Cele mai bune materiale și aliaje pentru fabricarea verighetelor

Dintre toate pregătirile pentru nuntă, alegerea verighetelor este una dintre cele mai importante etape. Tocmai de aceea, este important să îți rezervi câteva săptămâni, înaint de marele eveniment, pentru a alege bijuteriile pe care le vei purta pentru tot restul vieții, alături de persoana iubită. 

Pe piață vei găsi o gamă variată de verighete, așa că este esențial să știi cum să alegi modelele potrivite, în funcție de materialele din care sunt realizate. Așa că îți venim în ajutor cu un mic ghid, pentru a înțelege mai bine calitatea metalelor și a aliajelor din care sunt realizate verighetele.

Platină

Dacă ai un buget generos poți opta pentru un set de verighete din platină. Acest metal este mult mai scump decât aurul, având o densitate mai mare. Tocmai de aceea, ar fi indicat să optezi pentru verighete subțiri din platină, pentru că acestea vor avea o greutate mai mare decât inelele clasice din aur. 

În plus, verighetele din platină pot fi transmise din generație în generație, fiind cunoscute pentru rezistența lor legendară. Spre deosebire de aurul alb, platina rezistă zgârieturilor, însă nu își păstrează aceeași strălucire de-a lungul timpului. Însă, la o anumită perioadă, poți șlefui verighetele din platină, pentru a-și recăpăta luciul. 

Aur galben

Aurul galben în stare pură este extrem de maleabil și nu poate fi folosit pentru confecționarea verighetelor. Tocmai de aceea, majoritatea bijuteriilor din aur au în componența lor 75% aur pur, combinat cu argint, cupru sau nichel. Neavând un strat protector de rodiu, bijuteriile din aur galben sunt întotdeauna mult mai expuse zgârieturilor. 

De asemenea, atunci când alegi verighetele din aur galben trebuie să fii atent și la karatul aurului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât materialul este mai moale și nu este recomandat pentru o purtare zilnică. 

Verighetele din aur galben pot fi decorate cu diferite pietre prețioase, sau gravate cu diferite mesaje. Așa că dacă îți dorești un set de verighete cu pietre strălucitoare, poți alege verighetele cu zirconiu Elyart.

Aur alb

Deși a apărut pentru prima dată în 1920, aurul alb a devenit popular abia în 1990, când a început să fie folosit pentru inelele de logodnă și verighete. Acest metal se obține prin aliajul aurului galben cu alte metale de culoare albă, cum ar fi nichelul, paladiul sau argintul. Uneori, inelele din aur alb sunt placate și cu un strat de rodiu, pentru a se obține un aspect mai lucios. 

Atunci când alegi verighete din aur alb, ar fi indicat să verifici dacă acestea conțin nichel, deoarece acest aliaj poate provoaca alergii. În anumite țări din Europa, nichelul a fost înlocuit cu paladiul, care oferă același efect de albire a aurului, dar într-o nuanță de gri deschis. 

Paladiu

Deși nu este foarte des folosit pentru fabricarea verighetelor, paladiul poate fi o alegere ideală dacă îți dorești o bijuterie care să reziste pentru o viață întreagă. Paladiul este un metal de culoare argintie, extrem de durabil și rezistent în fața zgârieturilor și a ruginii. De asemenea, paladiul este mult mai ușor decât argintul, fiind o opțiune potrivită pentru verighetele de mari dimensiuni. Paladiul este un element rar, care se găsește în natură sub forma unor aliaje cu alte metale, înrudite cu platina. Pentru extragerea sa sunt prelucrate cantități extrem de mari de minerale, iar acest lucru i-a crescut în ultimii ani valoarea pe piață. 

În lume, cele mai multe zăcăminte de paladiu se găsesc în Munții Ural, Rusia fiind cel mai mare producător de pe piața mondială.

Argintul

Argintul este alegerea ideală pentru cuplurile care au un buget mai mic pentru verighete. Acest metal este mai ieftin decât aurul, fiind o opțiune potrivită pentru bijuteriile cu design modern, minimalist.  Însă, trebuie luat în considerare faptul că argintul nu este un material foarte rezistent, iar în timp se poate înnegri, având ulterior nevoie de curățare profesională.

Atunci când alegi verighetele este important să acorzi atenție materialelor din care acestea sunt realizate. Totodată ar  fi indicat să ții cont și de finisajul bijuteriei, de grosimea și lățimea inelului, dar și de designul acestuia. Acum există o mulțime de modele de verighete realizate din diferite aliaje, decorate cu pietre prețioase sau diferite gravuri, care pot crește destul de mult prețul bijuteriilor.

Sursa foto: https://unsplash.com