Rețeta pentru dinți perfecți- 3 sfaturi practice de igienă dentară

Zâmbetul perfect, o sintagmă utilizată pentru a descrie o dantură sănătoasă și curată, poate fi obținut și menținut de către orice persoană, cu condiția respectării câtorva obiceiuri elementare de igienă orală. Problemele de sănătate orală, inclusiv lipsa dinților sau decolorarea acestora, pot fi remediate cu ușurință de către medicii stomatologi, scopul fiind acela de îmbunătățire a aspectului danturii. Implanturile dentare complete, cu coroane dentare din materiale de calitate, pot modifica semnificativ aspectul danturii persoanelor cu dentiție incompletă, în timp ce procedurile de albire dentară pot reda culoarea naturală a dinților.

Sfaturi de igienă dentară: sănătatea dinților începe de la rutina zilnică de igienă orală

Îngrijirea adecvată a dinților, prin periajul dentar efectuat de două ori pe zi, în mod corect, cu mișcări de intensitate ușoară, realizate de sus în jos, este esențială pentru eliminarea depunerilor de placă bacteriană. Folosirea mijloacelor complementare de igienizare dentară, precum ața dentară și apa de gură cu fluor, completează o bună igienă orală la domiciliu. Cele mai importante trei sfaturi practice de igienă orală de care trebuie să țineți cont sunt:

Periajul dinților

Este important ca periajul dentar să fie efectuat corect, cu o periuță de dinți cu peri moi sau de duritate medie și cu o pastă de dinți cu fluor, preferabil neabrazivă. Specialiștii recomandă periajul dinților de două ori pe zi, timp de 2-4 minute, în funcție de tipul periuței utilizate. Periajul corect al dinților presupune:

– poziționarea periuței la un unghi de 45 de grade în raport cu gingiile;

– curățarea cu mișcări ușoare, fără a aplica presiune puternică asupra dinților;

– perierea întregii suprafețe a dinților, dar și a limbii.

Folosirea aței dentare

Deși neglijată în general, ața dentară este la fel de importantă ca periajul dentar și poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta afecțiuni dentare sau gingivale. Utilizarea aței dentare o dată pe zi, preferabil înainte de culcare, elimină resturile alimentare rămase între dinți, care nu pot fi eliminate de periuță și care, în cazul în care rămân în cavitatea bucală, pot ataca smalțul dentar.

Efectuarea regulată a periajului profesional

Complementar măsurilor de igienă orală realizate la domiciliu, se recomandă efectuarea periajului profesional la intervale de 3-6 luni, în funcție de stilul de viață al pacientului. Periajul dentar profesional ajută la eliminarea cu o precizie semnificativ mai mare a depunerilor de placă bacteriană de pe dinți, inclusiv din spațiile aproape inaccesibile în mod normal. În general, periajul profesional însoțește detartrajul, o procedură în urma căreia se elimină depunerile de tartru, care nu pot fi eliminate prin periaj efectuat acasă. Periajul profesional se utilizează, de asemenea, înaintea unor proceduri stomatologice, inclusiv înainte de albirea dentară.

Cum putem obține o culoare albă a dinților?

Deoarece culoarea dinților este influențată de numeroși factori, o bună igienă orală, chiar și însoțită de igienizări regulate realizate în cabinetul stomatologic, nu este suficientă pentru a avea dinți albi. Albirea dentară profesională, o procedură efectuată în cabinetul medicului igienist, poate reda nuanța de alb a dinților, fiind recomandată tuturor persoanelor care vor un zâmbet alb și un aspect îngrijit al dinților.

Prețul semnificativ mai redus al tratamentului de albire dentară, comparativ cu cel al altor tratamente stomatologice, constituie un important avantaj al acestuia. În plus, în general nu există variații pentru prețul albirii dinților,  cum există în cazul altor proceduri, ceea ce oferă pacientului posibilitatea de a cunoaște prețul înainte de efectuarea tratamentului.