de nuclee al procesorului de la Intel devine usor mai avantajos.
Daca esti interesant de gamele de mijloc, procesorul Intel Core i5-13600K se remarca printr-un echilibru pret-performanta excelent. Variantele de la AMD care se apropie cel mai mult de acest echilibru sunt 7600X si 7700X.
Diferentele de performanta si pret intre noile procesoare lansate de Intel si AMD in 2022 nu sunt foarte mari, existand multiple modele la care poti recurge in functie de nevoile tale in ambele cazuri.