17 cladiri iconice din Romania

Parisul are Turnul Eiffel, Londra are Big Ben – dar ce zici de Romania ? Dincolo de peisajele sale uluitoare, fascinante regiunile si natura uimitoare, tara se mandreste cu un bogat patrimoniu arhitectural. Iata cele mai emblematice cladiri din Romania.

Castelul Peles

Situat in Sinaia, la poalele Carpatilor, Castelul Peles este una dintre minunile arhitecturale ale Romaniei si un simbol al istoriei familiei regale a Romaniei. Fosta resedinta de vara a regelui Carol I, Castelul Peles gazduieste o extraordinara arhitectura neorenascentista, precum si aproximativ 170 de camere imbracate intr-o serie de stiluri arhitecturale, de la Art Nouveau la maur.

Palatul Parlamentului

Bucurestiul se mandreste cu a doua cea mai mare cladire administrativa din lume, Palatul Parlamentului . Construita in timpul domniei lui Ceausescu, cladirea este un simbol al arhitecturii comuniste. Are 12 etaje si 1.100 de camere care gazduiesc sediul Parlamentului si Muzeul de Arta Contemporana din Bucuresti.

Palatul Culturii, Iasi

O vizita obligatorie cand vizitati Iasi, Palatul Culturii este un amestec magnific de arhitectura neogotica, romantica si neobaroca. Cladirea frumoasa are 298 de camere si gazduieste patru mari muzee ale orasului care prezinta istoria, etnografia si patrimoniul de arta al Iasului.

Manastirea Voronet

Numita si „Capela Sixtina a Rasaritului”, Voronet este cu siguranta un simbol al regiunii Bucovinei . Faimos pentru frescele sale remarcabile care infatiseaza interpretari traditionale ale Bibliei, acesta prezinta, de asemenea, o nuanta speciala de albastru, cunoscut sub numele de „albastrul lui Voronet”, care se presupune ca se schimba cu fiecare anotimp. Voronet face parte din Patrimoniul Mondial al Unesco, impreuna cu alte sapte biserici pictate si este remarcabil pentru valoarea estetica extraordinara a artei sale de inspiratie bizantina.

Biserica Neagra din Brasov

Un monument gotic maiestuos, Biserica Neagra este inegalabila in Europa, fiind cea mai mare biserica gotica dintre Istambul si Viena. Partial distruse de incendiu in 1689, zidurile bisericii s-au innegrit, dand numele bisericii. O vizita in acest loc ofera sansa de a primi nu doar aceasta cladire monumentala si simbolul Brasovului, ci si cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa.

Biserica Sfantul Mihail din Cluj

A doua, dupa Biserica Neagra din punct de vedere al amplorii, Biserica Sfantul Mihail din Cluj domina Piata Unirii si centrul orasului Cluj. Construita pe o perioada de peste 100 de ani, biserica prezinta mai multe etape ale arhitecturii gotice. Interiorul este impodobit cu vitralii magnifice si o frumoasa amvon baroc, precum si o orga uimitoare care ii captiveaza pe cei din biserica in fiecare sambata, in timpul concertelor de orga.

Castelul Bran

Fiind cea mai iconica cladire a Transilvaniei, Castelul Bran gazduieste miturile vampirilor. In mod izbitor de asemanator cu castelul lui Dracula descris in romanul lui Bram Stoker, Castelul Bran este un loc plin de legende si povesti de groaza . Cu toate acestea, o vizita la castel ii va descoperi adevarata istorie si frumoasa poveste a fostului sau proprietar, regina Marie a Romaniei, care a decorat interiorul.

Constanta Casino

Infiintat in 1909 in stil Art Nouveau, un stil arhitectural popular la acea vreme, Cazinoul Constanta a devenit o cladire emblematica a orasului. Situat pe faleza, Cazinoul poate fi admirat in timp ce ratacea de-a lungul traseului de promenada al orasului.

Ateneul Roman, Bucuresti

O alta cladire iconica a Bucurestiului, Ateneul Roman este o perla arhitecturala din secolul al XIX-lea construita in stil neoclasic. Monumentul a fost construit dupa un efort indelungat de strangere de fonduri de subscriptie publica, sub sloganul „Donati un leu pentru Ateneu ”. In prezent, monumentul gazduieste Filarmonica George Enescu si este sala principala de concerte in timpul Festivalului George Enescu.

Teatrul National Roman si Cladirea Operei, Cluj

Aceasta casa de arta creativa gazduieste Teatrul si Opera Nationala Romana din Cluj. O structura grandioasa ridicata in stil Art Nouveau la inceputul secolului al XX-lea, este un simbol cultural al orasului. Interiorul baroc al monumentului este la fel de impresionant ca teatrul si opera jucate pe scena sa.

Turnul cu Ceas al Sighisoarei

Vizibil din toate colturile orasului, Turnul cu Ceas din Sighisoara are o inaltime de 64 de metri si ofera privelisti uimitoare ale orasului din varful sau. Vizitatorii care admira mecanica ceasului vor putea admira, de asemenea, statuile sale colorate reprezentand, pe de o parte, figurile Justitiei si dreptatii, iar pe de alta parte, zilele saptamanii si zeitatile antice.

Burkenthal Palace, Sibiu

Un monument maiestuos din secolul al XVIII-lea ridicat in stil baroc, acest palat gazduieste Galeria de Arta Europeana a Muzeului National Brukenthal. Restituirea interiorului din secolele XVIII si XIX creeaza o atmosfera fermecatoare.

Catedrala Unirii Ortodoxe din Alba Iulia

Un splendid monument al secolului al XX-lea, Catedrala Unificarii Ortodoxe a fost locul in care primii monarhi ai Romaniei Unificate, regele Ferdinand I si regina Marie, s-au casatorit si au fost incoronati in 1922. Cu cativa ani inainte, in 1918, Marea Unire a Transilvania cu Romania a fost declarata in Sala Unirii , la cativa pasi de biserica.

Biserica fortificata Viscri

Datand din secolul al XII-lea, biserica din Viscri este o biserica luterana, care face parte dintr-un intreg sistem de sate cu biserici fortificate, ridicate de sasi in sudul Transilvaniei. Biserica este protejata de o fortificatie ovala de ziduri de piatra, cu doua turnuri si doua bastioane care pazesc intrarea, in timp ce biserica este impodobita cu un turn incorporat.

Manastirea Barsana

Situata in regiunea Maramures , un tinut al civilizatiei impadurite, Manastirea Barsana este un complex spectaculos construit in stil local, urmand arhitectura traditionala a bisericilor de lemn din Maramures. Intrand printr-o poarta tipic maramureseana, vizitatorii se vor minuna de universul pacii si frumusetii care se dezvaluie in fata ochilor lor.

Cetatea Neamt

Cetate medievala a regiunii Moldovei, Cetatea Neamt a jucat un rol cheie in sistemul de aparare al Moldovei in timpul atacurilor otomane. Construita pe Dealul Culmea Plesului, cetatea este foarte bine conservata si ofera vizitatorilor nu numai un exemplu izbitor de constructie istorica iconica, ci si un punct de vedere minunat pentru vederi panoramice.

Castelul Corvin

Inaltat in stil gotico-renascentist de una dintre cele mai puternice familii din Transilvania, Castelul Corvin este unul dintre cele mai mari din Europa si se presupune ca Vlad Tepesul a fost inchis timp de cativa ani.