Cand se recomanda colposcopia si in ce consta procedura

Sursa foto: www.pexels.com

Colposcopia este o investigatie care se poate realiza in cabinetul medicului specialist in obstetrica si ginecologie si care nu necesita internare. Cu ajutorul colposcopiei se pot examina in detaliu cervixul, vaginul si vulva, pentru identificarea unor leziuni de tipul modificarilor celulare, excrescentelor sau inflamatiei.

Cand se recomanda colposcopia?

Colposcopia ii permite medicului sa examineze o parte a tractului genital feminin cu ajutorul colposcopului, care functioneaza ca o lupa cu putere mare de marire.  Atunci cand este cazul, medicul poate decide sa recolteze o biopsie – un mic fragment de tesut – pentru a solicita o examinare mai amănunțită [1]. 

Ti se va recomanda sa faci o programare pentru colposcopie in urmatoarele situatii:

  • Sangerari dureroase sau neregulate: pot indica o afectare a cervixului;

  • Negi genitali: negii din zona genitală sunt determinați de virusul HPV, implicat și în majoritatea cazurilor de cancer cervical;

  • Polipi: uneori, la nivelul vaginului sau al cervixului apar polipi care impun tratament, dar care nu sunt periculoși pentru sănătate;

  • Cervicita: este o inflamație a cervixului care necesită tratament pentru prevenirea complicațiilor;

  • Modificări ale rezultatului testului Babes – Papanicolau: aceste modificari pot indica o leziune precanceroasa sau canceroasa, care trebuie investigata si tratata adecvat [2]. 

Pregatirea pentru colposcopie

Exista cateva recomandari medicale legate de efectuarea colposcopiei, menite sa ii permita medicului un diagnostic cat mai corect.

  • Se evita perioada menstruatiei, cand aspectul cervixului se modifica oricum, iar sangerarea poate reduce vizibilitatea din zona;

  • Nu se introduce nimic in vagin cu minim 24 ore inainte de procedura;

  • Se evita contactul sexual cu minim 24 ore inainte de procedura;

  • E indicat sa anunti medicul daca esti insarcinata sau daca iei anticoagulante sau urmezi vreun alt tratament medicamentos [3].

In ce consta procedura?

Colposcopia este o procedura relativ simpla, cu riscuri minime si care genereaza un nivel redus de disconfort. El se efectueaza pe masa de consultatie ginecologica, iar asistenta medicala iti va recomanda, probabil, sa golesti vezica urinara imediat inainte de efectuarea testului [1].

Medicul va introduce un speculum vaginal si va curata peretii vaginali si cervixul de mucus, cu solutie salina si cu ajutorul unui tampon.

Se aplica o solutie de acid acetic diluata, cu o concentratie de 3% – 5%, pe cervix, dupa care se pozitioneaza colposcopul in dreptul vaginului, astfel incat sa permita vizualizarea cervixului. Solutia de acid acetic face ca zonele de tesut anormal sa devina albicioase si opace [2].

Urmatorul pas este reprezentat de introducerea, in vagin, a unei solutii Lugol pe baza de iod. Zonele sanatoase din cervix apar de culoare maro in contactul cu aceasta, in timp ce leziunile precanceroase se coloreaza in galben.

In cazul in care a identificat zone de tesut anormal, medicul poate decide recoltarea unei biopsii – un fragment mic de tesut. Inervatia la nivelul cervixului este redusa, asadar disconfortul este minim [1]. 

Ce se intampla dupa test?

La nivelul vaginului se produce o usoara iritatie locala, ceea ce poate determina senzatia de usturime sau nevoia de a urina. Este normal ca imediat dupa efectuarea colposcopiei sa apara un spotting usor. 

In cazul unei colposcopii urmata de o biopsie este normal sa apara sangerare usoara timp de 24 – 48 ore, insotita de crampe usoare. 

Chiar si in absenta sangerarii, secretia vaginala va aparea colorata din cauza solutiei Lugol utilizata in timpul testului, prin urmare folosirea unui absorbant este recomandata.

De asemenea, medicul iti va recomanda sa nu introduci nimic in vagin timp de 48 ore dupa colposcopie, pentru a preveni aparitia unei eventuale infectii [1]. 

Care sunt pasii urmatori, dupa colposcopie?

In cazul in care colposcopia identifica o modificare locala, recomandarea de tratament se va face in functie de tipul acesteia.

O infectie se trateaza cu antibiotic. O leziune precanceroasa poate impune evaluari mai frecvente, o biopsie mai concludenta sau alt tip de tratament. O  leziune canceroasa presupune, la randul sau, alte investigatii in funcție de care se va alege si abordarea terapeutica [2].

Colposcopia nu este un test care sa se efectueze regulat, ea fiind mai degraba recomandata in cazul in care testul Babes-Papanicolau indica anumite modificari. Dar exista si situatii in care medicul poate considera necesar sa monitorizeze evolutia pacientei prin repetarea colposcopiei. 

Avand in vedere ca testul se asociaza unui minim disconfort, nu ezita sa programezi colposcopia daca medicul o considera necesara. Cele mai multe afectiuni medicale identificate astfel se pot trata, si chiar si cancerul de col uterin are un prognostic bun daca este identificat precoce. 

Bibliografie:

  1. https://www.verywellhealth.com/what-is-a-colposcopy-3520585 afisat in 11.04.2022

  2. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036 afisat in 11.04.2022

  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colposcopy afisat in 11.04.2022