Ce este meditatia? Ghid pentru incepatori

Meditatia este o practica milenara pentru a realiza relaxarea cu exercitii de constientizare si concentrare. De ce merita sa practicati? Si cum sa invatati?

Ghid pentru incepatori pentru meditatie: Ce este meditatia si de ce ar trebui sa o practicati

Meditatia este o practica mentala utilizata pentru a obtine o mai mare constientizare a mintii, spiritului si corpului.

Este folosita in toate practicile religioase, chiar si in cea crestina, cu unele tipuri de rugaciuni. Cea mai faimoasa este in practica budista si yoga.

In India, meditatia este ceva spiritual la cele mai inalte niveluri, in care cineva intra in contact aproape cu spiritul dincolo de moarte. Stiti foarte bine ca reincarnarea pentru indieni este considerata aproape o pedeapsa decat un privilegiu. Motivul este ca cei care se reincarneaza trebuie sa compenseze unele greseli facute in viata lor anterioara.

Stiti de ce ar trebui sa meditati? Pur si simplu pentru faptul ca realizarea acesteia iti aduce atat de multe beneficii, nu doar din punct de vedere al spiritului si mintii, ci si din punct de vedere corporal si fiziologic.

Uimitor nu? Acesta este motivul pentru care m-am gandit la acest ghid pentru meditatie pentru incepatori, doar pentru a clarifica unele aspecte:

Prin meditatie puteti:

  • scade nivelul de cortizol (hormonul stresului) si, de asemenea, colesterolul
  • creste creativitatea
  • reduce anxietatea si intari sistemul imunitar
  • reduce energia negativa si stresul

O cercetare renumita de la Universitatea din Wisconsis a aratat atat o schimbare a parametrilor fiziologici ai persoanelor care au invatat sa mediteze, cat si o imbunatatire a abordarii mentale, cu o mai mare pozitivitate.

La inceput este nevoie de putina rabdare si practica pentru a ajunge la calm. Faceti intotdeauna acelasi lucru pentru a stabili o rutina. Corpul va interioriza si automatiza mai usor starea de liniste. Acest ghid de meditatie in opt pasi va va ajuta sa faceti acest lucru:

Alegeti un loc linistit

Asigurati-va ca nu sunteti deranjat, nici de oameni, nici de zgomotul de fond sau de telefonul mobil.
Purtati imbracaminte calduroasa si confortabila. Cand stati nemiscat, temperatura corpului scade. Purtati imbracaminte calda, confortabila, posibil chiar si un sal peste umeri si sosete.

Asezati-va intr-o pozitie confortabila

Fie ca stati pe un scaun, in pozitie verticala sau culcat, sau adoptati pozitia clasica de lotus, ceea ce conteaza este sa va simtiti confortabil. O perna, un prosop sau un scaun va pot ajuta sa ramaneti intr-o anumita pozitie intr-un mod stabil, dar relaxat.

Luati o postura dreapta

Indreptati coloana vertebrala, inclinati usor barbia spre piept, relaxati umerii lasandu-i sa cada inapoi. Mainile se odihnesc relaxate pe genunchi sau coapse. Acum puteti respira liber.

Setati un temporizator

Incepeti cu meditatii scurte. Incepeti cu 5 minute si cresteti treptat la 10 minute odata ce va simtiti confortabil. De asemenea, puteti face o scurta pauza constienta si apoi puteti continua sa meditati inca cateva minute. In acest fel, va veti antrena in continuare capacitatea de concentrare si a face meditatii prelungite va fi din ce in ce mai usor pentru dvs.

Incepeti meditatia: simtiti respiratia

In meditatie, respiratia este un instrument pentru stabilizarea mintii si pentru calmare. Mintea noastra se clatina constant in trecut, dar si in viitor. Cu toate acestea, daca va este greu sa va concentrati asupra respiratiei, indreptati-va atentia asupra unei parti a corpului dvs. la un moment dat. Imaginati-va ca ati eliberat tensiunea musculara in acel moment. Dupa eliminarea acesteia, constientizati partea afectata a corpului si simtiti senzatiile. Odata ce ati finalizat calatoria prin toate districtele corpului, raspanditi perceptia asupra intregului organism. Incercati sa dati drumul si sa simtiti reactiile care apar.

Lasati gandurile sa curga

Accepta toate gandurile care apar, dar nu va agatati de ele. Treaba dvs. este doar sa observati, adica sa acceptati gandurile si sa le lasati sa treaca. Sau imaginati-va ca sunteti la gara si gandurile dvs. sunt ca un tren care trece.

Incheiati meditatia: reveniti incet la voi insiva

Nu va ridicati prea repede, dar permiteti-va inca cateva minute de timp. Intindeti mana si respirati adanc. Deschide ochii, ridicati-va incet si beti ceaiul preferat. In timp ce va uitati pe fereastra.