Cele mai eficiente proceduri de estetică dentară

Sursa foto: freepik.com

Zâmbetul perfect este un deziderat al multora dintre noi și, grație esteticii dentare, unul tot mai ușor de atins. Estetica dentară este acea ramură a stomatologiei care se concentrează pe îmbunătățirea aspectului zâmbetului, prin intermediul a diverse proceduri stomatologice.[1] Care sunt cele mai eficiente dintre acestea, ce presupun ele și când sunt indicate vei afla din articolul de mai jos. 

Albirea dentară 

Unul dintre aspectele asociate adesea cu un zâmbet perfect este culoarea albă a dinților. Tocmai de aceea, albirea dentară este una dintre cele mai căutate proceduri de estetică dentară, fiind considerată și una dintre cele mai rapide, mai eficiente și mai puțin costisitoare modalități de a îmbunătăți aspectul zâmbetului.  

Există foarte multe produse care îți promit dinți albi și strălucitori și pe care le poți folosi acasă, dar niciunul dintre ele nu îți va oferi rezultate la fel de rapide și de vizibile ca tratamentele profesionale de albire a dinților, realizate în cabinetul stomatologic. În primul rând, se folosesc agenți de albire mai puternici. În al doilea rând, medicul stomatolog are la dispoziție tehnologii precum laserul sau lampa ZOOM, care sporesc eficacitatea gelului de albire și accelerează întreg procesul.[5]

Fațetele dentare 

O altă metodă rapidă de a îmbunătăți aspectul zâmbetului o reprezintă tratamentul cu fațete dentare. Acestea sunt foițe subțiri, realizate din ceramică sau alte materiale, care se aplică prin cimentare pe suprafața exterioară a dinților. Sunt recomandate pentru dinții fisurați, sparți sau ciobiți ori cu colorații inestetice asupra cărora tratamentele de albire dentară nu au avut efect. Mai pot fi folosite pentru a masca spațierile dentare, înghesuirile minore sau dinții strâmbi. 

Dezavantajul acestei proceduri constă în faptul că este una ireversibilă. Înainte de a putea fi aplicate fațetele, este necesară șlefuirea dinților. Există și fațete „no prep” care se pot lipi de suprafața dintelui fără o șlefuire prealabilă, însă acestea tind să fie mai puțin eficiente și rezistente decât cele tradiționale.[3]

Coroanele dentare 

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care „îmbracă” dinții asemenea unor cămăși sau căpăcele. Acestea acoperă întreaga porțiune vizibilă a dinților și, pe lângă faptul că le îmbunătățesc aspectul prin corectarea formei, mărimii și culorii lor, au și un rol funcțional. 

De exemplu, ți s-ar putea recomanda o astfel de lucrare pentru a proteja un dinte slăbit (de carii, de fracturi etc.) sau pentru a reface unul deja fisurat sau rupt ori foarte uzat, pentru a acoperi un dinte cu obturații mari, foarte deformat sau cu colorații inestetice, pentru a ancora o punte dentară ori pentru a înlocui un dinte pierdut și a acoperi un implant dentar. 

Ca și fațetele dentare, pot fi realizată atât din ceramică, cât și alte materiale și rezistă un timp îndelungat, în funcție și de cât de bine le îngrijești.[4]

Implanturile dentare

Poate că nu este tocmai prima procedură la care te-ai gândi atunci când se vorbește despre estetica dentară, dar cu siguranță nu poți spune că ai un zâmbet frumos dacă îți lipsesc dinți. Din acest punct de vedere, tratamentul de implanturi dentare este cea mai eficientă procedură la care poți apela. Acestea sunt dispozitive cu o formă asemănătoare unui șurub, realizate de obicei din titan, care se inserează chirurgical în os pentru a înlocui rădăcina unui dinte pierdut. 

Ele nici măcar nu sunt vizibile. Ceea ce este vede este de fapt coroana dentară, care se  aplică peste implant. Pot fi înlocuiți unul, mai mulți sau chiar toți dinții din gură, și există mai multe tipuri de implanturi dentare care se pot folosi, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Un dezavantaj este însă faptul că vor trece câteva luni înainte ca tratamentul să fie finalizat.[2]

Zâmbetul perfect este mai ușor de obținut decât ai putea crede. Tot ce trebuie să faci este să alegi un medic stomatolog de încredere și să-l rogi să-ți recomande procedura stomatologică potrivită pentru tine. În funcție de aspectele care te deranjează, poți obține rezultatele dorite în doar câteva ore sau zile. 

Bibliografie: 

  1. „Cosmetic Dentistry: What It Is, Procedures & Types.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23914-cosmetic-dentistry. Accessed 23 Nov. 2022.

  2. „Dental Implant Procedures – American Academy of Periodontology.” American Academy of Periodontology, 4 Mar. 2022, www.perio.org/for-patients/periodontal-treatments-and-procedures/dental-implant-procedures/. Accessed 23 Nov. 2022.

  3. „What’s the Difference between Veneers and Lumineers?” Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com/veneers-vs-lumineers-5210595. Accessed 23 Nov. 2022.

  4. „Dental Crowns.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-crowns. Accessed 23 Nov. 2022.

  5. „Teeth Whitening.” Theaacd, Teeth Whitening | How to Whiten Teeth | Cosmetic Dentistry, 2020, yoursmilebecomesyou.com/procedures/cosmetic-dentistry/teeth-whitening-usa. Accessed 23 Nov. 2022.