Alimente care stimuleaza productia de colagen

Colagenul este proteina responsabila pentru elasticitatea pielii si este prezenta in tesutul conjunctiv. Corpul nostru o produce de la sine, dar odata cu varsta se reinnoieste din ce in ce mai lent provocand riduri. Imbatranirea este un proces natural, dar este posibil sa se mentina tonusul pielii cat mai mult timp posibil. Consumati alimentele potrivite pentru a stimula productia de colagen !

Eficacitatea suplimentelor de colagen este dovedita pe larg de numeroase publicatii stiintifice.

Dar sa nu uitam ca stilul de viata este intotdeauna baza fiecarui aspect al bunastarii noastre: ar fi ipocrit sa ne asteptam la rezultate maxime de la un supliment de colagen hidrolizat si, in acelasi timp, sa fumam, sa luam alcool si zahar in cantitati excesive, sau sa ne expunem la soare pentru o perioada lunga de timp si fara protectie SPF ridicata.

Pe scurt, sa ne iubim, sa facem activitate fizica regulata si sa fim atenti la ceea ce mancam. Alegand alimentele potrivite, chiar si la masa putem gasi aliati pretiosi pentru combaterea stresului oxidativ, stimularea productiei de colagen si protejarea celui existent.

Proteina pentru bunastarea si frumusetea pielii

Colagenul este o proteina formata din aminoacizi care este produsa in mod continuu de organism.

Se regenereaza frecvent, pentru a reinnoi si conecta tesuturile celulare. Este o proteina care se gaseste in oase, tendoane, par si muschi.

Incetinirea productiei de colagen este in primul rand responsabila pentru imbatranirea pielii, deoarece o face sa-si piarda elasticitatea. Dupa varsta de 25 de ani, reinnoirea celulara este mai lenta si incep sa apara primele semne de imbatranire. Productia slaba a proteinei se poate datora unor cauze genetice, de mediu, dietetice, hormonale sau poate fi legata de fumat si stres.

Alimente care stimuleaza productia de colagen

Folosirea cremelor ad-hoc nu este suficienta, este necesara stimularea productiei de colagen prin luarea anumitor alimente. Vitamina C este primul element care stimuleaza producerea de colagen si se gaseste in citrice si legume: kiwi, ardei, portocale, lamai, broccoli etc. Vitamina A, continuta in cartofi si branzeturi in cantitati mari, este de asemenea importanta in producerea acestei proteine.

Nu mai putin important este galbenusul de ou bogat in vitamine omega 3 si B, alaturi de leguminoase, fructe uscate si cereale integrale. Rosia este un alt aliment esential, lupta impotriva radicalilor liberi si este bogata in antioxidanti care faciliteaza si protejeaza functia colagenului.

Colagen si elastina: ce sunt si ce functii au

Colagenul si elastina sunt doua proteine: reprezinta 25% din proteinele intregului organism si alcatuiesc structura pielii. Ele sunt responsabile pentru elasticitatea, densitatea si fermitatea, caracteristici esentiale pentru mentinerea tenului mai tanar. Productia de colagen si elastina incepe sa scada treptat de la varsta de 20 de ani.

Colagenul este proteina care se gaseste in corpul uman si este liantul care tine totul impreuna, de pe oasele la organe; Pe de alta parte, elastina se gaseste si in artere, plamani si intestine si ofera acestor organe capacitatea de a se extinde si de a se contracta fara deteriorare.