Ce este un antreprenor cu raspundere limitata?

Daca esti independent, trebuie sa stii ca esti obligat sa raspunzi eventualelor datorii chiar si cu bunurile personale. Vorbim de responsabilitate nelimitata, in principiu. Cu toate acestea, le putem stabili daca o indicam in mod expres in momentul in care ne inregistram ca liber profesionist. Din sfaturile noastre pentru freelanceri din Madrid, vom defini ce este un antreprenor cu raspundere limitata (ERL) si care sunt principalele sale caracteristici.

Antreprenor cu raspundere limitata. Ce este?

Un antreprenor sau intreprinzator cu raspundere limitata este o persoana fizica care desfasoara o activitate economica sau profesionala in scop de profit. Aceasta functie este indeplinita intr-un mod personal, direct, obisnuit si pe cont propriu. Cu alte cuvinte, acestia sunt lucratori care nu depind de directia si organizarea vreunei alte persoane sau companie.

Antreprenorul cu raspundere limitata are particularitatea ca nu trebuie sa raspunda cu toate bunurile sale personale in cazul datoriilor, ci mai degraba a stabilit anterior o limita: resedinta obisnuita. Aceasta proprietate trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte:

  • Locuinta nu trebuie sa fie legata de activitatea profesionala desfasurata de intreprinzatorul cu raspundere limitata.
  • Valoarea de vanzare a proprietatii nu trebuie sa depaseasca 300.000 euro sau 450.000 daca este situata intr-un municipiu cu peste un milion de locuitori.
  • Locuinta trebuie sa apara la momentul inregistrarii intreprinzatorului in Registrul Mercantil. In cazul in care locuinta se afla in regim de proprietate comunitara cu partenerul antreprenorului, datoriile ar putea prejudicia procentul impartit din proprietate.

Cum sa devii un antreprenor cu raspundere limitata?

Pentru a aparea ca antreprenori cu raspundere limitata, partile interesate trebuie sa parcurga trei pasi de baza:

  1. Manifestati in fata unui notar dorinta de a dobandi aceasta conditie. In plus, trebuie sa specificati ce activitate urmeaza sa desfasurati si, pe de alta parte, sa detaliati adresa exacta a resedintei dumneavoastra obisnuite. Astfel, aceasta proprietate va fi exclusa in cazul in care trebuie sa va ocupati de bunurile personale impotriva datoriilor cu terti.
  2. Completati cererea corespunzatoare si depuneti-o la Registrul Mercantil.
  3. Daca nu ati inregistrat inca proprietatea in Cartea Funciara, trebuie sa faceti acest lucru. In plus, trebuie sa se mentioneze la fel ca o resedinta obisnuita ca apartine unui antreprenor cu raspundere limitata.

Caracteristicile antreprenorilor cu raspundere limitata

Conditia unui antreprenor cu raspundere limitata este foarte asemanatoare cu cea a restului profesionistilor independenti. Totusi, putem evidentia cateva caracteristici care definesc acest tip de antreprenor:

  • Exercitati controlul absolut asupra activitatii dvs. de afaceri.
  • Personalitatea juridica a intreprinzatorului coincide cu cea a firmei.
  • Capitalul contribuit la societate depinde in intregime de decizia antreprenorului cu raspundere limitata.
  • Toata documentatia dumneavoastra trebuie sa mentioneze ca sunteti un antreprenor cu raspundere limitata. Initialele ERL sunt de obicei adaugate dupa numele si prenumele lor.
  • Vi se cere sa va auditati conturile anuale si trebuie sa le depuneti la Registrul Mercantil. Daca nu o faci in termen, nu te vei mai bucura de aceasta conditie.

In ce cazuri nu functioneaza conditia de intreprinzator cu raspundere limitata?

Exista o serie de cazuri in care limita stabilita de intreprinzatorul cu raspundere limitata nu este luata in considerare. Urmatoarele cazuri de lucratori independenti delincventi sunt:

  • Datoriile care au fost contractate anterior inscrierii locuintei in Registrul Mercantil.
  • In cazul in care au obligatia de a raspunde la datorii independente de activitatea lor profesionala.
  • In cazul datoriilor cu Trezoreria si Securitatea Sociala.
  • Cand sunt datorii legate de frauda sau neglijenta grava fata de terti. In acest caz, antreprenorul trebuie gasit vinovat.

Diferenta dintre proprietarul unic si antreprenorul cu raspundere limitata

Dupa cum am indicat, principala diferenta dintre un antreprenor individual si un antreprenor cu raspundere limitata, asa cum este prevazuta in Legea Antreprenorilor din 27 septembrie 2013, este obligatia de a face fata datoriilor tertilor. Daca sunteti persoana fizica sau intreprinzator independent, orice proprietate personala poate fi sechestrata, inclusiv resedinta dvs. obisnuita, in timp ce in cazul in care sunteti antreprenor cu raspundere limitata, aceasta este protejata.

In ambele cazuri vorbim despre un lucrator independent care desfasoara o activitate profesionala sau economica in mod personal, direct si obisnuit. Cu alte cuvinte, eliminand limita de raspuns pentru eventualele datorii, nu exista nicio alta diferenta semnificativa.

Dupa cum puteti vedea, daca sunteti independent si locuinta in care locuiti este pe numele dvs., a fi antreprenor cu raspundere limitata este o optiune foarte interesanta pentru dvs. Astfel, vei avea mereu locuinta protejata in cazul in care trebuie sa raspunzi cu bunurile tale personale la datorii dobandite cu terti si care sunt o consecinta a afacerii tale.