Cele mai sănătoase alimente și cum să le gătești

Multe persoane evită să introducă alimentele sănătoase în alimentația lor nu pentru că nu ar fi gustoase, ci pentru că au impresia că nu știu cum să le gătească. În realizate însă, aceste alimente se gătesc foarte ușor și rapid, după cum vei vedea în cele ce urmează. Provocarea noastră pentru tine este să alegi un aliment din cele prezentate, să testezi o rețetă și să ne spui și nouă cum a ieșit!

Lintea – bogată în fibre, vitamine și aminoacizi

Lintea este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți introduce în dieta ta – este bogată în fibre, proteine, vitamine,  minerale și aminoacizi. Cele mai mari beneficii pe care lintea le are pentru organismul nostru sunt: susținerea sistemului digestiv și a tranzitului intestinal, reglarea nivelului colesterolului, a nivelului de zahăr din sânge creșterea rezistenței la efortul fizic și întărirea sistemului imunitar. Lintea se găsește în diverse sortimente, este extrem de versatilă (se poate folosi pentru prepararea supelor, tocănițelor, salatelor, etc.) și ușor de gătit.  Deși face parte din clasa leguminoaselor, lintea nu trebuie lăsată la înmuiat, ca în cazul fasolei sau mazărei, ci se lasă pur și simplu la fiert pentru 20-30 de minute (40 minute pentru lintea verde – vezi aici linte verde reteta).

Broccoli – bogat în fibre, beta-caroten și vitamina C

Broccoli se numără printre acele alimente bogate in fibre care nu trebuie să lipsească din alimentația ta –  50 g de broccoli îți asigură până la 7% din necesarul zilnic de fibre. Studiile au arătat că acest aliment ajută la prevenirea constipației și la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon. Mai mult decât atât broccoli este bogat în beta-caroten și vitamina C și el este util în dietele de detoxifiere și în lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor. Broccoli poate fi consumat în stare asta crudă sau poate fi gătit la cuptor fiert sau la aburi. Îl poți consuma ca și garnitură sau îl poți adăuga în supe, salate, chiar și smoothie-uri.

Cartoful dulce  – bogat în potasiu, beta-caroten și fibre

Cartoful dulce a început să fie folosit din ce în ce mai des în alimentație ca înlocuitor pentru cartoful clasic. Este o sursă importantă de beta-caroten, vitamine, potasiu și fibre. Cartoful dulce este un element cu un indice glicemic scăzut, motiv pentru care este recomandat persoanelor care suferă de diabet, însă și celor care au probleme cu tensiunea arterială  pentru că aduce un aport semnificativ de potasiu. O altă substanță nutritivă care se găsește în cartoful dulce este colina –  aceasta are o rol important în calitatea somnului, procesul de învățare și concentrare. Cartoful dulce  poate fi gătită în același mod ca și cartoful normal. Gustul este însă unul mai dulce, asemănător cu cel al dovleacului.

Există mult mai multe alimente sănătoase care ar trebui introduse în dieta noastră. Fulgii de ovăz, kale, avocado, spanacul și legumele verzi, anghinarele, ardeii, morcovii, afinele –  toate se regăsesc în topul celor mai sănătoase alimente din lume. Nu trebuie să uităm însă că un stil de viață sănătos nu se rezumă doar la o alimentație echilibrată, ci este necesar și un aport suficient de apă, respectarea programului de somn și evitarea situațiilor stresante pe cât posibil. Orice schimbare începe însă cu pași mici, iar dacă a introdus deja în alimente din cele menționate, deja ești pe drumul cel bun.