Ce este insomnia cronica si cum este tratata?

Conform manualului ICSD-3 al Academiei Americane de Medicina a Somnului, insomnia este definita 1ca „dificultate persistenta cu initierea, durata, consolidarea sau calitatea somnului”. Insomnia are multi factori potentiali si simptome care contribuie, dar diagnosticul sau depinde de doua componente esentiale: dificultati de somn care apar in ciuda oportunitatilor adecvate pentru un somn normal si tulburari de zi care rezulta direct din calitatea sau durata slaba a somnului.

In mod periodic, aveti probleme cu somnul, cunoscut si sub numele de insomnie acuta. Insomnia acuta dureaza cateva zile sau saptamani si apare adesea in perioadele de stres sau schimbari de viata.

Aveti probleme cu somnul mai mult de trei nopti pe saptamana timp de trei luni sau mai mult este considerat insomnie cronica. Aceasta este, de asemenea, cunoscuta sub numele de tulburare cronica de insomnie.

Tipuri de insomnie cronica

Exista doua tipuri principale de insomnie cronica: primara si secundara.

Insomnia primara nu se datoreaza altor afectiuni medicale sau medicamente si este slab inteleasa de oamenii de stiinta. Scanari RMN specializate sunt utilizate pentru a studia aceasta afectiune. Insomnia primara poate fi legata de modificarile nivelurilor anumitor substante chimice ale creierului, dar cercetarile sunt in curs de desfasurare.

Insomnia secundara este cauzata de alte afectiuni sau situatii. Aceasta inseamna ca este un simptom care se asociaza cu unele probleme medicale, cum ar fi stresul emotional, traumele si problemele de sanatate in curs; anumite tipare de stil de viata; sau administrarea anumitor medicamente si medicamente.

Cauze si simptome

Se crede ca insomnia provine din cauza unei stari de hiper-excitare care poate afecta debutul somnului si mentinerea acestuia. Hiperarousal poate fi mental, fizic sau o combinatie a ambelor. Factorii de mediu, fiziologici si psihologici pot juca un rol in insomnie 3. Acestea includ urmatoarele:

Ingerarea sau consumul de substante care afecteaza negativ somnul. Acestea includ alcoolul, nicotina si alte medicamente, precum si cofeina. Anumite medicamente pot, de asemenea, impiedica somnul, cum ar fi pastilele pentru slabit si remedii pentru raceala. Oamenii pot intampina, de asemenea, probleme legate de aparitia somnului sau de intretinere a somnului, pe masura ce corpul lor se acomodeaza cu medicamente noi sau poate face fata retragerii din medicamente dupa terminarea utilizarii.

Probleme de sanatate. Durerea si disconfortul medicului pot face mai greu sa cada si / sau sa ramana adormit, ducand la tulburari de zi. Conditiile care necesita calatorii frecvente la baie noaptea , cum ar fi sarcina sau o prostata marita, pot provoca, de asemenea, simptome de insomnie. Acelasi lucru este valabil si pentru apneea de somn, o tulburare caracterizata prin episoade respiratorii neregulate cunoscute sub numele de apnee care apar pe tot parcursul noptii. Durerea cronica, sindromul picioarelor nelinistite, bolile cardiace si pulmonare sunt, de asemenea, asociate cu insomnie.

Comportament si tulburari de de sanatate mintala . Insomnia este un simptom comun al depresiei . Stresul si anxietatea pot contribui, de asemenea, la insomnie, care la randul sau poate exacerba sentimentele stresante si anxioase. Tulburarile de sanatate mintala, cum ar fi tulburarea bipolara, pot provoca si insomnie. Se stie ca ingrijorarea excesiva asupra insomniei provoaca insomnie.

Insomnia a fost, de asemenea, legata de stilul de viata nesanatos si de obiceiurile de somn. Multi oameni adopta aceste obiceiuri cand sunt mai tineri, ceea ce le face greu sa se rupa ca adulti. Aceste obiceiuri pot include sa te culci la o ora diferita in fiecare noapte sau sa faci pui de somn prea mult in timpul zilei. Expunerea la dispozitive de tip „ecran”, cum ar fi calculatoarele, televizoarele si telefoanele mobile, poate provoca, de asemenea, probleme de somn, la fel ca si munca de lucru seara sau noaptea. Alti factori pot provoca dificultati de adormire sau de a ramane adormit, cum ar fi exercitii fizice inadecvate in timpul zilei sau zgomot excesiv si / sau lumina in dormitorul dormitorului.

Cele mai frecvente simptome in randul pacientilor cu insomnie cronica includ dificultati in a cadea si / sau a ramane adormit, trezirea mai devreme decat a fost planificat si lipsa oboselii sau pregatirea pentru culcare la orele programate. Insuficienta de zi este o componenta necesara a insomniei si acest lucru se poate manifesta si in diferite moduri. Deficientele frecvente includ oboseala si stare de rau, dificultati de memorie si concentrare, tulburari de dispozitie si iritabilitate si probleme de comportament, cum ar fi hiperactivitatea si agresivitatea.

Remedii la domiciliu pentru insomnie cronica

Exista mai multe lucruri pe care le puteti face acasa pentru a trata sau preveni insomnia cronica. O optiune importanta pentru tratament este cunoscuta sub numele de igiena somnului. Acest lucru necesita schimbari in tiparele de comportament pentru a va imbunatati capacitatea de a adormi si de a ramane adormit.

Incercati urmatoarele sfaturi:

Evitati cofeina, mai ales in cursul zilei.
Evitati consumul de alcool si fumatul de tigari inainte de culcare.
Efectuati o activitate fizica regulata.
Nu luati pui de somn.
Nu mancati mese mari seara.
Mergeti la culcare si treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in zilele libere.
Evitati utilizarea computerelor, smartphone-uri Trusted Source , TV sau alte dispozitive tehnologice cu o ora inainte de culcare.
Pastrati dormitorul intunecat sau folositi o masca de somn.
Pastrati dormitorul la o temperatura confortabila.
Asigurati-va ca suprafata de somn este confortabila.