Venus: NASA anunta doua noi misiuni

NASA a anuntat ca trimite doua noi misiuni pe Venus pentru a examina atmosfera si caracteristicile geologice ale planetei. Misiunile, carora le-au fost acordate 500 de milioane de dolari (352 milioane de lire sterline), vor fi lansate intre 2028 si 2030.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat ca misiunile vor oferi ,,sansa de a investiga o planeta pe care nu am mai fost-o de mai bine de 30 de ani”. Ultima sonda americana care a vizitat planeta a fost orbitatorul Magellan in 1990. Cu toate acestea, alte nave spatiale – din Europa si Japonia – au orbitat planeta de atunci.

Misiunile au fost alese in urma unui proces de evaluare inter pares si au fost alese pe baza valorii lor stiintifice potentiale si a fezabilitatii planurilor lor de dezvoltare.

,,Aceste doua misiuni surori isi propun sa inteleaga cum Venus a devenit o lume asemanatoare infernului, capabila sa topeasca plumbul la suprafata”, a spus Nelson.

Venus este a doua planeta de la soare si cea mai fierbinte planeta din sistemul solar cu o temperatura a suprafetei de 500C – suficient de mare pentru a topi plumbul.

Exista viata plutind in norii lui Venus?

Misiunea Davinci + (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) va masura atmosfera planetei pentru a obtine informatii despre modul in care s-a format si a evoluat. De asemenea, va viza stabilirea daca Venus a avut vreodata un ocean.

Se asteapta ca Davinci + sa intoarca primele imagini de inalta rezolutie cu caracteristicile geologice ale ,,teselelor” planetei. Oamenii de stiinta cred ca aceste caracteristici ar putea fi comparabile cu continentele de pe Pamant si ar putea sugera ca Venus are tectonica de placi.

Cea de-a doua misiune, Veritas (Emisivitatea Venus, Radio Science, InSAR, Topografie si Spectroscopie), va cartografia suprafata planetei pentru a-si intelege istoria geologica si a investiga modul in care s-a dezvoltat atat de diferit fata de Pamant.

Va folosi o forma de radar pentru a inregistra inaltimea suprafetei si pentru a descoperi daca vulcanii si cutremurele se mai intampla.

,,Este uimitor cat de putin stim despre Venus, dar rezultatele combinate ale acestor misiuni ne vor spune despre planeta de la norii din cer prin vulcanii de pe suprafata ei pana la miezul sau”, a spus Tom Wagner de la Divizia de Stiinte Planetare a NASA.