Filme cu bande: cele 10 pe care trebuie sa le vizionati chiar acum

Cinematograful cu bande este plin de momente bune – si violente – pe strada, in care sunt jucati niste banditi pe cat de urbani, pe atat de carismatici. Cui nu-i place sa vada ambuscade pe alei, lupte cu onoare – si dezonoare – implicate, rituri de initiere si tovarasie sub varful cutitului? Ne amintim cateva dintre cele mai reprezentative filme in acest sens.

Iata cateva dintre cele mai bune filme pe care ar trebui sa le vizionati: 

Culori

Unul dintre cele mai bune filme optzeciste (din ’88) despre bande, cel mai bine plasat in clasamentele site-urilor precum Rotten Tomatoes. Si cum sa nu fie, daca filmul reflecta perfect razboiul sangeros dintre bandele hispanice si afro-americane din LA, precedand putin stilul seriei The Shield. 

Pe langa spectacolele lui Robert Duvall si Sean Penn , o Maria Conchita Alonso in stare de gratie apare pe furis in cadru , intr-o piesa regizata de legendarul actor Dennis Hopper, care a contribuit — in opinia criticilor acerbi ai filmului. timpul — mult realism la o poveste in care legea strazii dicteaza cine traieste sau moare.  

A reflectat cat de compromitatoare putea fi a fi intr-o banda si a trai in ghetoul din California in acei ani (desi ne imaginam ca a fi intr-un cartel mexican astazi trebuie sa fie si mai infricosator). In 2012, filmul End of Watch (Jake Gyllenhaal si Michael Pena) a adus un omagiu voalat filmului.

Istoria Americii X

Unul dintre neo-nazistii americani impotriva afro-americanilor, care este si o drama a mantuirii care ne-a facut sa vedem ca dincolo de luptele aprinse pentru teritoriu (unde sunt aparate o „superioritate” rasiala si o ideologie extremista), exista tragedii personale si bande. membrii nu ei nu sunt doar un sac de oase si sange, ci fiinte umane cu conflicte existentiale. 

In acest film din 1998, Edward Norton joaca in mod convingator un skinhead regenerat , care anterior nu a ezitat sa ucida cu brutalitate alti membri ai bandei, mai ales daca acestia erau cu pielea intunecata (exista o scena deosebit de violenta in acest sens). Puternic, sensibil si interesant de revazut in aceste vremuri in care rasismul a dat din nou lumea peste cap. Acesta este un alt nivel in filmele cu gangsteri.

Razboinicii

Una dintre bijuteriile din coroana cinematografiei de bande este aceasta lucrare de cult din 1979, care povesteste supravietuirea unei bande din New York dintr-un New York distopic, care este acuzata pe nedrept de o banda rivala ca a asasinat un lider important si hartuita de toti atacatori minori din regiune care nu ii lasa sa treaca prin oras pentru a ajunge pe teritoriul lor din Coney Island. 

Urmarari mortale in metrou si parcuri abandonate, membri ai bandei ucigase care se imbraca ca jucatori de baseball ridicoli (inclusiv bata), bande feministe si un complot rapid in care loialitatea este testata, fac din acest clasic un deliciu cinematografic care a fost bine reevaluat de-a lungul timpului. (desi la acea vreme, Robert De Niro a respins unul dintre rolurile principale, sustinand ca nu este interesat de acest tip de cinema). 

Intalnirea tuturor bandelor (peste 100.000 de brawlers) din oras in primele momente ale filmului pentru a se confrunta cu politia (care sunt depasite numeric cinci la unu), este unul dintre cele mai emblematice momente din filmele despre delincventi juvenili.

Un ceas portocaliu

Mica gasca a lui Alex si droogs lui este, fara indoiala, una dintre cele mai deranjante si de neuitat din cinema. Imbracati in hainele lor complet albe, palariile lor negre si cizmele de aceeasi culoare, bretelele si gena mare desenata pe chipul liderului, acesti tipi ultravioleti care s-au distrat band cocktail-uri cu lapte drogat (numit moloko, pentru daca indraznesti). cere unul barmanului tau local), violand gospodine, batand oameni fara adapost si furand tot ce puteau, cu siguranta aveau o reputatie proasta bine castigata. 

In filmul futurist regizat de Stanley Kubrick in 1971 – care ar trebui sa aiba loc in Anglia in 1995, desi seamana mai mult cu cel din 2020 – banda foloseste lanturi si bastoane pentru a-si comite crimele. 

In cele din urma (alerta spoiler) Alex este reintegrat in societate ca un invalid emotional (si din cauza acelei slabiciuni, este atacat de fostii sai acoliti) datorita unei metode de „reeducare” suspect asemanatoare cu MK Ultra, una dintre vise umede.de fani ai teoriilor conspiratiei.

Poveste din Vest

Si daca vrei sa vezi alaturi de partenerul tau (sau singur) un film despre bande, hituri si altele, care in acelasi timp este despre dragoste —si totul pentru ca ti-a placut La La Land, merita sa tii cont de acest clasic. a cinematografiei ca in 1961, pe langa faptul ca a maturat acele premii Oscar (a luat 10 din 9 nominalizari), a aratat ca si membrii bandei danseaza si canta la cea mai mica provocare (si bineinteles, stiu si sa scoata cutitul automat pentru ucide in timp ce faci cativa pasi de atingere). 

In Mexic il stiam ca Amor sin Barreras si este povestea unei pasiuni interzise intre un tanar marginal portorican si un newyorkez cu radacini europene, care incepe in mijlocul unui razboi intre cele doua bande rivale cu care ambele trebuie sa faca fata. do. Nu veti vedea niciodata (promitem) lupte coregrafiate mai bune.

Trupa lui Panchitos

Mexicul nu este cu mult in urma in ceea ce priveste productia de filme despre bandele locale, iar unul dintre cele mai amintite este La Banda de Los Panchitos (1987), un film care povesteste aventurile acelui celebru grup de inadaptati care au devastat CDMX-ul. 

Desi filmul nu este la fel de bun (in parte din cauza performantelor teribile demne de La Rosa de Guadalupe) si are legatura cu altele de fabricatie locala de acelasi gen (cum ar fi „Intrepid Punks” sau „Ratas de la Ciudad”, care sunt mai bine seria B), La Banda de Los Panchitos este una dintre putinele referinte pe care le avem in cinematograful local si, din acest motiv, merita vazuta. 

Povestea se adanceste usor in natura acestor razboinici chilango violenti care au provocat teroare in zonele din Tacubaya, Observatorio si imprejurimi, cu cizmele lor cu sapca si muzica El Tri (cand aveau credibilitate pe strada) in fundal.

Orasul lui Dumnezeu

In 2003, un film brazilian incomod si genial despre bande, copii criminali si atrocitati, plasat in teribila favela Cidade de Deus, a fost nominalizat la Oscar.

 Violenta, dar foarte necesara, aceasta poveste bazata pe evenimente adevarate, povesteste viata in unele dintre cele mai marginalizate zone ale lumii si modul in care minorii sunt obligati sa se alature bandelor si sa declare razboi intre ei. 

Din pacate, in viata reala, unii dintre protagonisti — cei mai multi dintre ei copii autentici din favela — au ajuns la fel sau mai rau decat personajele lor (de exemplu, Ivan da Silva Martins, unul dintre copiii actori prezentati in film, astazi este un 37 de ani). -batran de ani cunoscut sub numele de „El Terrible” si acuzat ca a ucis un ofiter de politie). Da, realitatea a fost mai ciudata decat fictiunea, sau poate a dovedit ca acest film de bande a fost unul dintre cele mai autentice de acest gen.

Rumblefish

In 1983, a fost lansat un film regizat de Francis Ford Coppola, romantand epoca de aur a bandelor si prezentand un personaj enigmatic cunoscut sub numele de „baiatul pe bicicleta” (Mickey Rourke, evident pre-chirurgie plastica). 

In Rumble Fish, regizorul isi perfectioneaza relatarea cinematografica despre delincventii juvenili (facuse recent The Outsiders in acelasi tenor) si creeaza un clasic atemporal al culturii tineretii (este filmat in alb-negru poetic dintr-un motiv) si unul dintre filme. despre viata si moarte in bande, mai demne de a fi amintite.

Nu mai sunt aici

Este una dintre cele mai vizionate pe Netflix de pana acum in 2020 (de cand s-a terminat), nu-i rau pentru un film mexican despre liderul unei bande de strada din Monterrey numita Los Terkos, care trebuie sa fuga in Statele Unite dupa o problema cu un grup criminal local. 

Povestea infatiseaza subcultura nationala a cholombienilor, membri ai bandei nordice care, pe langa faptul ca asculta cumbia columbiana si isi pieptaneaza parul intr-un mod destul de ciudat (si cu mult gel), formeaza asociatii criminale in cartierele lor, cu propriile lor. coduri de identitate si tatuaje sectare. Recomandat sa-ti scoti cholo-ul interior (cel pe care il purtam cu totii inauntru).

Strazile de foc

Un film suprarealist care incepe cand o atragatoare vedeta rock locala pe nume Billy Fish este rapita chiar pe scena, in timpul concertului ei, de seful sadic si tulburat (interpretat genial de Willem Dafoe) al unei bande brutale de motociclisti care este obsedat de ea. 

Evenimentul il determina pe fostul si aventurosul iubit (vanatorul de recompense Michael Pare) al eroinei aflate in pericol, sa inceapa o cautare pe teritoriul sangeros si fara lege al grupului de motociclisti. 

Regizorul „Razboinicii” revine la vechile sale moduri cu acest film cult din 1984, care desi este oarecum sincer (cu ceva umor) si plin de clisee ale vremii, este foarte amuzant si un clasic al cinematografiei de divertisment cu banda. membrii ca protagonisti.