Este Transfagarasanul cel mai frumos drum din tara?

Transfagarasanul este un drum lung de 150 km care traverseaza Muntii Fagaras, cel mai inalt din Romania. Cu un peisaj montan uimitor, lacuri uluitoare, cetati, biserici istorice si nenumarate cascade, nu este de mirare ca echipa Top Gear l-a numit cel mai bun drum din lume. Inainte de a urmari cascade (a trebuit), permiteti-mi sa va arat exact ce face acest drum atat de special.

Transfagarasanul incepe din satul Bascov din judetul Arges si se termina in satul Cartisoara din judetul Sibiu si exista doua modalitati de a ajunge acolo: cu masina din Bucuresti sau cu masina din Sibiu . Intregul drum este deschis pentru circulatie intre 1 iulie si 31 octombrie, in timp ce in restul anului doar unele parti ale acestuia sunt deschise din cauza zapezii. Serios, a fost ninsoare la sfarsitul lunii mai! Cu toate acestea, asta nu inseamna ca este interesant doar patru luni pe an. Iarna, in punctul sau cel mai inalt, Lacul Balea, exista un hotel de gheata la care se poate ajunge cu telecabina daca mergeti dinspre Sibiu.

Iata cele mai interesante cinci opriri de pe soseaua Transfagarasan daca mergi de la Bucuresti pana la Lacul Balea.

Prima oprire: Manastirea Curtea de Arges

Datand din anul 1517, Manastirea Curtea de Arges este prima oprire naturala in timpul condusului pe Transfagarasan. Desi este o manastire frumoasa, a devenit cunoscuta datorita maestrului constructor Manole. Legenda spune ca, in timp ce era in constructie, tot ce era construit in timpul zilei s-a spulberat noaptea, asa ca au convenit sa urmeze obiceiul stravechi si sa construiasca in fundatie prima femeie care a venit la santier in dimineata urmatoare. Pentru ca ceilalti muncitori si-au avertizat sotiile, cea care a aparut a fost Ana, sotia lui Manole. Dupa ce s-a zidit manastirea, impresionat de frumusetea ei, domnitorul i-a intrebat pe muncitori daca pot sa construiasca una si mai mare si cand i-au spus da, i-a strans pe acoperis ca sa nu construiasca nimic care sa se potriveasca. Rand pe rand, au cazut la moarte si in locul unde a murit Manole, a aparut un rau, formand fantana lui Manole. Va promit, vizita dumneavoastra la Manastirea Curtea de Arges nu va fi la fel de sumbra ca legenda ei.

A doua oprire: Cetatea Poenari

Apropo de sumbru, poate ati auzit de Vlad Tepes si de ce facea el cu dusmanii sai. Nu a primit degeaba porecla de Vlad Tepes, nu-i asa? Pe Transfagarasan, ascunsa in varful unui deal vei gasi Cetatea Poenari, unul dintre punctele cheie ale lui Vlad pentru apararea tarii. In zilele noastre, pentru a ajunge in cetate trebuie sa urci 1480 de scari, ceea ce suna mai rau decat este de fapt. Cand am fost ultima oara, un batran vindea bilete la intrare si a spus ca urca si coboara acele scari in fiecare zi. Banuiesc ca acesta este secretul pentru o viata lunga, nu?

A treia oprire: Lacul Vidraru

Construit in 1965 pentru a preveni inundatiile si pentru a ajuta la irigatii, Lacul Vidraru este al patrulea ca marime din Romania cu un baraj care in momentul constructiei era al 20-lea ca marime din lume. Este un loc perfect pentru a va opri la pranz, pentru a va relaxa si pentru a va bucura de o gura de aer proaspat. Sau fa niste bungee jumping, daca te simti aventuros.

A patra oprire: Cascada Capra

Daca nu este vara, nu vei putea merge in acest punct, accesul va fi interzis cativa kilometri inapoi. Ei bine, singurul lucru care te opreste este un semn care spune „Nu trece”, altfel esti liber sa pleci. Nu l-as recomanda insa, drumul poate fi inghetat si sunt zone in care o banda este blocata in intregime de zapada. Cascada Capra (care se traduce prin Cascada Caprei, haha) are o cadere de 40 de metri si nu ingheata iarna. Exista un loc perfect pentru a face fotografii de pe podul din fata acestuia.

A cincea oprire: Lacul Balea

Cel mai inalt punct al Transfagarasanului este Lacul Balea, un lac glaciar aflat la o altitudine de 2042 de metri. Intre Cascada Capra si Lacul Balea se afla cel mai lung tunel din tara, 887 de metri lungime. Intre inceputul si sfarsitul tunelului, temperatura scade cu cel putin 15 grade, asa ca pe o parte poti admira peisajul uluitor doar cu un tricou pe tine, in timp ce pe cealalta parte vei aprinde caldura in masina. In august.