Multi oameni apeleaza la pastile si suplimente de zinc atunci cand incep sa se simta obositi si din motive intemeiate.
Nu numai ca zincul este unul dintre cele mai abundente oligominerale din corpul tau, dar joaca, de asemenea, un rol cheie in aproape fiecare aspect al sanatatii. De exemplu, zincul este necesar ca cofactor pentru mai mult de 300 de enzime diferite, ceea ce inseamna ca este necesar pentru functionarea corecta a acestora.
In plus, cu cercetarile care arata ca acest mineral poate imbunatati functia imunitara, poate stabiliza nivelul zaharului din sange si poate sprijini sanatatea pielii, a ochilor si a inimii, exista o multime de motive pentru a va asigura ca obtineti doza zilnica.
Acest articol trece in revista tipurile, beneficiile acestui supliment. Zincul este vital pentru multe aspecte ale sanatatii si a fost asociat cu o varietate de beneficii.
Trateaza deficienta de zinc
Suplimentele de zinc sunt adesea folosite pentru a ajuta la tratarea si prevenirea deficientei de zinc.
Desi deficienta de zinc este neobisnuita, mineralul este considerat un nutrient esential, ceea ce inseamna ca organismul nu poate sa-l produca singur. Persoanele cu diete restrictive, absorbtie afectata de nutrienti sau anumite conditii de sanatate pot fi mai susceptibile.
Simptomele unei deficiente de zinc includ imunitatea scazuta, caderea parului, pofta de mancare scazuta, diaree si vindecarea lenta a ranilor.
Mai multe studii au descoperit ca administrarea de suplimente de zinc creste eficient nivelul de zinc din sange.
Potrivit unei recenzii, cele mai multe cazuri de deficienta de zinc sunt usor de corectat cu suplimente si modificari ale dietei, ceea ce duce la o imbunatatire rapida a oricaror simptome cauzate de deficienta.
De exemplu, diareea se poate imbunatati in doar 24 de ore, in timp ce leziunile pielii se vindeca de obicei in 1-2 saptamani dupa ce oamenii incep sa ia suplimente.
Daca ai suficient zinc in dieta ta, este posibil ca suplimentele sa nu fie necesare. Daca banuiti ca ati putea avea o deficienta, un medic va poate testa nivelul din sange pentru a determina daca un supliment ar putea fi benefic.
Poate imbunatati functia imunitara
Multe medicamente fara prescriptie medicala (OTC) si remedii naturale contin zinc datorita capacitatii sale de a stimula functia imunitara si de a lupta impotriva inflamatiei. Astfel, ar putea ajuta la tratarea anumitor tipuri de infectii daca este utilizat atunci cand simptomele apar pentru prima data.
O revizuire a 7 studii a aratat ca pastilele de zinc care contin 80-92 mg de zinc pot reduce durata racelii comune cu pana la 33%.
Zincul poate actiona, de asemenea, ca un antioxidant, reducand inflamatia si protejand impotriva afectiunilor cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.
Conform unei analize a 28 de studii, unele dovezi sugereaza ca administrarea de zinc ar putea chiar preveni simptomele si poate scurta durata anumitor infectii ale tractului respirator.
Poate promova managementul zaharului din sange
Zincul este bine cunoscut pentru rolul sau in gestionarea zaharului din sange si in secretia de insulina. Insulina este hormonul responsabil pentru transportul zaharului din sangele catre tesuturi.
Unele cercetari sugereaza ca zincul poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange constant si la imbunatatirea sensibilitatii corpului la insulina.
O analiza a raportat ca nivelurile scazute de zinc ar putea fi legate de scaderea nivelului de zahar din sange si de diabet de tip 2.
Alte cercetari arata ca zincul poate ajuta la reducerea rezistentei la insulina, ceea ce poate imbunatati capacitatea organismului de a utiliza eficient insulina pentru a mentine nivelurile normale de zahar din sange.
Ajuta la combaterea acneei
Suplimentele de zinc sunt adesea folosite pentru a promova sanatatea pielii si pentru a trata afectiuni comune ale pielii, cum ar fi acneea.
Un tip de zinc numit sulfat de zinc s-a dovedit deosebit de util pentru reducerea simptomelor de acnee usoara pana la moderata.
Potrivit unei recenzii, nu numai ca persoanele cu acnee au tendinta de a avea niveluri mai scazute de zinc in sange in comparatie cu cele fara acnee, dar suplimentele de zinc au putut, de asemenea, sa scada cantitatea medie de umflaturi inflamatorii cauzate de aceasta afectiune.
Suplimentele de zinc sunt adesea favorizate fata de alte metode de tratament, deoarece sunt ieftine, eficiente si asociate cu mult mai putine efecte secundare.
Poate imbunatati sanatatea inimii
Boala de inima este o afectiune grava de sanatate, reprezentand aproximativ 33% din decesele la nivel mondial (18).
Unele cercetari arata ca administrarea de zinc poate imbunatati mai multi factori de risc pentru boli de inima. Ele pot chiar scadea nivelul trigliceridelor si al colesterolului.
O revizuire a 24 de studii a constatat ca suplimentele de zinc au scazut nivelurile de colesterol total si LDL (rau) si trigliceridele din sange. Ca atare, ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Incetineste degenerescenta maculara
Degenerescenta maculara este o boala comuna a ochiului si una dintre principalele cauze ale pierderii vederii pe glob.
Suplimentele de zinc sunt adesea folosite pentru a incetini progresia degenerescentei maculare legate de varsta (AMD) si pentru a ajuta la protejarea impotriva pierderii vederii si a orbirii.
Un studiu din 2014 pe 72 de persoane cu AMD a aratat ca administrarea a 50 mg de sulfat de zinc zilnic timp de 3 luni a incetinit progresia bolii.
Zincul poate reduce durata simptomelor racelii, poate sprijini gestionarea zaharului din sange, poate imbunatati acneea severa si inflamatorie, poate reduce riscul de boli de inima si poate incetini progresia degenerescentei maculare.
Atunci cand alegeti un supliment de zinc, probabil veti observa ca exista multe tipuri diferite disponibile.
Aceste diverse forme de zinc va afecteaza sanatatea in moduri distincte.
Iata cateva tipuri pe care le puteti gasi pe piata:
- Gluconat de zinc. Fiind una dintre cele mai comune forme OTC, gluconat de zinc este adesea folosit in remedii impotriva racelii, cum ar fi pastile si spray-urile nazale.
- Acetat de zinc. Ca si gluconat de zinc, acetatul de zinc este adesea adaugat la pastile reci pentru a reduce simptomele si pentru a accelera recuperarea.
- Sulfat de zinc. Pe langa faptul ca ajuta la prevenirea deficientei de zinc, sulfatul de zinc s-a dovedit ca reduce severitatea acneei.
- Picolinat de zinc. Potrivit unui studiu mai vechi, corpul dumneavoastra poate absorbi aceasta forma mai bine decat alte tipuri de zinc, inclusiv gluconat de zinc si citrat de zinc.
- Orotat de zinc. Aceasta forma este legata de un compus cunoscut sub numele de acid orotic. Este unul dintre cele mai comune tipuri de suplimente de zinc de pe piata.
- Citrat de zinc. Un studiu din 2014 a aratat ca acest tip de supliment este la fel de bine absorbit ca si gluconat de zinc, dar are un gust mai putin amar si mai atragator.
Deoarece este una dintre formele cele mai disponibile si mai rentabile, gluconat de zinc poate fi o optiune buna pentru a va mari aportul fara a va sparge banca.
Intre timp, daca poti investi putin mai mult, picolinat de zinc poate fi mai bine absorbit.
Disponibil sub forma de capsule, tablete si pastile, exista o multime de optiuni pentru a obtine doza zilnica de zinc – indiferent de tipul pe care il alegeti.
Retineti ca spray-urile nazale care contin zinc au fost legate de pierderea mirosului si ar trebui evitate.