Amenajarea unui dormitor confortabil: 7 lucruri de știut

Sinonim cu liniștea, relaxarea și buna dispoziție, dormitorul este spațiul în care te refugiezi întotdeauna ca să scapi de agitația cotidiană. Prin rolul său, acesta are un statut special în rândul camerelor din locuința. În mod clar, trebuie să fie intim, cald, primitor, aerisit și, fără doar și poate, confortabil. Bineînțeles, poți păstra și în această încăpere un aspect elegant sau un decor plin de personalitate, dar indiferent de stil trebuie să ai în vedere misiunea sa de bază: asigurarea unui nivel optim de confort pentru odihnă. Prin urmare, dacă iei în considerare amenajarea unui dormitor cât mai comod cu putință, descoperă câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere indiferent de forma, tipul sau mărimea acestuia:

  1. Alege un pat cu o tăblie tapițată

Fie că este vorba despre un dormitor matrimonial sau despre unul single, patul reprezintă piesa centrală și în jurul lui se construiește tot decorul. Dacă vrei să oferi eleganță camerei, dar în același timp să te bucuri de mai mult confort, optează pentru o tăblie tapițată. Cu un detaliu atât de simplu, dormitorul tău va deveni mult mai grațios, luxos și sofisticat. Ține cont că nuanța tăbliei poate fi în opoziție față de cea a peretelui sau poate avea doar o culoare mai închisă, pentru a-l completa.

  1. Investește într-o saltea de calitate

Când vine vorba despre confort și odihnă, salteaua folosită are un cuvânt greu de spus. Modelul ales trebuie să fie potrivit pentru dimensiunile patului și, totodată, adecvat nevoilor tale. În general, o saltea superioară cu nivel de fermitate medie sau moale poate fi ideală pentru dormitorul tău.

  1. Folosește lenjerii din bumbac

Oricâte tipuri de materiale ai lua în considerare, trebuie să recunoști că bumbacul reprezintă cea mai sigură alegere pentru lenjeria de pat. Este perfect indiferent de anotimp, moale și plăcut la atingere, lasă corpul să respire și se găsește într-o varietate de culori și imprimeuri. Bumbacul, bumbacul organic și bumbacul satinat te vor face să te simți extrem de confortabil.

  1. Optează pentru textile cât mai fine

Pe lângă lenjeria de pat vei avea nevoie și de alte lucruri în dormitorul tău. După cum bine știi, texturile sunt cele responsabile pentru senzația de confort tactil și chiar vizual s-ar putea spune. În acest sens, ia în considerare draperiile și perdelele ușoare, vaporoase și cu motive minimaliste, fabricate din pânză ori voal. Pentru covoare, poți alege fie o piesă mare pe care să o așezi și sub pat, fie covorașe din lână care doar să completeze armonios atmosfera. În ceea ce privește pernele decorative, cuvertura sau pledurile este indicat să le asortezi cu lenjeria de pat și cu restul materialelor din încăpere.

  1. Păstrează un spațiu cât mai luminos

Ca să te poți trezi dimineața cu o dispoziție excelentă trebuie să-ți menții dormitorul cât mai aerisit și luminos. Îmbunătățește aspectul cu accesorii și produse textile în nuanțe deschise sau neutre care să amplifice vizual spațiul. Alege un spectru restrâns la cel mult trei culori, care inspiră relaxare și seninătate, pe care să le punctezi ulterior prin accente complementare.

  1. Pune accent pe iluminatul artificial

Lumina reprezintă elementul esențial pentru un dormitor confortabil. Plasează câteva corpuri rafinate strategic în dormitor, care să emită o lumină caldă. Montează o lustră pe tavan, alege o lampă de podea pentru unul dintre colțurile camerei și folosește veioze în imediata apropiere a patului, pentru o lumină discretă de accent.

  1. Adaugă elemente decorative inedite

Dormitorul este unul dintre acele spații din casă unde ai libertatea de a combina mai multe elemente decorative. În cazul pieselor mai mari, poți opta pentru un fotoliu confortabil, un scaun balansoar, o banchetă sau chiar un șemineu. În situația accesoriilor care pot înfrumuseța atmosfera, alege câteva lumânări parfumate, plante decorative, mici figurine sau rame cu fotografii.

Regula principală de care trebuie să ții cont la amenajarea dormitorului este să nu încarci decorul în mod excesiv. Indiferent de natura obiectelor, dacă încăperea este aglomerată, există riscul ca întregul design să fie obositor.