Sase idei pentru a va face casa mai inteligenta

Inteligenta artificiala (AI) si conectivitatea sunt doua dintre domeniile lumii tehnologice care au avut cea mai mare dezvoltare in ultimii ani. Atat aparitia retelelor mobile de banda larga de mare viteza si 5G care sunt implementate in intreaga lume, cat si a dispozitivelor autonome, sunt probleme care nu sunt straine majoritatii utilizatorilor.

In evolutia sa, atat AI, cat si conectivitatea de mare viteza au aterizat cu mare impuls in case, oferind solutii la sarcinile de rutina, permitand chiar maximizarea si profitarea timpului liber. In acest articol vom vedea diferite optiuni care, sustinute de aceste tehnologii, va vor permite sa configurati o casa inteligenta fara complicatii.

Aproape toate casele au conexiune la internet. Cu o mare varietate de furnizori de servicii de internet (ISP), exista o gama larga de planuri care includ chiar si televiziunea digitala si telefonia. Indiferent de ISP-ul si planul ales, adevarul este ca aproape intotdeauna putem imbunatati viteza si calitatea conexiunii din culisele casei noastre. Aceasta tema este cruciala, deoarece va fi inima casei noastre inteligente si a dispozitivelor conectate.

Primul lucru pe care il putem face este sa imbunatatim raza de actiune si conexiunea acasa. In mod normal, routerele furnizate de ISP-uri nu irosesc calitatea. In plus, cu propriul nostru router, putem controla anumiti parametri si accese.

Atunci cand il alegeti pe cel mai potrivit, o idee buna pentru ca Wi-Fi sa ajunga in toata casa este sa cumparati un router cu raza lunga de actiune (cunoscut si sub numele de spargator de perete). Va putem recomanda Tp-link Tl-wr941hp sau Nexxt Nebula 1200mbps, acesta din urma un router ieftin cu o rata de transfer de 1200 megabiti pe secunda si patru antene omnidirectionale de 5dBi. De asemenea, putem alege sa adaugam un repetor care extinde semnalul Wi-Fi.

O alta optiune este de a converti reteaua electrica de acasa pentru a trimite date folosind tehnologia powerline. Folosind kitul de pornire de semnatura Devolo, vom putea conecta un dispozitiv la router si la o priza si vom putea transmite date in alt punct din casa (unde va trebui sa conectam un alt dispozitiv Devolo inclus in cutie).

Marcile precum Samsung si LG au deja propriile lor ecosisteme de produse conectate. In cazul Samsung, acesta mizeaza pe propriul asistent numit Bixby care poate interactiona cu alte echipamente precum televizoare, difuzoare, frigidere si masini de spalat. La randul sau, tehnologia are un hub care trebuie conectat la un router si care va fi centrul de experienta pentru propunerea de inteligenta artificiala a brandului. Daca doriti sa vedeti aceasta tehnologie la locul de munca, puteti vizita casa inteligenta a Samsung situata in cartierul Palermo (Armenia 1644). Este deschis publicului de luni pana sambata, de la 11:00 la 20:00, iar duminica de la 14:00 la 20:00.

La randul sau, LG are ecosistemul sau de produse cuprins sub marca ThinQ. Folosind Google Assistant si Amazon Alexa, ofera o serie de produse conectate, de la frigidere, aparate de aer conditionat, masini de spalat, televizoare si difuzoare.

Maturarea si curatarea in fiecare zi poate fi una dintre cele mai de rutina sarcini din viata noastra. Din fericire, exista deja o serie de solutii pentru a delega aceasta sarcina robotilor conectati care se plimba prin casa noastra curatand podelele.

La LA NACION am testat (si de aceea recomandam) iRobot Roomba 980, una dintre cele mai complete solutii de pe piata. Printre altele, evidentiaza casa, imbunatatind timpul de curatare zi de zi. De asemenea, permite operarea robotului printr-o aplicatie instalata pe smartphone, putand verifica curatarea de la distanta.

Daca cautam o alternativa mai ieftina care sa obtina si rezultate excelente, Smart Tek Ava Mini poate fi solutia. La doar 16.000 de dolari, nu lasa mizerie in urma. Include o baza de incarcare care, la fel ca Roomba 980, se va reincarca singura. Ava Mini poate fi programat prin intermediul telecomenzii pentru a porni automat calatoria in fiecare zi, la o anumita ora.

Google Assistant este una dintre numeroasele tehnologii (impreuna cu Alexa si Siri, de exemplu) care poate deveni un adevarat asistent personal pentru a retine intalniri, a programa evenimente, a raspunde la e-mailuri cu vocea, a efectua apeluri telefonice si a programa si trimite instructiuni catre dispozitivele conectate. in casa noastra.

Pe langa faptul ca puteti utiliza Asistentul prin telefonul nostru mobil, o idee buna este sa adaugati un difuzor inteligent care va permite sa interactionati cu acest software fara sa apasati butoane sau sa tineti telefonul in mana.

Una dintre optiunile vandute in tara este JBL Link 10, o solutie de sunet 360 care include software Google si poate deveni centrul experientei inteligente in casa noastra.

A fi cu ochii pe casa noastra cand nu suntem acolo nu este ceva nou, dar cu noile camere Wi-Fi putem avea acces direct de pe smartphone-ul nostru prin simpla instalare a unei aplicatii. Punctul culminant aici este ca exista kituri generice usor de instalat pentru doar 2.000 USD. De asemenea camere exterioare pentru monitorizarea perimetrului casei.

Daca ai un buget mai mare, poti achizitiona un kit cu mai multe camere cu centrala DVR care va oferi o scalabilitate mai mare in sistemul nostru de securitate. O alta optiune este sa achizitionati un interfon Wi-Fi care va permite sa verificati fara fir cine se afla de cealalta parte a usii folosind telefonul. Desi exista solutii generice si ieftine, una dintre cele mai bune optiuni este produsele marca Ring.

Un alt aspect interesant pe care il putem controla prin intermediul smartphone-ului nostru doar cumparand kitul indicat, sunt luminile din casa. Marca Philips isi vinde deja luminile HUE in Argentina care le permit sa fie configurate, programate rutine, pornite si oprite dintr-o aplicatie instalata pe mobil. O idee buna este sa incepeti cu setul de pornire care include hub-ul HUE care va trebui conectat la router si trei becuri conectate. Apoi propunerea poate fi scalata prin achizitionarea mai multor lampi de diferite tipuri precum benzi LED, dicroice etc.

O alta optiune este sa transformi o lampa traditionala sau o noptiera intr-un dispozitiv inteligent. Pentru aceasta putem opta pentru o mufa Wi-Fi care adauga aproape orice dispozitiv traditional ecosistemului nostru IOT, va fi doar o chestiune de a-l conecta la o priza si de a-l configura. Cele ale firmei nationale Solidmation sunt bune, de incredere si pot fi obtinute la preturi accesibile in Mercado Libre.

Configurarea unei case inteligente va permite sa automatizati sarcinile si sa programati rutine; Dar un aspect pe care nu-l putem ignora este securitatea computerelor din interiorul casei, mai ales cu atatea dispozitive conectate.

Dupa cum spuneam mai devreme, cumpararea propriului router ne va permite sa configuram mai multe aspecte legate de securitate, precum setarea unei parole securizate pentru a va conecta la reteaua de acasa sau chiar filtrarea dupa MAC indicand ce dispozitive din casa noastra pot avea acces la Internet.

De asemenea, va trebui sa acordam o atentie deosebita configuratiei fiecarui dispozitiv pe care il adaugam casei noastre conectate. O recomandare este sa cititi manualele si sa acordati o atentie deosebita accesului cerut de fiecare dintre aceste dispozitive.