Economisirea este un act de echilibrare. Secretul pentru a va sustine de la o zi la alta, in timp ce atingeti si obiective financiare, este construirea unui buget care sa va echilibreze nevoile cu dorintele dvs. Identificarea diferentei dintre cele doua este o propozitie subiectiva.
In 2005, senatoarea Elizabeth Warren si fiica ei Amelia Warren Tyagi au scris o carte intitulata ,,All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”, care propune o modalitate viabila de a distinge intre dorinte si nevoi. In carte, perechea a introdus regula de bugetare 50/30/20. Aceasta metoda de bugetare, care necesita alocarea a jumatate din venitul dvs. net nevoilor dvs. si apoi impartirea diferentei in rest intre dorinte (30%) si economii (20%), este adesea citata ca un mod fiabil de gestionare a cheltuielilor.
Inainte de a putea evalua cat de practica ar putea fi aceasta abordare pentru dvs., totusi, trebuie sa determinati cum sa impartiti totul. Desi procesul de a distinge intre dorintele si nevoile tale poate parea destul de simplu, aceste distinctii pot fi greu de discernut.
Intelegerea nevoilor vs. dorintele
Unele nevoi sunt mai usor de inteles. Aveti nevoie de un loc unde sa locuiti, haine de purtat si suficienta hrana si apa pentru a va mentine sanatatea – acestea sunt lucrurile elementare de care aveti nevoie pentru a supravietui. Sunt indispensabile. Puteti sustine ca orice altceva nu este imperativ, dar de aici incep sa se estompeze liniile. Realitatea este ca luam multe dintre deciziile noastre de cumparare subiectiv mai degraba decat obiectiv.
De exemplu, unii oameni considera ca asistenta medicala este o necesitate. Pentru altii, beneficiile sunt un lux. Cand a fost adoptata Legea privind ingrijirea accesibila (ACA) in 2010, oamenii au inceput sa se confrunte cu amenzi severe pentru ca nu au acoperit. In ciuda acestui mandat federal, milioane de americani care lucreaza au ramas neasigurati, deoarece pur si simplu nu isi pot permite primele.
Alte achizitii pot fi clasificate din punct de vedere tehnic ca fiind o nevoie, chiar daca majoritatea le-ar considera o dorinta. Mancarea unei mese scumpe la un restaurant de lux se califica ca o nevoie? Sau ce zici de haine? Trebuie sa ramai cu adidasi generici sau poti sa te imbraci cu o pereche de Adidas scumpe? In cele din urma, este vorba despre perspectiva si despre modul in care alegeti sa va gestionati banii.
Decizia intre dorinte si nevoi
Sa descoperiti cum sa va impartiti veniturile si sa va acordati prioritate cheltuielilor poate fi la fel de simplu ca a pune totul pe hartie. Prateek Vasisht, editor al TotalFootball si Business Design Rover, a scris despre acest subiect exact.
In piesa, el recomanda utilizarea unei variatii a matricei de crestere-partajare dezvoltata de Boston Consulting Group la inceputul anilor 1970. Practica necesita listarea individuala a dorintelor si nevoilor dvs. in patru categorii diferite. Tehnica de vizualizare va permite sa vedeti unde se potrivesc clar cheltuielile dvs.
Clasificandu-va prioritatile, graficul va permite sa listati dorintele dvs. intr-o coloana si nevoile dvs. in cealalta, apoi impartiti coloanele in jumatate si desemnati optiunile de top ca prioritate ridicata si partea inferioara ca prioritate redusa. De acolo, puteti lua decizii in cunostinta de cauza.
Veti ajunge la urmatoarele patru categorii:
Nevoi prioritare
Dorinte cu prioritate ridicata
Nevoi cu prioritate redusa
Dorinte cu prioritate redusa
Vasisht sugereaza, de asemenea, incercarea metodei MoSCoW, care inseamna Must Have, Should Have, Could Have, and Won’t Have. La fel ca Growth-Share Matrix, tehnica de prioritizare MoSCoW, conceputa de Dai Clegg in cartea sa, ,,Case Method Fast-Track: A RAD Approach”, implica descompunerea lucrurilor in patru categorii diferite.Ambele metode va ajuta sa clarificati ce lucruri ar trebui sa fie elementele cu cea mai mare prioritate din bugetul dvs.
Apreciaza ceea ce ai
Odata ce vei deveni mai bun la diferentierea dintre dorinte si nevoi, vei vedea probabil ca ai reusit sa iti indeplinesti mai multe dorinte de-a lungul anilor decat ti-ai dat seama. Si acesta poate fi un moment de cotitura semnificativ.
Cand gasiti lucruri pe care doriti sa le cumparati sau sa le faceti pe care nu vi le puteti permite in prezent, devine prea usor sa va concentrati asupra acestor lucruri pana la a trece cu vederea ceea ce aveti deja. Luati-va timp pentru a reflecta la toate modurile in care ati fost norocosi si la nevoile pe care le puteti satisface in fiecare zi.
Cand obtineti claritate cu privire la dorintele si nevoile dvs., puteti stabili ce este cel mai important si va puteti planifica bugetul pentru a face aceste vise o realitate.