Viitoarele pandemii sunt inevitabile, dar putem reduce riscul

      Coronavirusul nu va fi ultima pandemie din viata noastra. Oamenii de stiinta avertizeaza ca amenintarea reprezentata de zoonoze – boli infectioase care trec de la animale la oameni – este in crestere. Si riscul unei noi pandemii este mai mare acum decat oricand.

Cautarea noastra de raspunsuri ne-a condus la un om de stiinta care conduce un sistem la nivel european pentru a detecta riscurile viitoare de pandemie. Prof. Maire Connolly a spus: „Scenariul cel mai probabil pentru urmatoarea pandemie este o noua tulpina de gripa, cum ar fi virusul H7N9 „gripa aviara”, sau un virus nou identificat, cum ar fi un alt coronavirus nou.”

Intr-un interviu, prof. Connolly, care coordoneaza proiectul de ‘pregatire si raspuns la pandemie’ (PANDEM-2) in cadrul programului de lucru de cercetare in domeniul securitatii al CE si urmareste proiectul anterior PANDEM, a explicat de ce suntem sub amenintarea unei alte pandemii.

In ultimii 100 de ani, lumea a trecut prin 4 pandemii de gripa, cu o aparitie la fiecare 15-30 de ani si cu o probabilitate anuala cuprinsa intre 3% si 7%. Pentru ca o noua pandemie sa se intample, trebuie sa apara un nou virus la care populatia generala are imunitate mica sau deloc, trebuie sa se reproduca la om si sa se transmita usor de la o persoana la alta, provocand raspandirea bolii pe tot globul.” a spus prof. Connolly, care preda la NUI Galways School of Medicine.

Bazandu-se pe experienta sa in securitatea sanatatii, supravegherea bolilor si a bolilor infectioase emergente, precum si pe experienta lui de lucru in pregatirea pentru pandemie la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), prof. Connolly ne vorbeste despre posibilitatea unei noi pandemii si despre modul in care noi se poate proteja de ea.

      De unde ar putea veni urmatoarea pandemie?

Fermele mari de animale pot duce la „infectii de propagare” de la animale la oameni, in timp ce o circulatie mai mare a animalelor si a produselor de origine animala au contribuit, de asemenea, la amenintarea bolilor emergente. Noi tulpini de gripa aviara circula la pasarile salbatice in intreaga lume in fiecare an. Avansarea tehnologiei si a informatiilor privind dezvoltarea armelor biologice creste riscul eliberarii deliberate a unui agent biologic ca un alt scenariu posibil.

      Dar schimbarile climatice? Poate un climat care se incalzeste sa creasca probabilitatea unei alte pandemii?

Schimbarile climatice sunt direct legate de un risc mai mare de pandemie, deoarece temperaturile in crestere permit tantarilor, capuselor si altor insecte purtatoare de boli sa prolifereze, sa se adapteze la diferite anotimpuri si sa invadeze noi teritorii.De exemplu, inundatiile din cauza vremii extreme creeaza noi zone de reproducere pentru tantari, facand mai probabila raspandirea febrei dengue.

      Protejarea naturii pentru a preveni viitoarele focare.

Reducerea secetelor sau inundatiilor ar reduce riscul deplasarii populatiei si riscul asociat de aparitie a bolilor. Reducerea cererii de carne si sprijinirea unei agriculturi mai durabile ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera si ar putea scadea riscul aparitiei bolilor infectioase.

In plus, monitorizarea datelor meteo pentru a identifica zonele geografice cu risc de aparitie a bolii ar sprijini avertismentele timpurii privind viitoarele pandemii.