5 forme de manifestare ale gripei

Sursa foto: pexels.com

Gripa este una dintre afectiunile virale respiratorii care afecteaza anual un numar ridicat de persoane. În unele cazuri, pacientii chiar mor. Persoanele vulnerabile, ca bolnavii cronici, gravidele, copiii sau batranii risca sa sufere complicatii ale gripei. Vaccinarea este cea mai buna metoda de prevenire a bolii. 

De multe ori, gripa trece de la sine dupa o perioada, dar boala se poate manifesta mai intens la unele persoane. Cunoașterea simptomelor gripale este importanta, pentru a o diferentia de alte infectii respiratorii și a evalua severitatea bolii. Descopera in continuare 5 moduri in care se manifesta!

    1. Febra

    Exista 3 tipuri de gripa: A, B si C. Cele mai usoare simptome sunt specifice variantei C. Gripa tip A si B produc o forma de boala mai grava. Febra este unul dintre simptomele care apar frecvent in afectiunile produse de bacterii si virusuri. Prin cresterea temperaturii corporale, organismul incearca sa distruga agentii patogeni. In cazul gripei, febra poate depasi 40 de grade, lucru care se poate intoarce impotriva organismului. Temperatura ridicata poate duce la convulsii, afectarea creierului si chiar moarte. [2] Febra este insotita de alte simptome, ca:

    • frisoane; 

    • deshidratare;

    • transpiratie puternica;

    • dureri de cap;

    • slabiciune;

    • greata.

    Monitorizarea temperaturii corporale este importanta, in special la bebelusi si copii, care sunt mai expusi complicatiilor febrei. Hidratarea corespunzatoare, odihna si evitarea hainelor groase si a bailor reci sau fierbinti sunt solutii care se aplica in caz de febra. [3] Medicamentele antitermice sunt eficiente pentru scaderea temperaturii corporale, dar trebuie administrate in functie de varsta pacientului si in doze optime. De aceea, trebuie sa vorbesti cu un medic sau farmacist inainte de a administra un astfel de medicament. 

      2. Nas infundat sau rinoree

      Pentru ca gripa este o afectiune a aparatului respirator, este firesc sa provoace simptome si la nivelul acestuia. Rinoreea si senzatia de nas infundat sunt comune in gripa si provoaca disconfort si dificultati de respiratie. Starea aparatului respirator se amelioreaza, de obicei, dupa cateva zile de boala, dar in unele situatii pot aparea complicatii la nivelul sinusurilor si plamanilor. [1, 3] Pe piata exista numeroase produse destinate usurarii simptomelor respiratorii, in general sub forma de spray-uri. Unele au substante medicamentoase in compozitie, altele solutie salina ori extracte ale unor plante care ajuta la decongestionarea nazala, ca eucaliptul sau menta.  

        3. Durere in gat

        Durerea in gat, cunoscuta si ca disfagie, apare la majoritatea persoanelor care se imbolnavesc de gripa. Pentru ca tesuturile din zona faringelui si laringelui sunt sensibile, patrunderea si proliferarea virusului gripal le irita. Astfel, apare inrosirea si durerea, semne ale inflamatiei locale. Gatul se irita si mai mult din cauza deshidratarii produse de febra sau din cauza tusei, daca aceasta este prezenta. Remedii naturale, ca mierea, ajuta la diminuarea durerii si senzatiei de gat uscat, la fel ca anumite medicamente sub forma de siropuri, dropsuri, solutii sau comprimate. 

          4. Dureri articulare si musculare

          Durerile articulare si musculare adauga si mai mult disconfort in gripa. Deseori, sunt printre primele simptome care se instaleaza. Ele indica faptul ca sistemul imunitar lupta impotriva infectiei. Acesta elibereaza celule albe, pentru a distruge virusul. Reactia, produce inflamatie in corp, de aceea resimti dureri. Cu cat organismul lupta mai intens, cu atat durerile sunt mai mari. Din fericire, durerile dispar pe masura ce te insanatosesti. Hidratarea corespunzatoare si odihna ajuta in tratamentul lor. Poti folosi si comprese calde, dar nu fierbinti, si medicamente impotriva durerii. [3] 

            5. Voma si diaree

            Organismul incearca prin toate mijloacele sa scape de virusul gripal, inclusiv prin eliminerea continutului din sistemul digestiv. Voma si diareea apar in special la copii si cresc riscul apariției deshidratarii. Este important ca parintii sa se asigure ca cei mici consuma destule lichide.

            Gripa este o afectiune care poate crea complicatii grave. Mergi la medic daca starea ta sau a copilului se inrautateste! 

            Surse:

            1. https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm;

            2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719;

            3. https://www.webmd.com/cold-and-flu/adult-flu-symptoms.