Cum se pastreaza corect vinul: 4 reguli de aur

Alegerea si cumpararea vinului este doar prima parte a unui proces laborios. Pentru a te bucura de savoarea licorii, acesta trebuie pastrat corespunzator. În crame sau pivnite, sticlele de vin pot imbatrani chiar si secole, iar la desfacere sa aiba un gust extraordinar. Asadar, pastrarea este posibila, trebuie doar sa indeplinesti anumite criterii. Provocarea cea mai mare este sa obtii conditii bune de pastrare in interiorul locuintei tale, in lipsa unui beci. Iata ce reguli ai de respectat:

Temperatura optima

Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand pui un vin la pastrare este temperatura din camera. Calitatea vinului depozitat are de suferit atunci cand in atmosfera sunt prea multe sau prea putine grade Celsius. Exista anumite soiuri de vin care trebuie sambrate inainte de servire. Termenul provine din frantuzescul „chambre”, dar nu trebuie confundat cu mediul in care traim astazi. În Evul Mediu, cand a aparut aceasta moda a servirii vinului la temperatura camerei, in pivnite erau aproximativ 10 grade C, iar in camera castelului abia daca ajungea la 16-18 grade C. Asadar, vinul sambrat nu poate fi depozitat la 21-22 de grade C, doar pentru ca aceasta este temperatura camerei in zilele noastre. Din fericire, producatorii inscriu pe eticheta intervalul optim de depozitare inaintea servirii. Asigura-te ca respecti acest principiu pentru a te bucura de toata savoarea vinului. Un lucru este esential: sa nu existe in camera fluctuatii mari de temperatura, care afecteaza ermetizarea dopului si duc la volatilizarea anumitor compusi.

Sticlele se depoziteaza orizontal

O alta regula de aur a pastrarii calitatii vinului spune ca pozitia orizontala a sticlelor este singura corecta. Aceasta asezare este justificata de necesitatea pastrarii umiditatii dopului. În lipsa umiditatii, dopul de pluta imbatraneste si pot aparea infiltratii. Utilizarea de suporturi metalice pentru sticlele de vin iti asigura o prelungire a duratei de viata a licorii si un aspect estetic in camera. În cazul sticlelor de vin cu filet metalic, pozitia orizontala nu mai este obligatorie, insa din ratiuni de spatiu si uniformitate este bine sa respecti acelasi principiu.

Fereste sticlele de lumina…

Vinul se simte cel mai bine in intuneric. Razele UV nu sunt nocive doar pentru sanatatea oamenilor, ci si pentru calitatea bauturii. Indiferent cat de scurt sau lung este intervalul de depozitare, sursele de lumina trebuie tinute departe de sticle. Din fericire, exista dispozitive special concepute pentru pastrarea vinurilor la intuneric, de tip cufar, care impiedica patrunderea luminii. În lipsa lor, poti folosi un material textil de calitate, care serveste si drept obiect de decor in incapere.

… si de umiditate

Dopurile de pluta pot fi afectate cu usurinta si de umiditatea din atmosfera. Uscarea excesiva a dopului permite patrunderea aerului in sticla. Daca intr-o crama umiditatea variaza intre 60 si 68%, camera casei tale este sigura pentru depozitarea vinului in intervalul 50-80%. Orice variatie pe aceasta tema trebuie corectata cu un dispozitiv de reglare a umiditatii. Partea buna este ca nivelul optim de umiditate pentru pastrarea vinului iti aduce si beneficii pentru sanatate, deoarece extremele in acest caz sunt nocive. Daca tii si la aspectul vinului, inclusiv la eticheta, nu doar la continut, trebuie sa pastrezi sticlele curate si ferite de efectul mucegaiului pe care il produce – exact! – umiditatea.

Exista o intreaga cultura a vinului, cu taine care odata descoperite te vor atrage si mai mult catre aceasta lume. Daca esti preocupat de calitatea produselor pe care le consumi si iti doresti tot in ceea ce priveste savoarea si proprietatile unui vin bun, creeaza-i conditii optime de depozitare.