Fructe rosii: de ce este important sa le incluzi in alimentatia ta

Odata cu venirea verii, sosesc si fructele rosii, excelente pentru sanatate si pentru papilele gustative. Capsunile, ciresele, zmeura, afinele, murele si coacazele au proprietati benefice pentru organism si pot fi considerate printre cele mai pretioase remedii naturale pe care le avem la dispozitie intre primavara si vara.

Pe langa faptul ca sunt gustoase si potolesc setea, fructele rosii au multe proprietati care ajuta organismul sa se mentina in forma. Dar ce sunt ele in mod concret? Pot fi consumate de toata lumea, chiar si de cei care tin dieta? Includerea lor in dieta zilnica ar putea avea contraindicatii? Sa descoperim toate proprietatile si beneficiile fructelor rosii pentru sanatatea noastra.

De fapt, aceste fructe mici si delicioase contin saruri minerale si vitamine esentiale pentru organismul nostru si sunt adevarate concentrate de sanatate datorita numeroaselor proprietati benefice pe care le aduc. Din punct de vedere nutritional, asigura un aport caloric scazut (in medie 40 kcal la 100 g de fructe), contin putine grasimi si proteine, iar apa este principalul constituent al pulpei. Aproape toate contin vitaminele A, B1 si B2, in timp ce toate sunt bogate in vitamina C; contin cantitatea potrivita de saruri minerale, in special calciu, potasiu si fosfor, care sunt esentiale pentru reglarea functionarii organismului nostru. De asemenea, au o cantitate semnificativa de fibre, care au o actiune benefica de stimulare asupra intestinului.

Proprietatile fructelor rosii

Cand vorbim de fructe rosii, ne referim la o categorie foarte numeroasa de fructe care include: capsuni, cirese, zmeura, afine, mure, coacaze si fructe de Goji.

Toate aceste alimente sunt bogate in fibre, saruri minerale si antioxidanti, precum flavonoide, polifenoli, carotenoizi, antociani si vitaminele C si E, care au functia de a contracara daunele provocate de radicalii liberi, stresul oxidativ si imbatranirea celulara. In plus, pulpa, fiind compusa in principal din apa, sunt fructe cu continut scazut de calorii, iar continutul de proteine este practic absent. De exemplu: 100 de grame de capsuni contin 27 kcal, cirese 38 kcal si mure 36 kcal.

Beneficiile fructelor rosii pentru organism

Intrucat fructele rosii sunt un adevarat aliat pentru mentinerea sanatatii, ar fi important sa le includeti in mod regulat in alimentatie si, s-ar parea ca deja cu 3 portii pe saptamana de 90g aduc mari beneficii pentru sanatate. De fapt, consumul constant al acestora, pe langa faptul ca sunt antiinflamatorii si anticancerigene, ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale, au o functie preventiva si curativa asupra infectiilor urinare, precum cistita, scad colesterolul din sange si imbunatatesc circulatia. De fapt, sunt foarte recomandate femeilor care sufera de probleme cu circulatia sangelui la nivelul picioarelor.

Contraindicatii ale fructelor rosii

De contraindicatiile sunt practic absente, dar ramane evident ca fructele rosii nu ar trebui sa fie consumate de persoanele alergice. Mai mult, afinele nu sunt recomandate celor care sufera de pietre la rinichi si fructele mai acide pentru cei predispusi la reflux gastric.