Ce este coniacul? 4 lucruri interesante despre aceasta bautura

Toata lumea a auzit de coniac si nu putini sunt cei care au facut o pasiune pentru aceasta bautura sau macar au avut curiozitatea sa-i testeze gustul. Pentru cine inca nu stie, coniacul este o bautura alcoolica distilata care isi are originile in regiunea viticola Cognac, din Franta. Lesne de inteles acum de unde se trage si denumirea bauturii, insa mai trebuie precizat ca doar un coniac produs in aceasta regiune este considerat autentic, restul bauturilor obtinute prin acelasi procedeu, purtand generic aceasta denumire. Acum ca stim ca ti-am starnit interesul, vom continua sa-ti dezvaluim alte cateva lucruri interesante despre coniac.

Cand a aparut coniacul

Desi multi atribuie francezilor meritul de a fi creat coniacul, ideea le apartine olandezilor, care, in secolul al XV-lea, au inceput sa achizitioneze vin produs in regiunea Cognac. Acesta era transportat cu ajutorul corabiilor, iar calatoria dura destul de mult, ceea ce facea foarte dificila conservarea vinului. Pentru a-l pastra mai bine, negutatorii olandezi au inceput sa distileze vinul, la inceput o singura data, ulterior de doua ori. Au avut astfel surpriza sa constate ca obtineau o bautura tare cu un gust foarte placut. Asa a aparut coniacul!

Tehnicile de distilare a vinului au fost apoi preluate si imbunatatite de viticultorii francezi care au creat astfel o bautura mult mai fina, cum este si coniacul disponibil pe Nitela Shop.

Care sunt ingredientele de baza

Asa cum am aratat mai sus, coniacul se obtine prin distilarea vinului, dupa care bautura se lasa la maturat in butoaie de stejar. Atenție! Nu orice tip de vin poate fi folosit pentru obtinerea unui coniac veritabil, ci doar vinul alb, produs din anumite soiuri de struguri cultivate in regiunea Cognac. Vinul ideal pentru coniac trebuie sa contina in proportie de 90% struguri din soiurile Colombard, Uni Blanc sau Folle Blanche, in timp ce un procent 10% poate fi reprezentat de alte soiuri albe cultivate in aceeasi regiune.

Cum afli „varsta” unui coniac

Lasat mai mult sa se invecheasca, un coniac devine mai fin, prin urmare, cele mai apreciate bauturi din gama sunt cele indelung maturate. Este obligatoriu ca orice coniac sa fie vechi de cel putin doi ani, iar „varsta” sa poate fi aflata studiind eticheta. Astfel, o eticheta imprimata cu acronimul VS (Very Special) indica un coniac tanar, maturat cel putin doi ani, in timp ce marcajul VSOP (Very Special Old Pale) va fi aplicat pe etichetele coniacurilor maturate cel putin patru ani. Coniacurile cele mai  fine au imprimat pe eticheta acronimul XO (Extra Old), care iti indica faptul ca ai in fata o bautura veche de cel putin 10 ani. De asemenea, poti intui varsta unui coniac si studiindu-i culoarea. Cu cat stau mai mult in butoaiele de stejar, cu atat coniacurile devin mai inchise la culoare, datorita taninurilor; acesta este un semn distinctiv pentru bauturile indelung maturate.

Cum se bea coniacul

Coniacul nu este o bautura care se consuma rece sau cu gheata. Dimpotriva, licoarea ar trebuie sa fie usor incalzita pentru a fi savurata. Din acest motiv, coniacul se serveste in pahare speciale, care au cupe de forma unui bol cu deschidere ingusta si picior scurt. In acest mod, cupa poate fi tinuta in podul palmei, astfel incat coniacul sa se incalzeasca usor de la temperatura corpului.

Ar mai fi important de stiut ca aceasta licoare nu se bea dintr-o inghititura, ci se savureaza cu sorbituri mici, agitand usor paharul pentru a simti mai bine mirosul placut.

In regiunea franceza de care am amintit, producerea coniacului este o traditie de familie transmisa din generatie in generatie, iar numele familiei da si denumirea brandului. Hennessy, Remy Martin, Camus si Courvoisier sunt doar cateva exemple de astfel branduri renumite, care au ajuns celebre  in intreaga lume.